HOMESPA: PETUA NENEK MOYANG YANG DIMODENKAN?

Asah kulit kayu manis belakang punggung pasu

Basuh rambut dengan air daun bunga raya

Tepek muka dengan lendir daun lidah buaya (alovera)

 

Siapa pernah buat benda-benda macam ni dulu? (saya!). Masa kecik dulu, sebagai anak perempuan yang ketiga, yang ada 2 lagi kakak yang suka melawa (hehe) adaa pun Ā terjebak sama dengan benda-benda petua nenek moyang ni. Umi dulu pun suka suruh adaa basuh rambut dengan air kacang hijau untuk lebatkan rambutlah, dengan air daun bunga raya nak kasi lebat cantik bersinar, muka tepek dengan serbuk kayu manis nak bagi takda jerawat dan parut..uih gigih tau..ingat lagi siap bawak masuk pasu bunga nenek kat luar tu dalam bilik, duk pakat asah kayu manis nak suh jadi serbuk..campuq ayaq sikit tepek macam masker. Rajin la haiii

Sekarang era dah baru..budak-budak sekarang punggung pasu tanah liat pon tak tau macam mana..yang bagusnya, sekarang semua senang..ada depan mata..takyah susah-susah nak pergi petik daun bunga raya dah..

Memang banyak produk dipasaran yang menjanjikan kesan serta merta tapi tak semua selamat..nak kesan cepat, selalunya mesti melibatkan bahan kimia..ada yang bahaya, ada yang selamat. Tapi orang kita pukul rata jer..tak kisah..janji berkesan..

Dah berapa ramai yang jumpa adaa, bagitahu muka teruk sangat..selidik punya selidik, kes salah ambil produk..kesian..nak lawa, makin teruk pulak jadinya..bila dah gitu, barulah mereka mencari produk yang ‘back to nature’ kata orang..bebas bahan kimia bahaya.semulajadi dan sucimurnišŸ™‚

Dua tiga menjak ni, produk-produk semulajadi dan organik mula ‘in trend’ dan mendapat tempat. Kenapa? kalau orang pernah cuba petua nenek moyang dulu pasti tau kenapa. BERKESAN & SELAMAT. Tak takut untuk kita cuba..tak takut muka jadi bernanah, berjerawat kematu dek salah pilih produk..Tambah-tambah pulak sekarang semua dah ‘di upgrade’ ..dah setanding produk lain dipasaran.

 

Beberapa perkara yang korang perlu tahu tentang produk semulajadi:

PENTING!!

Kalau rasa nak berkesan dan-dan tu jugak, takyah lah beli produk organik dan semulajadi ni. Kene faham ya, inilah istimewanya produk semulajadi..slow and steady. Allah dah siapkan aturan kulit kita ni..contohnya, kulit kita ni selnya akan berganti setiap 90 hari. Itu secara semulajadinya. Jadi, memang ambil masa..tapi berkesan. Tugas kita, memberikan nutrisi yang sebaiknya supaya sel baru yang terhasil tu nanti lebih sihat barulah cantik kulitnya. Kalau nak cepat, itu yang produk tu kena guna bahan kimia supaya prosesnya dipercepat. Sabar..kalau dah 15 tahun kulit duk gelap comot, jangan ‘expect’ nak jelita dalam masa 3 hari..sudahnya kulit muka putih melepak, tapi tangan gelap, leher gelap..dah ganjil plak..tak natural pulak nampaknya..lebih teruk, makin terbakar kulit, menggelupas, merah..huhu haru..

Produk organik dan semulajadi ni tidak tahan lama..Kalau produk yang ada bahan kimia, kita boleh guna selama 3-5 tahun dari waktu ianya dihasilkan. Sebab ianya menggunakan bahan pengawet. Sebab tu jugalah ianya boleh dihasilkan dalam skala yang besar. Tak rugi punya sebab benda tahan lama. Tetapi memandangkan produk semulajadi dihasilkan tanpa sebarang pengawet, tempoh hayatnya lebih singkat. Mungkin kurang dari setahun. Ini petunjuk yang bagus sebab barang segar, semulajadi memang fitrahnya tak akan tahan lama kecuali diawet. Macam ikan lah..yang fresh turun dari kapal kat laut tu itu lah yang paling bagus, sedap..tapi kalau penjual yang nak ikan tu tahan lama, mereka akan gunakan bahan kimia supaya ikan kekal cantik, tak busuk. Tapi tulah, takdelah segarnya dah.

Sebab tempoh hayat tak lama, maka sebab tulah produk ini lazimnya dihasilkan secara kecil-kecilan atau ‘small batch’. Barulah tak rugi dan yang penting lebih segar..’fresh’ dari ladang gtuuu..

