ALFALFA · SHAKLEE RELATED

KETAHUI MANFAAT & KEBURUKAN ALFALFA BAGI IBU MENYUSU

Alfalfa-9.jpg
alfalfa-sumber google

APA ITU ALFALFA

Alfalfa adalah sejenis tumbuhan (medicago sativa) yang turut dikenali dengan nama ”RAJA SEGALA TUMBUHAN” . Tumbuhan ini mengambil masa sekurang-kurangnya 2 tahun untuk membesar dan akarnya boleh mencapai sehigga 20 kaki kedalam tanah untuk menyerap pelbagai nutrisi (jarang ya ada akar sedalam ini). Disebabkan ia mampu menyerap pelbagai nutrisi, maka ianya kaya dengan pelbagai khasiat kesihatan yang tidak terdapat pada kebanyakan tumbuhan lain!

MANFAAT  ALFALFA

Memang terdapat 1001 manfaat alfalfa dan tumbuhan herba ini sememangnya sangat popular sejak lebih 2500 tahun dahulu dan dikenalpasti sebagai tumbuhan paling kaya dengan pelbagai nutrisi dan zat galian. Ia kaya dengan protin, asid amino, klorofil, serat, 15 zat galian, 10 vitamin, 8 enzim dan fitokimia antaranya vitamin A, E, C, B6, B1, magnesium, kalsium, zink, iron, potasium, fosforus. 10 biji alfalfa menyediakan nutrisi menyamai 1 gelas susu.

Manfaat Alfalfa ni memang banyak, adaa pernah kongsikan sehingga 20 manfaat kan? antara manfaat Alfalfa terhadap kesihatan ialah:

  1. Mengurangkan masalah kesihatan berkaitan dengan buah pinggang, prostat dan pundi kencing
  2. Menurunkan paras kolesterol
  3. Melegakan masalah berkaitan arthritis, diabetes dan asma
  4. memperbaiki sistem pennghadaman
  5. Meningkatkan penghasilan susu ibu

 

ALFALFA DAN PENYUSUAN SUSU IBU

Alfalfa ni terkenal sebagai salah satu makanan penggalak susu. Turut dikenali sebagai ‘galactagogue’ iaitu bahan yang membantu penghasilan susu ibu. walaupun Alfalfa sangat membantu dalam penghasilan susu ibu, tak bermakna boleh diambil secara berlebihan. Semua pun kena bersederhanalah kan. Ada juga beberapa situasi dan keadaan dimana alfalfa tidak sesuai untuk diambil oleh ibu yang menyusukan anak:

  1. Jangan ambil secara berlebihan. 10 biji alfalfa shaklee cukup dalam sehari. Itu dos yang biasa diambil oleh ibu menyusukan anak. Jika diambil berlebihan dikhuatiri akan menyebabkan cirit birit kepada anak yang disusukan disamping ibu sendiri akan mengalami masalah penghadaman atau sakit perut.
  2. Pengambilan yang terlalu berlebihan juga boleh mendorong kepada komplikasi kepada ibu yang menyusukan anak atau ibu mengandung. Contohnya masalah terlebih penghasilan susu. Ini boleh menyebabkan bengkak susu dan tidak selesa sehingga kadangkala boleh menyebabkan demam.
  3. Pengambilan alfalfa juga boleh mengganggu ibu yang yang mengambil ubat anti-gumpal darah kerana alfalfa mengandungi Vitamin K yang boleh mengurangkan keberkesanan ubat tersebut.
  4. Pengambilan alfalfa bagi pesakit kanser ovari, kanser payudara, auto imun seperti SLE kemungkinan boleh memburukkan lagi keadaan.
  5. Sekiranya anda ingin makan alfalfa, lebih baik ianya dimasak daripada dimakan mentah sebab dikhuatiri akan terkena jangkitan salmonella.

SHAKLEE DIFFERENCE

Alfalfa complex merupakan Formula Shaklee Signature yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr. Shaklee dalam tahun 1950-an

Ianya dibuat daripada tanaman Alfalfa secara organik di California yang bebas dari pestisid, herbasid dan menggunakan bahan kompos/baja bebas kimia.

Daun alfalfa dari Shaklee hanya dituai apabila telah mencapai tahap kematangan mutlak iaitu kira-kira setelah dua tahun dimana pada ketika itu akarnya mencecah 20 kaki kedalam tanah bagi menyerap segala nutrisi.

Daun alfalfa yang telah matang kaya dengan klorofil. Daun-daun ini dikeringkan secara semulajadi bagi mengekalkan nutrisinya.

perfect

promosi hebat bulan ni beli 4 pada harga 3 botol!  Nak tahu lebih tentang ALFALFA?

Nak lihat REAL testmoni SHAKLEE?? —–> http://bit.ly/2bdTci0

Berminat?
➡️whatsapp 017-9329859
☎️whatsapp 017-9329859
➡️whatsapp 017-9329859
Penghantaran seluruh malaysia!!
.

#SHAKLEE #shakleeterengganu #sayajualshaklee #shakleemurah #esp #setkulit #kulit #masalahkulit #setpantang #sethamil #setbersalin #setmenyusu #supplementsemulajadi #vivix #jerawat #jeragat #setkurusshaklee #testimonishaklee #sidterengganu

Advertisements

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s