#MASALAH KESIHATAN · ESP · GARLIC COMPLEX · PEPPERMINT-GINGER PLUS · SHAKLEE RELATED

MAKANAN YANG SESUAI UNTUK PESAKIT GERD/ASID REFLUKS

Bulan lepas Adaa ke Colombia Hospital Seremban untuk berjumpa dengan Doktor Abdul Hamid bertanyakan tentang masalah gerd. Adaa tahu tentang doktor ni pun melalui artikel di internet dan surat khabar yang doktor tulis. Jadi nak dapat info dan konsultasi lebih lagi, adaa balik lah seremban untuk jumpa depan-depan..banyak sikit boleh tanya kan.

Adaa cuma bertanya tentang keadaan adaa lah secara personal (nak cerita kang panjang sangat plak) tapi di hujung perbualan tu doktor Abdul Hamid ni bermurah hati bagi adaa sedikit info tentang gerd. Salah satu info yang menarik perhatian adaa ialah ‘

Sebelum ni bukan tak pernah baca kat internet, dah berlambak..tapi rata-rata agak general la..contoh, tak boleh makan karbohidrat kompleks terlalu banyak, tak boleh makan makanan berminyak..gitu lah..yang ni, satu-satu diletaknya nama/ jenis makanan tu yang bagi Adaa, lebih mudah lah untuk kita plan diet kita.

photo_2017-03-14_10-17-25.jpg

Boleh nampak kan? Sebelum ni adaa ada juga ikut cadangan di internet dan buat try n error kat diri sendiri..ada yang sesuai ada yang tak..tapi bila adaa tengok chart ni adaa rasa mostly memang sesuai dengan diri adaa. Maksudnya, berdasarkan keputusan cuba mencuba pelbagai makanan sebelum ni yang adaa buat sendiri dan observe ke atas diri sendiri selama ni sama dengan apa yang ada dalam chart ni. Sebab tulah adaa rasa bagus untuk berkongsi dengan mereka yang mengalami masalah yang sama.

Tengok kat situ, ikan pun tak semua yang sesuai, buah pun sama, kacang pun sama..Walaupun mungkin kita rasa sama je semua, tapi sebenarnya berbeza tau. macam ikan tu, rupanya ikan sungai dan ikan darat pun ada kesan yang berbeza pada pesakit gerd.

Jadi,walaupun perkongsian ni ringkas, semoga bermanfaat ya.

Advertisements

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s