Tiada KKM. Produk yang dihasilkan dirumah memang takkan dapat KKM..tetapi boleh dapat kalau ianya dikilangkan dan ada GMP dan bermodal. Jadi kalau yang buat secara kecil-kecil dirumah ni dulu..awal-awal memang la takda KKM..tapi tak bermakna depa punya produk bahaya sebab nak simpan bahan kimia bahaya macam merkuri semua tu kena ada lesen..kalau tak boleh kene jail. huhu Jadi, peringkat awal..kena percaya dengan pengeluar..Contoh macam produk purebysafiyyahosman, mereka ni dah banyak kali masuk tv, popular dan telus..mereka terangkan dengan jelas pasal kenapa mereka belum dapat KKM, siap terangkan apa bahan-bahan yang diorang guna dalam produk live diTV..jadi kita pun boleh nilai lah mana tipu mana tak kan (mereka juga sedang gigih mendapatkan KKM supaya rakyat Malaysia ni lebih mudah menerima produk mereka..insyaAllah..barang baik, niat baik mesti Tuhan bantu)..Yang penting, study dulu produk sebelum membeli. Jangan cepat melatah ok? Kadang-kadang heboh duk tanya penjual..”produk u ade KKM Ā tak?’ tapinya…KKM pon tak tahu apa..ayo..kena taulah ye kak, KKM tu apa..siapa yang layak dapat..semua produk ke kena ada KKM dan sebagainya..kena ada ilmu..jangan main terjah tau..nanti malu sendiri huhu

Walaupun tiada KKM, tapi kita boleh cek, raw material mereka ada sijil halal tak..selamat tak..certified tak..semua tu semua boleh diambil tahu..jadi sila tanya mereka. Kalau rasa nak cuba produk mereka, rajin-rajinlah bertanya..jangan risau..penjual yang baik pasti menjawab persoalan anda semuašŸ™‚ Jadi pengguna yang bijak ok? Jangan duk ikut-ikut orang je..

Ok faham ye..Jadi bagi korang yang sukakan alam semulajadi, back to nature, produk yang selamat, berkesan, nak amalkan petua nenek moyang tapi agak malas nak buat sendiri, nak ber’homespa’ tapi malas nak petik daun bunga raya, kikis kulit kayu manis, malas nak pi amek alovera..nah, cari aja kat pasaran..semua dah siap dibancuh siap kasi wangi dan dalam container lawa dah untuk korang. Balik keje, tinggal bukak penutup, terus sapu..scrub ke ape ke..semua dah siap. Harga pun selalunya tak mahal macam produk yang ada bahan kimia sebab takyah nak bayar kos kilang ..bergantung lah raw material apa dia guna..kalau bahan tu eksotik benar, memang lah mahal sikit tapi janji berkesan dan selamat. Tu je ‘keyword’ yang adaa selalu pegang. Tak berani weh nak guna yang pelik2 ni..kang elok2 muka comey jadi kurang comey huhu.

Selamat berhomespa!!

*Bagi yang belum tahu, Adaa dah buka satu page lagi di FB..semuanya produk yang semulajadi dan organik..yang adaa dah cuba, puas hati jadi adaa kongsikan untuk korang semua. Harga kompem mampu milik dan 5 Bintang!!! Senang semua dibawah satu bumbung. Korang nak cari untuk baby ke, diri sendiri ke, nak cari scrub ke, lip balm ke, apa-apa jelah..silalah ke sana ya..InsyaAllah lebih banyak produk akan ditambah dari masa ke semasa. Jujur kata, kalau barang tak puas hati..adaa tak akan letak bawah kedai tu. Tengok Shaklee, dah 6 tahun adaa guna..sungguh tak tipu..adaa yakin sebab ianya semulajadi, selamat dan yang penting berkesan dengan Adaa. Sebelum ni pun berkali-kali adaa cerita, betapa body adaa ni tak sesuai malah takde kesan pun dengan produk yang non-natural..jadi bila adaa dah jumpa yang bagus macam shaklee ni, adaa akan terus guna. Sekarang lagi best sebab adaa dah jumpa Najlaa Baby skincare untuk anak..PurebySafiyyahOsman & FreshPicksbyCherryNazri untuk adaa..memang best!! Shaklee untuk dalaman, rumah..dan yang penjagaan luaran pun dah jumpa. yeay!! nanti adaa kongsikan lagi dalam blog ni ok? jemput visit n sudi-sudi tekan butang LIKEšŸ™‚

Cherrio!!

LOGO 1.1

NOOR SYUHADA
ID 858777
adaainspiration@ymail.com
adaanoor@ymail.com
017-9329859
Gong Badak, Kuala Terengganu, UnisZa, UMT, ILP terengganu
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease ::

 

 

APA ITU MLM? APA SEBENARNYA MLM?

Multi-Level-Marketing-Business-Tips

Korang tahu MLM? bukan MaharajaLawakMega ok..bila sebut MLM (multilevel marketing) semua pakat duk cebek, duk hina pun ada..awat? MLM selalu tipu orang ye? MLM tindas orang katanya? ye ke?

Sebenarnya MLM ni sangat dekat dengan ‘direct selling’, ‘pyramid system’, atau ‘referral marketing’..jadi orang selalu keliru. dekat tak bermakna sama ye.

Dulu kan kita dikecohkan dengan sistem dan skim piramid yang menipu duit orang ramai dan sejak dari itu, MLM dipandang buruk dimata masyarakat. Jangan salah faham ye, ianya adalah sistem yang berbeza sama sekali.

APA ITU MLM?

MLM adalah salah satu cabang pemasaranĀ dimana kuasa pemasaran bukan sahaja bergantung kepada penjualan seseorang tetapi juga penjualan ‘downline’ orang yang mereka rekrut.Ā 

Kiranya, jika anda seorang ahli perniagaan MLM,Ā anda bukan kena fokus pada penjualan produk sahaja, tetapi anda bertanggungjawab untuk merekrut ahli lain dibawah anda (downline) dan membantu orang tersebut berjaya seperti anda (duplikasi). Sekiranya jualan anda melambung tinggi ke langit, tetapi satu downline pun tak ada, anda tidak akan dapat naik dan maju ke peringkat seterusnya. Bahasa mudahnya, jangan ‘makan sorang’ hehe sama-sama naik dan merasa kejayaan.

