#CADANGAN DAN SET RAWATAN · #MASALAH KESIHATAN · CAROTOMAX · PEPPERMINT-GINGER PLUS · SHAKLEE RELATED · VITAMIN C · VITAMIN E COMPLEX · VIVIX

CARA ATASI MASALAH ANGIN

Dalam entry Adaa sebelum-sebelum ini (sila klik link untuk entry tersebut), Adaa ada menerangkan tentang apa itu asid refluks, masalah angin, gerd, cara rawatan melalui perubatan atau semulajadi, pengalaman Adaa sendiri dan apa vitamin yang Adaa ambil- SINI

Kali ini Adaa akan berikan cara atasi masalah angin dengan memberikan cadangan vitamin yang sesuai dengan masalah angin ni. Semoga membantu.

APA ITU ASID REFLUKS/MASALAH ANGIN

Orang kita selalunya menggambarkan asid refluks ni sebagai masalah angin. Asid refluks ialah keadaan dimana asid didalam perut kita kembali naik ke saluran makan atau esofagus.

gerd.jpg

Keadaan ini boleh mencetuskan pedih ulu hati iaitu terasa pedih di bahagin dada. Asid refluks boleh menjadi GERD iaitu keadaan yang lebih serius. Simptom lain termasuklah batuk, sendawa berlebihan, sakit tekak, pening, rasa tercekik, sakit dada, sukar tidur dan kesukaran untuk menelan. Keadaan ini boleh dibantu atau dikurangkan dengan pengambilan ubat, mengamalkan cara hidup dan pemakanan yang lebih seimbang dan pengambilan makanan yang kaya dengan vitamin tertentu.

 CARA ATASI MASALAH ANGIN DENGAN VITAMIN

Sebelum ini Adaa sudah pun terangkan cara atasi masalah angin ini melalui ubat dan juga semulajadi (boleh klik link diatas tadi). Kali ini Adaa akan terangkan pula cara atasi masalah angin dengan penggunaan atau pengambilan vitamin.

Vitamin sahaja belum dapat dibuktikan dapat menyembuhkan sepenuhnya masalah angin, asid refluks dan gerd, lebih banyak kajian diperlukan. Namun, kajian keatas vitamin-vitamin ini mampu membantu dalam merawat masalah angin, asid refluks dan GERD.

BCOMPLEX

Vitamin B complex mengandungi 8 komponen vitamin B ( niacin, folic acid, biotin, riboflavin, thiamin, Vitamin b-6, vitamin b-12, pantotenic acid) dan ianya telah terbukti secara klinikal dapat mengurangkan masalah asid refluks/gerd. –sumber

Asid folik , Vitamin B-6, Vitamin B-12

Vitamin B ini dikatakan mampu mengurangkan simptom masalah angin dan asid refluks. Asid folik boleh didapati dalam kekacang dan sayuran berdaun hijau. Vitamin B-6 pula boleh didapati melalui daging, ayam, kekacang, bijirin penuh, buahan dan sayuran.

Vitamin B-12 memainkan peranan penting dalam penghasilan sel darah merah termasuklah memastikan fungsi dan kesihatan tisu saraf.  Jika kita mengambil ubat dalam jangka masa panjang, ianya boleh menyebabkan badan kita kekurangan Vitamin B-12 ini. Jadi amat penting untuk kita pastikan badan kita tidak mengalami kekurangan Vitamin B-12 bagi menjamin kesihatan saraf.

Satu lagi simptom yang kerap dirasakan adalah berdebar, sesak nafas, sentiasa bercelaru, risau dan stress. Ini mungkin disebabkan oleh kekurangan serotonin iaitu sejenis ‘neurotransmitter’ di otak yang bertanggungjawab dalam perubahan mood, sistem pernafasan dan perubahan suhu badan. Kadangkala, masalah angin kita mungkin tidak terlalu serius, tetapi jika disertakan dengan kekurangan serotonin ini, ianya akan menjadikan keadaan lebih teruk.

