SHAKLEE RELATED · TIPS

‘FACE OIL’ BANTU RAWAT MASALAH KULIT BERMINYAK?

Bunyi macam pelik kan. Seumur hidup adaa ni, adaa cuba elakkan penggunaan produk penjagaan wajah yang ‘oil-based’ sebab sangat tak selesa. Yelah, kalau dah muka tu memang menghasilkan minyak sampai boleh buat goreng telur, lepas tu guna lagi produk yang berminyak2, maunya tak berkilat muka tu? Hasilnya, jerawat tumbuh bagai nak rak huhu.

Bulan lepas adaa tengok ‘Get it beauty’ satu rancangan korea yang mengupas isu-isu kecantikan dan katanya, ‘oil can dissolve oil’. Pengasas freshpicks pun kata benda yang sama pada Adaa sebab adaa pelik macam mana penggunaan face oil boleh sesuai pulak dengan kulit yang super oily mcam adaa ni?

Habis, macam mana pula ‘face oil’ boleh membantu kulit berminyak?

SALAH FAHAM 1

Ramai orang (termasuk adaa) berpendapat, apa sahaja produk yang berunsurkan minyak TAK SESUAI untuk kulit berminyak.

SEBENARNYA..

Bukan semua produk tak sesuai untuk kulit berminyak. Kalau produk yang berasaskan krim yang berat atau ‘heavy cream’, ianya mungkin akan menyebabkan kulit berminyak bertambah teruk. Contoh kan, kita guna bedak asas atau krim pelindung matahari diwajah, bila sapu tu, ianya kekal dikulit dan rasa berat. Tu maksudnya, tak sesuai tu sebab ianya tidak menyerap dan hanya menyebabkan pori kita tersumbat. Bila tersumbat, mulalah segala kekotoran dan bakteria terkumpul yang akhirnya menyebabkan jerawat.

 

SALAH FAHAM 2

Orang jenis kulit berminyak, tak boleh guna ‘face oil’, seolah-olah menambah lagi minyak yang ada dimuka tu.

SEBENARNYA..

Kulit kita ni menghasilkan minyak bagi mengimbangkan kandungan air-minyak diwajah kita. Bila kita guna pencuci, atau produk yang membuang minyak dimuka kita, kulit kita secara automatik akan menghasilkan sebum atau minyak bagi menyeimbangkan semula kandungan air-minyak tadi. Semakin banyak minyak yang kita singkirkan, semakin banyaklah sebum dikeluarkan dan inilah yang menyebabkan kulit tersumbat, kotoran melekat dan jerawat yang banyak. Jadi, apa yang sepatutnya kita buat, bukan guna produk yang singkirkan segala minyak diwajah kita, sebaliknya kita gunakan minyak yang seakan-akan ciri sebum dikulit kita tu seperti ‘face oil’. Apabila kita menggunakan face oil, nisbah air-minyak diwajah kita akan kekal seimbang dan kelenjar sebum kita takkan dapat signal untuk ‘overproduce’ minyak bagi memastikan keseimbangan air-minyak diawajah kita. Jadi taklah kulit yang berminyak jadi semakin berminyak!

 

Faham kan? Jadi sebenarnya, kalau yang jenis kulit berminyak ni, tak perlu susah-susah, cuba guna face oil, insyaAllah sangat membantu tau.

Tapi ‘face oil’ mana yang sesuai??

Bagi orang yang mempunyai kulit jenis berminyak, boleh cuba ‘face oil’ yang mempunyai sifat anti-radang, anti-bakteria, yang lembut dan menenangkan seperti chamomile oil, jojoba, argan oil atau aloevera essential oil.

FRESHPICKS SELECTION

photo_2016-10-17_08-36-41

photo_2016-10-17_08-37-58

Bulan ni harga masih pengenalan tau, rugi tak grab.. Bagusnya face oil dan serum ni, kalau dilihat ramuannya memang yang berkualiti tinggi dan terpilih. Nanti, dalam entry yang akan datang, adaa akan kongsikan apa yang bestnya jojoba oil, rosehip oil, evening primrose oil, argan oil ni ok?

Kita jumpa esok tau..tunggu..

Bagi yang nak cuba, boleh dapatkan Face serum dan Face moisturizer argan oil ni dari Adaa ok?

RM49 (15ml)

Nak lihat REAL testmoni #freshpicks? —–> https://www.facebook.com/myfreshpicksboutique/photos/

Berminat?
➡️whatsapp 017-9329859
☎️whatsapp 017-9329859
➡️whatsapp 017-9329859
Penghantaran seluruh malaysia!!
.

#FRESHPICKSBYCHERRYNAZRI #cherrybeautysoap #feelbeautifulnaturally #freshpicksbyCN #freshpickbyCNTerengganu #muslimproduk #homemade #homespa #bebasbahankimiabahaya #naturaldanorganik #natural #organic #kulit #kulitsensitif #jerawat #pencucimukasemulajadi #homemadecosmetic #skincare #bodycare #kulitcantik #sensitiveskin #whitening #antiaging #freshpickslover #AperfectGiftforU #theRiseofFreshPicks #AgentFreshpicksTerengganu
#homemadesoapmalaysia #testmonifreshpicks

Advertisements

4 thoughts on “‘FACE OIL’ BANTU RAWAT MASALAH KULIT BERMINYAK?

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s