APA SEBENARNYA MLM?

Masih tak jelas? sama macam sistem piramid? ok gini adaa terangkan..

Dalam sesebuah syarikat, ada CEO kan, bawah dia ada Naib presiden lah, ketua pemasaran dan sebagainya..jika anda orang yang bekerja dengan syarikat boleh gambarkan kan..ni contoh

Jika anda perhatikan, ini seakan-akan sistem piramid. Kedudukan anda dalam syarikat menentukan berapa banyak anda dibayar (gaji) betul tak? Dalam gambar ni pastinya ‘Chairman” mendapat bayaran paling lumayan sebab dia diatas berbanding staf biasa dibahagian bawah sekali. Bayaran anda pula adalah tetap dan tidak berubah, jadi apa caranya nak dapat bayaran lebih? Sekiranya ada diantara mereka yang berhenti, atau dipecat contohnya, jawatan nya akan kosong, jadi ada peluang untuk naik kan, barulah ada peluang untuk dapat gaji lebih besar.

APA BEZA DENGAN MLM?

Ā Sekali pandang, sama je..macam bentuk piramid je jugok..huhu

macam bentuk piramid jugak kan? Ada kepala, ada level bawah sama macam syarikat tadi. Tapi apa bezanya? Siapa yang paling banyak mendapat bayaran disini? adakah selamanya orang yang berada diatas tu?

Dalam MLM, anda dibayar bedasarkan jumlah kerja/jualan yang anda lakukan bukan berdasarkan kedudukan anda. adil lah kan?Ā Sekiranya anda jadi ‘individual’ tu tapi anda tak buat sebarang jualan, anda tidak akan layak dibayar 1 sen pun. Sebaliknya,Ā jika anda di level 3 ke 4 ke 10 keĀ tetapi anda lakukan jualan, dan rekrut lebih ramai downline, anda akan dibayar berdasarkan kerja anda. Ā Bukan sebab anda di level 3 ke 4 ke 10 tadi. Dah banyak kes, downline jauh lebih besar bayarannya berbanding upline tau. Sebab apa? sebab downline rajinšŸ˜€ Nampak kan beza syarikat tadi dengan MLM?

”Dalam MLM, anda menentukan bayaran anda, dalam syarikat korporat atau sistem piramid, bayaran anda dikawal oleh orang atasan atau kedudukan anda”

ADAKAH SHAKLEE SYARIKAT MLM?

YA. Shaklee merupakan syarikat MLM yang berdaftar dan mendapat kelulusan ok..

”Apabila Dr Forrest C. Shaklee, dan dua lagi anak beliau , Forrest Jr. dan Lee Shaklee, membuka Shaklee Corporation pada tahun 1956, bagi tujuan memasarkan makanan tambahan , mereka telah mewujudkan satu pelan pemasaran untuk membantu sesiapa sahaja menjana pendapatan berdasarkan prestasi/kerja mereka serta prestasi pasukan jualan mereka (downline). Model perniagaan baru dipanggil “Multi Level Marketing.” Ini adalah satu model baru dan belum digunakan oleh syarikat-syarikat atau operasi milik keluarga ketika itu”-sumber

Yang bagusnya, shaklee ni bukan paksa-paksa tau..sebaik sahaja anda jadi ahli shaklee anda boleh:

  1. Sekadar menjual produk tanpa merekrut orang
  2. Menjual produk dan merekrut ahli dibawah mereka

Lazimnya, orang yang direkrut adalah pengguna shaklee atau pelanggan mereka juga. Ini usaha yang sangat berbaloiĀ sebab ianya mengajar kita untuk menjadi seorang usahawan dan memupuk sifat kepimpinan. Semakin berjaya ’empayar’ anda, semakin banyak lah juga pemimpin jualan yang anda berjaya didik dan lahirkan.

Network or multi-level marketing means that you sell a lot of products to a lot of people, and you develop and train some of those people to be on your team, who sell a lot of products to a lot of people, and develop and train some of those people to be on your/their team, and so on and so onā€¦.you are multiplying yourself while developing and improving your own leadership skills ā€“ itā€™s a win-win.Ā Anyone on your team has the ability to be more successful than YOU.

Jelasnya, jika anda memilih no2 tu bayaran anda lebih besarlah..bidang tugas lebih besar, tanggungjawab lebih banyak, jadi layaklah dapat bayaran lebih kan?