Niacin (vitamin B-3)

Niacin memainkan peranan penting dalam penghasilan serotonin. Kekurangan niacin dan ‘precursor’nya iaitu tryptophan, boleh menyebabkan meningkatkan risiko untuk mendapat masalah depresi. Pengambilan makanan yang kaya dengan dengan niacin dapat membantu meningkatkan tahap tryptophan dan gabungan keduanya mampu meningkatkan penghasilan serotonin. Makanan yang kaya dengan niacin termasuklah juga makanan tenusu, kekacang, bijirin, daging, telur dan ikan.

Vitamin B-6 juga mampu membantu meningkatkan penghasilan serotonin. Vitamin ini membantu menukarkan tryptophan kepada serotonin. Sumber makanan yang kaya dengan serotonin termasuklah makanan laut seperti tuna dan salmon, ayam, hati, nasi, kacang, tembikai dan pisang.

Asid folik dan vitamin B-6

Kedua-dua komponen vitamin B ini juga dikatakan membantu dalam penghasilan serotonin yang juga banyak mengawal perubahan emosi dan mood seseorang. Ia juga memainkan peranan penting dalam fungsi otak dan kesihatan mental.

*Kajian menunjukkan Vitamin B mampu melegakan simptom dalam mengatasi masalah angin dan ianya diambil bersama beberapa vitamin lain. Walaubagaimanapun, pengambilan Vitamin B SAHAJA tidak dapat dipastikan dapat melegakan simptom tersebut.

ANTIOKSIDAN

Kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Gastroenterology mencadangkan yang antioksidan dapat memberikan kesan positif terhadap masalah angin, asid refluks dan GERD-sumber . Antioksidan seperti Vitamin A,C & E sangat penting dalam melindungi sel yang rosak akibat molekul yang tidak stabil dipanggil ‘free radical’. Sel ini boleh menyebabkan kanser. Antioksidan juga membantu melindungi diri kita dari jangkitan dan penyakit.

VITAMIN A & VITAMIN C

University of Maryland Medical Center menasihatkan supaya mengambil makanan kaya dengan antioksidan bagi membantu mengatasi masalah angin dan asid refluks. Sebarang kerosakan sel akibat free radical atau jangkitan penyakit boleh menyebabkan simptom berkaitan masalah angin, asid refluks dan GERD menjadi bertambah teruk. Jadi, amat penting untuk kita memastikan pengambilan antioksidan kita mencukupi setiap hari.

Pengambilan Vitamin A dan Vitamin C Boleh membantu kesihatan sistem penghadaman dan mengurangkan serta melegakan simptom masalah angin tadi. Sumber makanan yang kaya dengan Vitamin A adalah telur, hati, keledek, lobak merah dan bayam manakala sumber makanan bagi Vitamin C adalah lada benggala, brokoli, oren, lemon, limau nipis dan kiwi.

VITAMIN E

Vitamin E merupakan satu lagi antioksidan yang mampu melawan jangkitan dan melegakan simptom berkaitan masalaha angin, gerd dan asik refluks. Sumber makanan bagi Vitamin E termasuklah minyak zaitun, bayam, kacang dan avokado.

*Pengambilan Vitamin 100% sahaja belum dibuktikan dapat merawat masalah asid refluks, masalah angin dan GERD. Atau ianya mungkin tidak cukup dengan hanya mengamalkan pengambilan vitamin. Tetapi dengan pengambilan vitamin disertakan perubahan gaya hidup, pengambilan makanan berkhasiat mungkin mampu melegakan dan mengatasi masalah angin. Sekiranya masalah angin semakin membimbangkan, adalah lebih baik anda segera berjumpa dengan doktor bagi mendapatkan rawatan.

#CADANGAN SET%2FRAWATAN.png

Di Shaklee kami mempunyai produk yang telah terbukti kualitinya dan telah bertahan lebih 50 tahun dipasaran.

BCOMPLEX: Lengkap dengan 8 komponen vitamin B dan mempunyai sistem penyerapan bioaktif (penyerapan asid folik dengan lebih berkesan) . Para saintis Shaklee telah mencipta asid folik secara semulajadi yang pertama di dunia dengan kadar serapan yang sangat tinggi dan berkualiti. Asid folik yang semulajadi tidak mudah diserap oleh tubuh dan hampir 90% asid folik dipasaran bersifat sintetik.

