#MASALAH KESIHATAN

AKU & GERD/ ASID REFLUKS

Salam 6 ramadhan buat semua. Apa cerita pulak pasal asid refluks dan gerd kali ni?

Mula² ingat, puasa akan jadi cabaran yang besar bagi pesakit gastrik atau gerd atau seumpamanya. Tetapi alhamdulillah puasa ni lebih mudah dari hari biasa.

Sebabnya, bila puasa, kita tak makan apa, perut kosong, jadi takda apa yang nak diproses, atau hanya sikit nak diproses atau dihadamkan kan. Yelah kalau ada pun masa sahur tu jelah. Jadi kurang gas dibebaskan dan bagi pesakit gerd yang ada masalah L. E. S longgar, kuranglah gas atau angin yang naik semula ke salur makan.

Tetapi nak dijadikan cerita, semalam masa berbuka lupa ambil ubat dulu. Patutnya makan ubat dulu baru makan. Bila beg ubat tak ditempat biasa, mulalah terlupa. Lepas makan baru teringat sebab kaki dah mula menggeletar, tekak mula rasa tercekik, angin mula rasa meremang dari kaki sampai ke kepala. Menakutkan.

Untuk hilangkan dan lupakan rasa macam tu, Adaa cuba lelapkan mata. Tapi dikejutkan dek suami sebab nak ajak balik dari kuala pilah ke seremban. Rasa macam ok. Bila dalam kereta, rasa balik. Mungkin pergerakan berada dalam kereta membuatkan angin bergolak dan menambah rasa tercekik atau istilahnya ‘chocking’. Pedih ulu hati takde pulak. Nafas mula turun naik dek takut sebab tak lepas untuk bernafas dengan baik.

Terus cuit suami untuk pergi hospital, jadi teruslah buat u-turn ala fast & furious menuju ke hospital terdekat iaitu hospital kuala pilah.

Pergi bahagian kecemasan, cek itu ini lebih kurang, nafas tak berapa kuat, tak dapat bernafas dalam². Terus dimasukkan iv, masuk ubat ranitidine, telan MMT, dan apa jenis ubat lagi tah.. Rehatlah dua jam sambil menunggu habis air sebotol dimasukkan. Sambil² tu berulang kali diperiksa tekanan darah, bacaan nadi dan ambil darah untuk diperiksa.

Lepas dua jam, alhamdulillah, chocking berkurang walaupun tak sepenuhnya.

Pengajarannya, jangan lupa makan ubat. Walaupun makan dah jaga, suplemen dah ambil, emosi kene jaga juga, ubat pun jangan lupa 🙂

InsyaAllah, semua boleh menjalankan ibadah puasa dengan baik.

Nanti adaa akan teruskan berkongsi tentang gerd dan asid refluks ni. Semoga dapat membantu sesiapa yang mengalami masalah yang sama ya.

Salam ramadhan.

Advertisements

2 thoughts on “AKU & GERD/ ASID REFLUKS

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s