Kalau tak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya kan? Usaha keras pasti hasilnya lebih lumayanšŸ˜€

Inilah shaklee..syarikat MULTI-LEVEL MARKETING yang bukan sahaja membantu menjana pendapatan, tetapi juga mendidik dan melahirkan pemimpin dan usahawan yang berjaya. Jadi semakin bijak juga sebab kena belajar pasal suplemenšŸ˜›

more to read:

SHAKLEE PEMENANG ā€˜BEST BRAND IN MLMā€™: THE BRAND LAUREATE AWARDSĀ 2014-2015

LOGO 1.1

NOOR SYUHADA
ID 858777
adaainspiration@ymail.com
adaanoor@ymail.com
017-9329859
Gong Badak, Kuala Terengganu, UnisZa, UMT, ILP terengganu
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

5 TIPS UNTUK BERJAYA DALAM PERNIAGAAN, HIDUP & KERJAYA. AYUH BANGKIT!

Pernah tengok cerita Monster University? Adaa rasa dah banyak kali tengok dan adaa suka sebab cerita nya membawa banyak unsur positif walaupun karakternya semua pelik hehe..takpalah pelik pun kiut apa..kelakar pulak tu hehe

Dari cerita ini jugalah ada 5 Tips yang kita mungkin terlepas pandang ( bagi yang dah menonton) atau ada yang tak tahu pun sebab tak menonton kan..5 tips berharga untuk berjaya. Bukan perkara asing tapi kita sering terlepas pandang:

  1. SET A GOAL
  2. WORK HARD
  3. PRACTICE
  4. DON’T BE AFRAID
  5. GET GOOD GRADES

SET A GOAL

Dalam apa juga yang kita nak buat, perkara pertama, tetapkan TARGET kita. Main bola ada tiang gol untuk apa? supaya kita menjaringkan gol..itu target setiap pertandingan bola. Nak menjaringkan gol kemenangan. Masa UPSR target belajar sepanjang tahun tu apa? Nak 5 A kan, PMR nak 8 A..Setiap hari kita bangkit dari tidur kita pasang target..hari ni nak makan nasik lemak contohnya..target jugak tu..

Jadi dalam pernigaan atau hidup..tetap kan target anda supaya anda lebih teratur..

  • saya nak pendapatan 5k sebelum umur 25 tahun
  • saya nak kahwin sebelum 30 tahun
  • saya nak beli kereta ESTIMA 2 tahun dari sekarang

tetapkan target anda dengan jelas!

WORK HARD

Dah ada target, ada gol, baru lah kita tahu apa yang nak kena buat kan? Usaha-usaha yang mendorong kepada target kita tadi. Contoh main bola tadi, nak jaring banyak gol kena buat apa? Berusaha memperbaiki prestasi permainan, bertanya, berguru, berlatih..barulah ada usaha namanya. Buat sesuatu diluar zon selesa. baru ada impak,

PRACTICE

Banyakkan berlatih..semakin kerap kita lakukan sesuatu, semakin mahir lah kita nanti..sebab tulah kalau orang yang dah ada pengalaman bekerja lebih senang nak mintak kerja berbanding graduan baru ye tak? Dah lama kerja, dah mahir pun. Sama juga dengan main bola tadi, dah selalu berlatih, mana tak terernya kan? Lepas tu nak tukar kelab pon harga mak datuk mahalnya..hehe

Sama juga dalam perniagaan, tak tahu IT, kerapkan berlatih dengan dunia internet, komputer, telefon pintar..dari 0 boleh jadi terer tau..semua benda pun kalau berlatih insyaAllah ada peningkatan. Tak tahu tulis blog, lama-lama tahu lah kalau selalu buat..buat jer, jangan fikir banyak sangat.šŸ˜€

DON’T BE AFRAID

Jangan takut mencuba, jangan takut menempa kegagalan, jangan takut salah, jangan takut diketawakan, jangan takut dengan persepsi orang. Tanpa kegagalan, kita takkan rasa manisnya kejayaan, tanpa kesalahan kita tak tahu apa itu kebenaran. Kalau diketawakan sekali pun biarkan, bukan mereka yang menentukan kejayaan kita..kalau nak puaskan hati semua orang memang tak dapat lah.

Yang paling penting, jangan takut untuk keluar dari ZON SELESA anda! Kalau atuk nenek mak ayah engineer, tak semestinya kita juga harus jadi engineer..cari kemahiran sendiri, minat sendiri dan gilap.

GET A GOOD GRADES

Setiap dari kita pasti nakkan kejayaan. Setelah berusaha, insyaAllah kejayaan akan menanti..dan kejayaan juga subjektif..jika tak seperti yang kita bayangkan, lihat semula..adakah peningkatan yang signifikan dari sewaktu kita bermula dulu? Jika ya, itu juga kejayaan yang besar.

Dari untung RM2 sekarang 200, kan berjaya tu..dari 200 jadi 20k, berjaya kan? Dari UPSR dapat 1 A, sekarang PMR dah boleh dapat 8A, kan jauh meningkat tu..

Dari hidup menganggur sekarang dah dapat kerja dikedai buku, kan ada kemajuan tu..bersyukur dan teruskan berusaha sehingga target akhir kita tercapai. Dalam hidup ni banyak kejayaan yang kita boleh capai setiap hari..jadi luaskan pemikiran.

Ok, ini adaa tinggalkan korang dengan video pendek dari cerita MOnster University..moga bermanfaat!

p/s: Buat semua anak cucu cicit STAR MASTER, jangan berputus harap, usaha yang terbaik dan kecapi hasilnya kelak. Sudahkan perjuangan andašŸ˜€ u can do it!

dedicated to all readers..

 

 

 

SUPLEMEN KINI MAKANAN ‘WAJIB’ RAKYAT MALAYSIA

Supplements as a fact of life

The supplement market has grown to be a massive one, thanks to the unhealthy selection of food that we have now. The hectic urban lifestyle that has pushed us farther and farther away from farmed and home-cooked food has spawned the need for supplements.