Cara memilih b complex yang baik

  • Mengandungi kesemua 8 komponen vitamin (kebanyakan dipasaran tidak lengkap kerana sesetengah komponen seperti biotin adalah mahal dan bagi mengurangkan kos, mereka tidak meletakkan sesetengah komponen vitamin B tersebut.)
  • Harus mengandungi 100% RDA untuk asid folik dan biotin
  • Pastikan jurang peratusan nilai harian B1, B2, B3, dan B12 tidak terlalu besar
  • Elakkan pengambilan Vitamin Bcomplex yang menawarkan rumusan larut air (sustain release)

CAROTOMAX– Merupakan antioksidan yang sangat baik dan membantu memeliharan membran mukosa perut dan usus. ia juga membantu meningkatkan sistem imun badan serta mengurangkan bengkak

Perlu diingatkan, Vitamin A  tidak boleh diambil secara berlebihan. Ini adalah kerana ia merupakan salah satu vitamin larut lemak dan jika diambil melebihi dos yang ditetapkan, ia akan tersimpan di dalam organ-organ dalaman kita terutamanya hati.Dalam kata lain, ianya boleh menjadi toksik sekiranya diambil berlebihan 

Carotomax shaklee berbeza dari yang lain kerana ia dalam bentuk provitamin A (bentuk paling selamat), yang mana HANYA akan diaktifkan apabila ia diperlukan sahaja. Jadi tiada kes Vitamin A tersimpan dan menjadi toksik seterusnya membahayakan kesihatan. Jadi, jika ingin mendapatkan sumber Vitamin A yang selamat, anda perlu dapatkan carotomax shaklee. 

VITAMIN C– Vitamin C shaklee berbeza dengan vitamin c dipasaran kerana ianya bersifat ‘sustained release’. Ini bermaksud, bagi setiap biji Vitamin C shaklee (500mg), hanya 100mg akan dilepaskan kedalam sistem badan setiap jam. Jadi ianya akan kekal dalam sistem badan kita sekurang-kurangnya 5 jam. Lebih baik lagi, tiada Vitamin c yang akan terbazir dan disingkirkan melalui air kencing. Bagi Vitamin C yang tidak mempunyai sifat pembebasan secara berterusan ini, jika diambil dalam dos yang besar, ianya akan membazir kerana badan kita hanya boleh menyerap Vitamin C dalam kuantiti tertentu pada satu-satu masa dan selebihnya hanya akan disingkirkan.

VITAMIN E COMPLEX– Vitamin E shaklee dilengkapi dengan grape seed extract yang sangat penting untuk pengaliran darah yang lancar dan kesihatan saluran darah yang baik. Ia juga merupakan Vitamin E paling lengkap dipasaran. Mengandungi 10mg selenium semulajadi yang membantu tubuh kita menyerap vitamin E, memelihara membran sel, sel darah merah dan tisu otot. Ianya juga adalah penyahtoksik semulajadi logam berat seperti raksa, kadmium.

PEPPERMINT GINGER PLUS–  Kombinasi 4 herba dari Barat dan Timur, dan dihasilkan dibawah prosedur standard dengan melalui penggunaan teknologi terkini. Secara klinikal, ianya sangat membantu dalam merawat atau mencegah masalah loya, gastrik, mabuk laut, sendawa dan penghadaman, Penting dalam pencernaan dengan merangsang pengaliran cecair pencernaan semulajadi. Jika perut menghadapi masalah pencernaan, itu yang menyebabkan kita rasa kembung, angin.