Source: Supplements as a fact of life

Adaa terjumpa artikel yang panjang berjela ini di FB sahabat semalam dan rasa sangat terkesan dengan penulisan ni dan sangat berbaloi baca sampai habis sebab ianya sangat relevan dengan keadaan masyarakat kita di Malaysia. Terus laju je tangan ni berkongsi Ā difb:

artikel suplemen

Apa intipati artikel?

Malas baca lah tuuu…

Pasaran kita kini sarat dengan makanan tambahan/suplemen. Kenapa? sebab cara kehidupan kita kini jauh berbeza dengan 100 200 tahun dulu..sekarang cukup susah nak mendapat makanan yang berkualiti apa lagi yang dimasak sendiri. Semua nak cepat, fast food memanjang kan..kalau ada sekalipun bahan mentah dikedai, kualitinya jauh berbeza..dulu ayam kita makan cacing, sekarang ayam makan apa pun tak tahu, siap kena suntik supaya cepat besar..dulu buah juga bermusim, sesuai dengan alam..sekarang sepanjang tahun ada..dicucuk diperam, macam-macam.

Belum cerita tentang cara dimasak, diproses..semua berbeza..sekarang ni kalau balik kampung, rasa kagum pun ada..nak masak gulai ayam..nenek kita rela menangkap ayam, disembelih, dibersihkan sendiri..kelapa dipetik dari pokok yang ditanam sendiri, dimesin, diperah sendiri..lada, kunyit semua hasil dari kebun kecil dirumah sendiri yang pastinya bebas baja kimia dan 100% natural. Rasanya? memang jauh berbeza..segarnya, manisnya..

Dulu, suplemen ni ape pun orang tak kenal sebab kita tak perlukannya..dah cukup nutrien yang kita dapat dari makanan kita..tapi disebebkan makanan yang semakin merosot kualitinya, kita kena memenuhi keperluan badan dengan suplemen.

Citing the GISSIPrevenzione trial in Italy and Europe involving 11,000 patients who had one heart attack and therefore had very high risk of a second heart attack, Dr Rajen explains that the research arm with patients that were given fish oil had a 45% reduction of a second heart attack.

Sekarang dunia perubatan juga cenderung dan mula melihat potensi dan keperluan suplemen. Sehinggakan kini doktor juga memberikan cadangan suplemen sebagai langkah mencegah serangan penyakit dan mereka juga bersetuju dengan penggunaan suplemen kerana ianya tiada kesan jangka panjang dan berkesan.Ā 

”kalau gitu takyah ada doktor lah”

tidak..dunia perubatan dan suplemen ni dua perkara berbeza. Bila sakit, kita wajib ambil ubat. Adaa sendiri sangat pro klinik ke hospital ke..tapi ada orang yang kurang faham, mereka anggap suplemen sebagai ubat. tidak ye..

Suplemen bukan PENGGANTI MAKANAN ATAU UBAT! Ianya sebagai pelengkap kepada keperluan zat harian kita dan sebagai langkah mencegah daripada sakit dan masalah kesihatan.Ā 

Dengan situasi di Malaysia sekarang, makanan tambahan dah macam wajib..kalau tidak, kita harus menanam, memternak segalanya sendiri bagi memastikan ianya berkualiti. Jika kita mampu, ya, teruskan..malah ia lebih baik. Adaa sendiri mula berjinak-jinak dengan menanam sayur2 asas dirumah..lebih berkualiti dan segar. Mungkin satu masa nanti belajar bela lembu dan ayam pulak kotšŸ˜€

Tetapi bagi yang belum dapat buat gitu, fahamilah keperluan anda mendapatkan suplemen. Sekarang, minyak ikan pun dapat merubah hidup seseorang tau. Juga pastikan anda memilih suplemen yang berkualiti dan bereputasi tinggi. Lihat dan kaji syarikat dan produk nya terlebih dahulu ya.

jadi, renung-renungkan ye

*saya pengamal Shaklee hampir 5 tahun dan masih mengamalkan sehingga kini..Shaklee dah bertahan berpuluh tahun lamanya diMalaysia..multivitaminnya sahaja dah berusia 100 tahun tau..tiada keraguan!! Sebab tu adaa masih setia berkongsi kebaikan shakleešŸ˜€ Tak terhad di Terengganu, satu malaysia adaa pos..malah keluar Ā negara!

 

LOGO 1.1

NOOR SYUHADA
ID 858777
adaainspiration@ymail.com
adaanoor@ymail.com
017-9329859
Gong Badak, Kuala Terengganu, UnisZa, UMT, ILP terengganu
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

JAMU & SHAKLEE: APA PILIHAN IBU BERPANTANG?

sekarang pelbagai produk dah tersedia dipasaran untuk ibu-ibu selepas bersalin, tinggal nak pilih yang berkenan je kan? Ada orang selalu tanya Adaa, nak pilih jamu atau shaklee?

EPISODE PERUBAHAN DIRI IBU SELEPAS BERSALIN

Selepas bersalin, kita melalui perubahan yang pelbagai tak kiralah sama ada dari segi emosi atau fizikal..antaranya:

  1. Emosi
  2. Masa tidur
  3. Rambut
  4. Bentuk badan
  5. Kulit
  6. Dan lain-lain lagi

Emosi Ā selepas bersalin

stress-mom

Sebaik sahaja bayi dilahirkan maka bermulalah perubahan hormon dalam badan ibu. Ibu yang tidak mempunyai sebarang masalah dan berasa sihat bertenaga. Ada juga yang menghadapi kemurungan. Bayi kita memerlukan perhatian dan kasih sayang kita. Begitu juga dengan diri kita. Secara tiba-tiba semua tumpuan diberikan kepada anak.