VIVIX– Di Shaklee, kami mempunyai antioksidan terbaik dan sangat berkesan dalam melindungi dan memperbaiki sel. Vivix mengandungi adunan fitonutrien proprietari yang memanfatkan kuasa anggur muscadine yang jarang ditemui dan resveratrol, menghasilkan ramuan yang 10 kali lebih efektif dari hanya resveratrol sahaja dalam melambatkan mekanisme utama penuaan selular. Vivix juga membantu dalam kesihatan jantung, otak, sistem imun, sendi, perlindungan antioksidan, peningkatan tenaga, kesihatan dan kesejahteraan. (Ini adalah produk terlaris di Malaysia dan luar  negara)

Sekiranya anda berminat untuk bertanya dengan lebih lanjut dalam cara atasi masalah angin, atau anda inginkan cadangan pengambilan vitamin yang sesuai dengan budget anda, boleh hubungi/whatsapp Adaa untuk konsultasi percuma. InsyaAllah, kita berusaha semampunya 🙂

NOOR SYUHADA
ID 858777
adaainspiration@ymail.com
adaanoor@ymail.com
017-9329859
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::
Advertisements
#CADANGAN DAN SET RAWATAN · #MASALAH KESIHATAN · SET DETOX · SHAKLEE RELATED

DIARI DETOKS: DAY 5-7, CYCLE 1

Bersambung lagi untuk hari ke-5 hingga 7 🙂

DAY 5

Apa pula plan hari ke-5?

photo_2016-05-07_06-53-00

Hari ke-5 dah boleh ambil ayam, ikan sebagai salad atau buat macam western meal. memang syurgaaa hehehe dan pada ketika ni perut dah lebih stabil..dah biasa dengan kuantiti makanan yang agak kecil..kalau makan banyak mengah pulak nanti.

photo_2016-05-13_08-15-59
contoh salad meal

Yang ni cuma sayuran mentah seperti kubis ungu, butterhead lettuce, iceburge lettuce, lobak merah, timun dan dicampur dengan hirisan 1 ketul dada ayam sebesar 1/2 tapak tangan yang digrill. Dressing boleh guna lemon+lada hitam+garam sedikit+minyak zaitun.

DAY 6 & 7

Dua hari terakhir ni menu tak  banyak beza. Dah mula boleh ambil nasi dan white noodle. Pada Adaa, saranan Kevin Zahari untuk ambil segenggam nasi tu memang wajar sangat..memang boleh kenyang punya. Sungguh..sedap-sedap je perut..tak terasa terlebih makan pun.

photo_2016-05-07_06-52-54

photo_2016-05-07_06-52-49

Pagi-pagi bangun jer terus minum air suam segelas dua. Lepas tu sarapan dengan smoothies ni dah cukup kenyang..sebelum makan tengah hari kalau lapar boleh ambil snek, tapi bukanlah makanan rapu ok? Ambil biskut kering tu atau buah dah memadai. kenyang sangat dah. Senang kan?

Akhirnya tamat 7 hari kempen detoks!! Selepas tujuh hari ni anda boleh teruskan dengan meal plan hari ke-7 tu sehingga hari ke 30. Guna meal plan yang sama..ini mengajar kita untuk terus EAT CLEAN. Makan secara seimbang dan sihat. Sebab tu adaa kata ianya bukan sekadar detoks..tetapi mengajar kita untuk hidup secara sihat. Ini yang kita semua patut makan hari-hari..menu tu boleh berubah, tetapi masak secara sihat, kekalkan kuantiti yang sepatutnya.

photo_2016-05-13_08-27-30

Pemerhatian:

  • Hari ke 5 dan 6 tak membuang. Baru nak menyesuaikan diri dengan kemasukan protein daan karbohidrat agaknya
  • Hari ke 7, pengahadaman lebih baik. Lega..:P
  • Badan lebih bertenaga, selesa
  • Dah terbiasa minum 3 liter air..dulu nak habiskan 2 liter pon liat.
  • Badan lebih ringan, perut sedikit kempis.
  • Lebih selesa dan rasa sihat!
  • Berat berkurangan sebanyak 1.4kg (dulu 3 bulan belum tentu turun 100g)
  • Inch loss 1 inci