Proses penyesuaian diri dengan kehadiran orang baru memerlukan kekuatan emosi. Tetapi badan kita juga memerlukan rehat yang secukupnya. Sebaik sahaja hormon kita mula stabil, kita akan lebih mudah menyesuaikan diri dengan keadaan baru ini.

 

Keletihan

sleep-mom

Ini salah satu situasi yang sering ibu lalui. Bayi yang baru dilahirkan perlu disusukan 3-4 jam sekali. Selepas berjam menahan sakit dan melahirkan pastinya ibu sangat letih.Memang mencabar emosi dan fizikal. Tetapi kita harus positif. Selepas sebulan bayi kita akan tidur lebih lama di waktu malam. Ketika bayi tidur, ambil waktu tersebut untuk kita tidur supaya badan tidak keletihan.

Tahukah ibu-ibu keletihan adalah salah satu penyebab susu badan berkurangan? Jadi kena dapat rehat yang mencukupi.

 

Tempoh berpantang

diet

Dalam adat orang Melayu 44 hari pertama selepas bersalin ini di panggil tempoh berpantang. Amalan berpantang berdasarkan adat merangkumi makanan yang perlu dielakkan dan mesti dimakan, perbuatan dan sebagainya. Dari segi perubatan moden, tempoh berpantang adalah selama 6 minggu. Ia memberi masa untukĀ  luka-luka akibat bersalin sembuh sepenuhnya. Apabila darah nifas sudah kering, maka si ibu sudah bersedia fizikal dan mental untuk anak dan suaminya.

Sepanjang tempoh nifas, pastikan kita menjaga kebersihan sebaik mungkin untuk mengelakkan jangkitan kuman. Pastikan tuala wanita yang digunakan lembut dan bersesuaian dengan kita. Selalunya selepas 6 minggu ibu di sarankan berjumpa dengan pakar sakit puan untuk pemeriksaan.

 

Keguguran rambut

hair-fall

Masalah keguguran rambut di kalangan ibu selepas bersalin adalah normal. Ini disebabkan perubahan hormon. Oleh itu, elakkan mewarna rambut buat masa seketika dan gunakan shampu yang bersesuaian. Ibu boleh mendapat khidmat ahli farmasi untuk tujuan ini. Memotong rambut juga boleh membantu menguatkan rambut. Jika masalah ini berterusan selepas beberapa bulan, hubungi doktor pakar untuk nasihat.

 

Kerap terkencing

Ini juga adalah sesuatu yang normal untuk ibu yang baru lepas bersalin. Pastikan ibu sentiasa menggunakan pad atau liner ketika keluar. Dapatkan nasihat doktor pakar sakit puan untuk membantu anda mengatasi masalah ini.

 

Kulit yang kusam

skin

Ada diantara wanita mengandung mengalami masalah kulit kusam dan berbintik-bintik. Jangan risau, ini juga adalah perkara yang normal dan akan mula hilang sebaik sahaja tempoh kehamilan tamat. Ibu juga harus berhati-hati untuk tidak selalu berjemur di tengah panas kerana ini boleh meningkatkan pigmentasi kulit.

 

Tanda regangan di perut

Inilah yang paling ditakuti oleh para ibu. Tetapi malangnya ia tidak boleh dielakkan. Kadang kala walaupun kita telah menggunakan pelbagai jenis krim, tetapi tanda regangan masih juga timbul. Bukan sahaja di perut, malah di peha, buah dada dan pelbagai lagi tempat.

Malangnya, tanda ini sukar untuk dibuang sepenuhnya. Tetapi, lama-kelamaan ia akan menjadi pudar juga. Apa yang kita boleh lakukan ialah senaman yang aktifĀ  selepas berpantang dan kembali kepada berat yang ideal.- sumber

Inilah antara perubahan yang dilalui oleh ibu selepas bersalin. Jadi sepanjang tempoh berpantang tu amat penting untuk kita mendapatkan rehat yang secukupnya, zat yang terbaik bagi memulihkan tubuh kita dan juga mental kita.

JAMU ATAU SUPLEMEN?

Pada waktu inilah ibu-ibu mula berfikir untuk mendapatkan bantuan supaya badan lebih Ā bertenaga dan proses pemulihan dapat berjalan lancar. Persoalannya sekarang nak pilih jamu atau suplemen?

JAMU

Jamu-Beras-Kencur-1

Jamu adalah amalan tradisi sejak berkurun lamanya dan ianya sudah sebati dalam kehidupan masyarakat melayu. Dan kini, bukan melayu sahaja berpantang dengan jamu, orang Cina dan India pun sama tau!

Jamu mempunyai pelbagai fungsi untuk ibu contohnya:

Campuran daun sireh, ubi cekur, kunyit, dan sedikit madu berfungsi untuk memanaskan badan ibu, melancarkan peredaran darah, mengelakkan badan dimasuki angin.

Manjakani berfungsi mengembalikan tenaga, menguatkan otot faraj selepas kelahiran, menghilangkan keputihan dan banyak lagi.