Ingat ya, detoks ni untuk badan kita sihat. Bagi yang obese, bonus untuk anda jika dapat kurangkan berat dan keputusan adalah berbeza mengikut individu..macam yang adaa beritahu dalam entry testimonial detoks diet tu kan..sejumlah 76.8kg turun tetapi ada yang turun 1kg, ada yang 6 kg dalam 1 minggu tu..jadi berbeza. Tumpukan kepada faktor kesihatan dan pengubahan cara hidup sihat bukan nak kurus semata. InsyaAllah jika kita amalkan makan secara sihat, secara automatik berat kita akan mula turun dengan sihat dan mencapai berat badan ideal. Jadi kene didik hati dan akal ni supaya jangan kembali kepada tabiat pemakanan tak sihat. Kalau masa puasa boleh jer tahan diri dari makan macam-macam kan, kenapa hari biasa tak boleh? pasti boleh kalau kita ada objektif yang kuukuh seperti MAHU SIHAT.

 

Selamat detoks!!

Esok adaa akan mulakan diari cycle 2 pula. Apa beza dengan cycle 1? Tunggu…:)

 

#CADANGAN DAN SET RAWATAN · #MASALAH KESIHATAN · SET DETOX · SHAKLEE RELATED

DIARI DETOKS: DAY 4, CYCLE 1

Salam detoks! Masuk hari ke-4. Akhirnya, ‘it’s protein day!!’ Hari ni dah mula boleh ambil protein jadi lebih kenyang lah kan. Macam biasa, mulakan hari dengan minum air masak dulu ya 🙂

Apa plan hari ni?

photo_2016-05-07_06-52-19

Sarapan masih lagi dengan sayur tetapi, makan tengah hari dah boleh mula ambil PROTEIN FRUIT SMOOTHIES ya. Kalau anda takda ESP, boleh juga gunakan susu rendah lemak, blend bersama buah. Sedap!! Kalau dengan ESP lagi sedap!!

Ini adaa kongsikan satu resepi smoothies dari shaklee ya.

12068930_909008512468606_6524605701297679998_o.jpg

Kalau masa detoks ni memadai resepi yang simple macam ni..buah tu boleh tukar-tukar, pisang ke, stawberry ke anthing. Memang sangat menyegarkan!

Sebolehnya ikut plan tu betul-betul.Sayuran mentah ke, stim ke, dimasak ke..dan cuba kurangkan penggunaan bahan perasa ..nikmati secara suci hehe

Pemerhatian hari ke-4

  • Dah biasa dengan sayur 🙂
  • Lebih bertenaga sebab dah dapat protein
  • Dah kurang kerap kencing
  • Tak pening dah
  • Tak buang air besar mungkin terkejut masuk protein kot 😛

Hari 4 berjayaa! jumpa esok!

#CADANGAN DAN SET RAWATAN · #MASALAH KESIHATAN · SET DETOX · SHAKLEE RELATED

DIARI DETOKS: DAY 3, CYCLE 1

Salam detoks! Hari ni diari hari ke-3 pula. Dah dua hari bersayur bagai hari ke-3 apa menunya?

DAY 3

Macam biasa, celik je mata, gi dapur dulu minum air masak segelas ya. Kenapa kena minum air sebelum gosok gigi lagi ni? Dalam mulut kita ada sejenis enzim yang baik iaitu amilase yang membantu sistem penghadaman kita. Baik enzim ni 🙂 Lagi satu, dengan meminum air kira-kira 2 gelas/32oz sejurus bangun tidur akan dapat meningkatkan metabolisme tubuh kita sebanyak 30% selepas 30-40 minit!

drink water

Ok, menu hari ketiga macam mana pulak?

photo_2016-05-07_06-52-26

Masih lagi sayur, tapi hari ni dah boleh campur macam-macam warna sayur..segala warna! Lagi banyak warna lagi bagus. Ini boleh mengaktifkan enzim detoks dan mencegah daripada sel rosak.

photo_2016-05-09_07-34-34
rainbow colour of vegetables and fruits

Tu dia..segala mala sayur berwarna pelangi kita bubuh..cuma masa cycle 1 ni adaa guna salad dressing thousand island..yang mana adaa rasa belum sesuai guna..(nanti adaa tulis diari cycle 2 dan apa yang bezanya dengan cycle 1 ni ok?) lebih bagus guna dressing yang lebih sihat lah ye kawan-kawan.

Bagi Adaa, takda masalah nak makan sayur sebab adaa memang suka sangat sayur..cuma mencabar juga sebab tak biasa lagi kan..selama ni duk makan nasi dan mee hari-hari, tiba-tiba kena makan sayur semata, agak lapaq juga lah tetapi disebabkan adaa tahu ianya untuk ‘greater cause’ jadi, bertahan. mental kene kuat 🙂

Pemerhatian hari ke-3:

  • Letih dah berkurangan
  • Lapar sangat sebab dan 3 hari duk makan sayur kut hehe
  • dah mula ada ‘Inch loss’ (walaupun 1/2-1 inci ya, bangga dengan pencapaian anda sendiri, lain orang lain pencapaiannya..ada yang berinci-inci kurangnya)
  • Mula ada penurunan berat badan dah
  • Tak pening dah
  • Kerap kencing

Done day 3..jumpa day 4 pulak esok!

#CADANGAN DAN SET RAWATAN · #MASALAH KESIHATAN · SET DETOX · SHAKLEE RELATED

DIARI DETOKS: DAY 2, CYCLE 1

Ok, hari ni sambung cerita semalam, day 2 pulak..apa cerita?

DAY 2

Masuk hari kedua cabaran detoks 7 hari kita ni. Bangun pagi rasa badan agak sengal..mungkin sebab semalam ada buat senaman sikit untuk pembakaran lemak..tapi lupa warm up hehe maklum laa orang tak pernah bersenam 😛

Bab senaman ni bergantung kepada tubuh individu..buat yang agak-agak kita mampu. Kalau kita tak fit, jangan terus buat teruk-teruk..cukup sekadar berjalan 30 minit atau jogging ke kan..jika jantung fit..boleh cuba buat senaman HIIT ni. Agak-agak jogging 20 minit non-stop dah mengah maksudnya belum fit tu..jadi pilih yang sesuai dengan diri ok? Mungkin boleh cuba yang ni?

5 CARA SENAMAN UNTUK DIBUAT DI RUMAH

photo_2016-05-07_07-25-08
circuit training for beginner

Dalm rajah ni circuit training, kalau HIIT lebih kurang ni jugak cuma setiap jenis senaman tu kita buat dalam 30 saat, rest 10 saat sampai cukup 7 minit.

Bagi yang tak berpeluang ke gim atau takda masa nak berlari ke apa ke boleh cuba senaman ni..hanya 7 minit sehari. Kebaikannya untuk meningkatkan kesihatan jantung (stamina) berkali-kali ganda dan penurunan berat lemak secara total dalam satu sesi senaman yang pendek.

Kebaikan senaman jenis HIIT 

  • Waktu senaman yang agak pendek.
  • Menerusi kajian yang telah dilakukan oleh Dr. Tabata, orang yang menggunakan kaedah ini selama 4 kali seminggu berserta 1 kali kardio konsisten (jogging) didapati mengalami peningkatan kapasiti aerobik dan anaerobik sama seperti mereka yang pulun berjogging selama 5 kali seminggu.
  • Kesan pembakaran kalori ‘after burn’ up to 12-24 jam. Maksudnya, lepas korg buat senaman jenis HIIT ni, badan korg still membakar kalori yang berlebihan dalam badan sehingga 12-24 jam. Haa..syok kan? Tgh tidur pun badan still akan membakar dgn jayanya. Wah, cepat kurus lah korg cmni!
  • Melatih badan utk menyahtoksinkan ‘metabolic waste’ daripada otot so that badan korg akan nampak lean je. Macam model-model fitness tu.
  • Sesiapa yg mengamalkan senaman jenis HIIT ni pulak selama 8 minggu, akan memanjangkan jangka hayat badan dan metabolic badan akan secergas org remaja.

Tapi tak semua orang sesuai tau..jangan main pulun jer..nak info lanjut sila ke page Kevin Zahari ni ye DISINI .Kalau badan tak fit, boleh mulakan dengan jongging ke jalan 20 minit..atau jika nak jjuga buat HIIT, buat ikut kemampuan je..korang kenal tubuh korang kan..jangan overdo.