Kunyit kita paling maklum untuk mengecutkan rahim, melancarkan perjalanan darah, membantu mengeluarkan darah nifas dengan lancar.

Terdapat pelbagai gabungan herba tradisional yang sesuai untuk ibu ..petua yang tak hilang dek zamanšŸ™‚

 

SUPLEMEN

SET BERPANTANG SHAKLEE

SET BERPANTANG SHAKLEE

Suplemen pula merupakan makanan tambahan untuk ibu selepas bersalin. Ada sesetengahnya berfungsi seperti jamu tetapi kebanyakkannya lebih kepada pemulihan moden.

Zinc– untuk memulihkan luka bersalin dengan lebih cepat, membantu mengelakkan rambut gugur dan menggalakkan rambut yang lebat.

Vitalea– multivitamin yang lengkap dengan zat besi untuk memulihkan badan ibu slepas bersalin, mencukupkan keperluan zat ibu-ibu supaya ibu kekal bertenaga, jadi tubuh ibu juga bersedia menghasilkan susu dengan lebih lancar kan?

B complex– membantu mengelakkan stress ketika berpantang, memberikan tenaga kepada ibu-ibu

Vitamin C – menggalakkan pemulihan segera, mengembalikan kulit yang gebu dan sihat, menghilangkan kusam, melancarkan penghadaman

Ostematrix– salah satu komponen utama susu ibu ialah kalsium jadi ibu amat memerlukan kalsium yang mencukupi. Ostematrix dilengkapi dengan magnesium yang membantu penyerapan kalsium yang lebih baik. Ibu akan lebih bertenaga, dapat tidur dengan lena, membantu penghasilan susu ibu, mengelakkan sakit belakang.

ESP– protein soya terbaik dari alam semulajadi ini memabantu dalam penghasilan susu ibu, memberikan tenaga berpanjangan, merupakan sarapan yang mudah untuk ibu dalam tempoh berpantang. Masalah kulit, selulit, juga dapat diatasi dengan pengambilan protein yang berkualiti ni.

untuk PERUBAHAN HORMON pula, ibu boleh ambil GLA dari shaklee..bukan sahaja membantu memulihkan dan menstabilkan hormon, tetapi juga membantu mengembalikan kulit yang lebih cantik dan membakar lemak.

Jadi, mana nak pilih? Jamu atau suplemen? Ibu-ibu, adaa selalu kata, ambillah dua-dua ..lebih bagus..fungsinya tidak sama dan pengambilan bersama tidak mendatangkan mudarat malah lebih baik. Jadi kenapa perlu pilih satu jer ye tak?

Untuk pembelianĀ SET BERPANTANGĀ Ā menggunakan DEBIT/CREDIT card anda, Ā anda boleh klik ESELL dan dapatkan secara terusšŸ˜€ (jika inginkan konsultasi percuma sebelum atau selepas pembelian, info membership dan potongan harga untuk ahli, atau sebarang persoalan boleh hubungi adaa ok? kita bincang dulu apa yang sesuai apa yang tak sesuai) Untuk tutorial cara membeli secara online menggunakan ESELL klik SINI

esellorder now

LOGO 1.1

NOOR SYUHADA
ID 858777
adaainspiration@ymail.com
adaanoor@ymail.com
017-9329859
Gong Badak, Kuala Terengganu, UnisZa, UMT, ILP terengganu
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

BERHENTI AMBIL UBAT & GANTIKAN DENGAN SUPLEMEN?

Ramai orang diluar sana sering salah faham antara ubat dan juga makanan tambahan. Suplemen atau makanan tambahan seperti Shaklee, Amway, Herbalife dan banyak lagi dipasaran adalah berbeza dengan ubat. Nama pun makanan kan..

Memang diakui suplemen memberi banyak manfaat kepada kesihatan sebab ianya memang bertujuan melengkapkan nutrisi dan zat kepada tubuh kita. Sebab itu ramai yang kesihatannya semakin baik dengan pengambilan suplemen.

Tetapi ramai juga yang keliru dengan menganggap suplemen sebagai ubat.

Jika anda seorang pesakit diabetes, darah tinggi, buah pinggang, jantung atau tak kiralah penyakit apa pun..dan pernah mendapat rawatan doktor dan sedang dalam pemerhatian, dibekalkan dengan ubat-ubatan..diingatkan ye..SILA AMBIL UBAT ANDA. jangan berhenti kecuali atas arahan doktor.Ā 

Suplemen ni lebih kepada langkah pencegahan..atau mungkin membantu diawal-awal mula nak kena penyakit..tapi kalau yang ada sakit tu, makan dulu ubat doktor atau ambil bersama ubat doktor..asalkan jangan berhenti ambil ubat doktor dan hanya mengamalkan suplemen..itu salah tu..

suplemen bukan musuh ubat, kami tidak pernah mengarahkan berhenti ambil ubat dan bergantung pada suplemen..ada yang pandai-pandai ambil suplemen dan berhenti makan ubat, lepas tu sakit pergi jumpa doktor..dah doktor marah penjual suplemen..

Adaa ni jual shaklee dan amalkan shaklee dah 5 tahun..tapi adaa belum pernah lagi sesuka hati merawat diri sendiri atau keluarga. Ubat tetap perlu bagi yang sakit. tiada pengecualian.