Macam biasa, bangun minum air masak dulu segelas bagi melancarkan penghadaman.

Hari ni bagaimana plan kita?

photo_2016-05-07_06-52-33

 

Menu hari ni sup sayur sahaja. Mudah dan sedap. Adaa Cuma buat ‘clear  vegetable soup’ dan memandangkan hari ni dah boleh masukkan ‘non-leafy vegetable’ rasanya lebih enak lah kan..semalam semata-mata sayur hijau berdaun ye.

photo_2016-05-07_07-30-52
day 2: sup sayur (maaf atas pencahayaan yang suram)

Bahan-bahan:

  • Sayur mayor (Kacang peas, bendi, lobak merah, kubis jepun, sawi)
  • Halia 1 inci
  • Bawang putih 3 ulas
  • Garam sesedap rasa
  • Minyak zaitun (extra virgin oil)

 

Cara-cara:

  • Adaa tak tumis, Cuma didihkan air bersama halia dan bawang putih yang dihiris nipis
  • Masukkan sayuran yang lambat empuk dulu seperti lobak merah
  • Dah mendidih sikit, masukkan sayuran lain dan sedikit garam sahaja.
  • Angkat dan letakkan sesudu minyak zaitun sebagai ‘finishing touch’
  • Makan!

 

Bagi yang tak tahu nak guna sayur apa, ini adaa letakkan sekali panduan untuk anda ok? Jadi, ikut selera, ikut budget

photo_2016-05-07_07-33-51

 

Air seperti biasa banyakkan minum sehingga 3 liter sehari atau lebih ikut berat badan anda lah ya.

 

Pemerhatian:

  • Badan kurang letih
  • Badan sengal dan masih pening sikit
  • Kerap kencing dan kentut (upss!!)
  • Lawas! (adaa jenis membuang 3 hari sekali pun dah syukur..ini tiap-tiap hari dah..thumbs up! Kuasa fiber!)
  • Perut pedih sikit je mungkin sebab nak sesuaikan diri setelah bertahun makan macam-macam setiap waktu makan. Tetiba kena ‘cut’ kan..jadi agak lapar tapi terkawal.

Tamat hari 2..jumpa hari seterusnya esok!

#CADANGAN DAN SET RAWATAN · #MASALAH KESIHATAN · SET DETOX · SHAKLEE RELATED

DIARI DETOKS: DAY1, CYCLE 1

Selamat pagi Malaysia!! Selamat berhujung minggu! Hari ni seperti yang dijanjikan, Adaa akan kongsikan diari detoks adaa secara berperingkat ok?

Dah baca kan entry semalam? TESTIMONIAL: TOTAL 76.8KG HILANG DENGAN 7 HARI DETOX! Segalanya tak mustahil kan?

7 DAYS DETOX CHALLENGE/ CABARAN DETOKS 7 HARI

Sebelum adaa mula jurnal harian ni, cuba cek dulu tanda-tanda orang yang kena detoks..mungkin anda salah seorang daripadanya:

EMOSI:-

Perubahan emosi
Marah dan cepat marah
Gemuruh
Kemurungan
Sifat Pelupa
Pemikiran keliru
Kegelisahan
Kebimbangan
Refleks lambat
Obsesi
Kekurangan penyelarasan
Kekeliruan
Blur
Blank

TIDUR

Insomnia
Gigit gigi semasa tidur
Kencing malam
Meleleh air liur berlebihan semasa tidur
Gangguan tidur – terjaga kerap kali pada waktu malam

KULIT

Kulit kering
Rambut Kering
Rambut rapuh
Keguguran rambut
Alahan
Hidung gatal
Gatal-gatal dubur
Kulit gatal
Urtikaria (Gegata atau Kelopak Garam)
Jaundis
Reaksi alahan kepada makanan
Sensasi merangka di bawah kulit
Letusan
Ekzema
Ulser kulit
Bengkak

LAIN-LAIN

Sensasi bendasing dalam tekak atau tidak selesa
Kesukaran menelan
Batuk atau batuk darah
Masalah peredaran darah. kebas di hujung kaki, kesukaran untuk bergerak.
Lebihan air liur
Penglihatan yang kabur
Nafas berbau
Tindak balas imun rendah
Demam
Masalah pernafasan
Eye floaters
Bau badan

 

Kalau agak-agak ada tanda ni jom detoks!!

 

DAY 1

Hari ni bermulalah cabaran detoks 7 hari. Mula-mula berat jugak sebab membayangkan kena makan sayur mentah dan sayuran sahaja untuk hari 1 dan 2 tu kan..Tapi disebabkan rasa ingin tahu yang membuak ni cuba jugalah. Nak juga tahu apa kesannya selepas detoks. Tengok geng team detoks yang lain semuanya respon sangat positif!

Selama hidup 32 Tahun ni tak pernah lagi cuba detoks cara sebegini ..rasanya badan melalui proses detoks yang agak bagus pun ketika Ramadhan jelah (Ramadhan adalah bulan detoks..indahnya Islam ). Jadi, ini kali kita cubalah!

photo_2016-05-07_06-52-39.jpg

Adaa mulakan hari adaa dengan segelas air masak..bangun tidur je minum dulu. Lepas tu menuju ke penimbang. Bukan apa..sekadar rekod. Ramai yang turun berat badan sepanjang detoks ni jadi sajalah kan timbang, mana tahu berat degil yang bertahun yang gagal menggerakkan nombor penimbang ni tetiba lembut hati nak gerak pulak hehe. Tapi jangan salah konsep ya, detoks bukan untuk kurus tetapi untuk tujuan pembersihan toksin. Bila badan bebas toksin, barulah proses penurunan berat badan boleh berlaku dengan efektif dan sistem tubuh yang lain juga akan lebih bergerak dengan baik. Taknak kurus? Takpe, detoks bukan untuk orang gemuk je tau, orang kurus juga ada yang mempunyai toksin yang tinggi dalam badan. Selain berat, anda juga boleh ambil ukuran inci di sekitar pinggang contohnya, lengan dan paha.

photo_2016-04-25_16-40-56
5 SUMBER UTAMA TOKSIN DALAM BADAN
photo_2016-05-07_07-08-29
DAY 1: 61.9KG (huhu)

 

Hari pertama, menu adaa mudah sahaja..ini sahaja sayuran yang berjaya di cari dan dibeli

photo_2016-05-07_07-12-13
Epal dan butterhead lettuce

 

Dressing untuk salad ni boleh je kalau nak beli yang dah siap..macam-macam jenama ada. Tapi memandangkan ianya agak tinggi kalori, adaa saja cuba yang lebih sihat. Resepi sangat mudah dan bagi Adaa sangat kena dengan selera.

 

Bahan-bahan:

  • 8 ulas bawang putih dicincang halus (optional)
  • ½ sudu kecil lada hitam
  • 2 sudu kecil garam halus
  • 1 cawan jus lemon (kalua takde, limau kasturi pon boleh)
  • ½ cawan extra virgin olive oil (olive oil banyak jenis, ada yang untuk masakan, ada yang untuk dressing, beli yang betul ya) (refer:jenis-jenis minyak zaitun)

 

Cara-cara:

  • Masukkan aja kesemuanya dalam bekas bertutup rapat, goncang sehingga sebati semuanya dalam 1 minit gitu. Siap!

Serving: 75

Sebelum dan selepas digoncang sebati. Boleh simpan dalam peti sejuk hingga 3 hari ok!

 

Senang kan..pastikan minum banyak air J 2-3 Liter sehari (25kg berat anda= 1 liter air)

 

Ok, tamat hari pertama.

Pemerhatian:

  • Agak pening mungkin sebab banyak angin nak keluar
  • Kerap kencing –proses detox
  • Sedikit letih mungkin kerana tak cukup tenaga
  • Menjelang malam tangan dan kaki sengal2

Jumpa hari ke-2 esok!