Memang ubat tu bahan kimia, dadah, tetapi itulah yang membantu kita ketika sakit kan..tak mengapa, ambil demi kesihatan anda sehingga dibenarkan oleh doktor untuk berhenti ambil ubat atau minimakan pengambilan ubat. Jangan pandai-pandai sendiri jer. Ā Yang tak bolehnya, kalau kes lain..kes nak cantik..nak sihat..tapi duk ambil suplemen yang ada bahan kimia, yang bukan semulajadi, yang kesannya secepat sekelip mata..itu silap-silap lebih mendatangkan penyakitšŸ˜€

Kalo bab tu tak kisah pulak ambil bahan kimia..bila sakit, suh ambil Ā ubat tak mau pulak..silap ajaran tu yang oi.


DR.SHAKLEE 1

 

Bagi yang masih sihat, ingin mengekalkan kesihatan, pastikan anda amalkan pemakanan sihat. Alternatif bagi yang tidak berpeluang mengamalkan pemakanan secara sihat dan seimbang, anda boleh ambil shaklee..dan pada masa yang sama, amalkan cara hidup sihat..elakkan merokok, minum alkohol..banyakkan bersenam ok?

LEAD A BETTER LIFE~

NOOR SYUHADA
ID 858777
adaainspiration@ymail.com
adaanoor@ymail.com
017-9329859
Gong Badak, Kuala Terengganu, UnisZa, UMT, ILP terengganu
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease ::

 

 

#THROWBACK: SALAM 1 RAMADHAN~

Alhamdulillah..masih dipanjangkan usia sempat sekali lagi bertemu ramadhan kali ni..Bulan Ramadhan ni bulan yang amat dinantikan semua..bulan yang penuh dengan kebaikan..bayangkan jika setiap bulan adalah bulan Ramadhan..pasti dunia ni aman tenteram kanšŸ˜€

ramadhan 2

Bila bicara soal ramadhan ni, yang paling mengimbau kenangan pastinya ketika bersama keluarga..Bulan nilah semua nak berkumpul, iftar bersama-sama ye tak? Maklum lah..setahun sekali..

Selalunya bulan ramadhan ni Umi lah yang sibuk..biasalah ibu-ibu kan..kena fikir menu sahur, menu berbuka, persediaan raya..walaupun sekadar lauk ‘tunjuk’ kat bazaar ramadhan, tetap kena fikir ye tak? heheh

Adaa rasa ramadhan adaa, tak banyak pun dirumah..umur 13 dah masuk asrama..5 tahun puasa kat situ je kan..lepas tu di Kolej Mara Banting pulak..puasa situ pulak 2 tahun..lepas tu terbang ke Belfast pulak 4 tahun..jangankan puasa, raya pun kat sana huhu..adaa sempat berpuasa dengan Umi rasanya 1Ā kali je kot sebelum Umi meninggal..lepas tu dah berpuasa dengan suami pulak..yang Adaa ingat, umi selalu bekalkan serunding..senang katanya..kalau tak sempat masak, bangun sahur tu ngap aje dengan nasikšŸ˜€ Umi, sekarang adik dah bukak bisnes jual serunding jugak ..tak sempat Umi merasašŸ˜¦

Waktu di perantauan, ramadhan adalah sesuatu yang adaa sangat suka..merasai suasana berbeza dengan Malaysia..sahur dah lah lewat, berbuka awal pulak tu hehe selalunya berbuka dalam kelas jer..kalau maghrib pukul 4 lebih, kelas pulak sampai kul 5..standby ajalah kurma dalam beg. Balik rumah baru makan..kalau tak, terus aje ke Belfast Islamic center BIC untuk berbuka..sedap tau nasik orang arab masak hehe..langsung solat dan terawikh kat situ..pastu kalau ade lauk lebih, tapau untuk sahur esokšŸ˜› kata bujang-bujangan kan.. hehe

#throwback

#throwback

Petang-petang pasti ada tadarus bersama housemate..target khatam dalam 1 bulan..hai indahnya zaman dolu-dolu kan..

Sekarang, ramadhan lebih padat. Sekarang dah jadi ibu anak 3 segalanya agak terbatas..tapi adaa tertarik dengan 1 status sahabat adaa semalam ni fb..katanya..ibu-ibu sekalian, janganlah kita rasa ketinggalan atau kekurangan dalam mengerjakan ibadah bulan ramadhan ni dek kekangan kerja dan anak-anak..bersabarlah, kerana menjaga anak-anak dan menguruskan rumah tangga juga satu ibadah..

Ye, jangan kita terlalu kecewa..tak dapat tarawikh, tak dapat mengaji lama-lama..kejap kang anak nangeslah, anak panjat belakang lah..macam-macam..sebaliknya, buat semampunya sebab Allah Maha Mengetahui sejauh mana kesungguhan kita. InsyaAllah..setiap apa juga perbuatan kita yang dimulai dengan Bismillah, akan dikira sebagai ibadah..

ā€œSetiap perkara / kerja baik yang tidak di’AWALI’ (didasari) dengan Bismillah (dengan nama Allah) maka ia adalah terputus (tidak diterima).ā€ ā€“ Hadis riwayat Abu Daud, Ibnu Majah & al-Nasaie daripada Abu Hurairah r.a.

Jadi, jangan lupa dasari setiap perbuatan kita dengan Bismillah ye..moga Ramadhan kali ni menjadikan diri kita hamba Allah dan insan yang lebih baik..

Salam 1 ramadhan..