ESP

SUSU SOYA vs SUSU LEMBU: KELEBIHAN TERHADAP KESIHATAN

photo_2015-09-29_14-13-09

Susu soya yang menjadi fenomena: ESP ­čśÇ

Biasanya kita minum susu lembu, susu kambing kan? Ada juga yang minum susu soya..apa beza antara susu yang asalnya dari tumbuhan ni dengan susu yang asalnya dari haiwan ni? Jom kita lihat apa bezanya dari segi nutrisi dan impak terhadap kesihatan kita.

NUTRISI SUSU SOYA

Susu soya tidak mengandungi sebarang produk tenusu. Ianya hanyalah soya, air dan sedikit minyak. 1 gelas susu dikatakan mempunyai 5g lemak, 4 g karbohidrat dan 80 kalori. ia juga mengandungi 7g protein, 30mg natrium, magnesium, fosforus dan beberapa galian penting.

Kelebihan ESP berbanding soya lain
Kelebihan ESP berbanding soya lain

NUTRISI SUSU LEMBU

Susu mengandungi 10 g karbohidrat , dan 5 g lemak tepu iaitu kira-kira 25 peratus daripada nilai harian berdasarkan diet 2000 kalori. Ia mempunyai 35mg kolesterol , 125 mg natrium dan 8g protein. Tidak ada serat dalam secawan susu penuh.

 

KELEBIHAN SUSU SOYA KEPADA KESIHATAN

Susu soya kaya dengan protein. Protein sangat penting dalam pembentukan sel dan tisu serta tumbesaran. Menurut U.S Food and Drug Administrator pada tahun 2009, pengambilan 25g protein soya setiap hari bersama diet rendah lemak dan kolesterol boleh membantu mengurangkan kolesterol jahat seterusnya mengurangkan risiko penyakit jantung. Oleh kerana ianya bukan produk tenusu, mereka yang alah kepada laktosa boleh mengambil soya tanpa sebarang masalah. Tidak seperti susu lembu, susu soya adalah rendah lemak tepu, tiada kolesterol dan mempunyai 10% daripada nilai harian serat pemakanan yang mana membantu dalam sistem penghadaman. Ia juga mengandungi 8% zat besi iaitu mineral yang penting untuk membantu perjalanan oksigen ke seluruh badan. Kacang soya juga mengandungi omega 3 yang boleh membantu mengurangkan tahap lipid.

 

KELEBIHAN SUSU LEMBU KEPADA KESIHATAN

Tidak seperti susu soya, susu lembu mengandungi 30 peratus daripada nilai harian kalsium yang membantumenyokong kesihatan gigi dan tulang. Ia juga mempunyai 25 peratus daripada vitamin D yang boleh mengekalkan kesihatan kulit anda, protein yang lebih tinggi dan fosforus berbanding soya.. Harvard School of Public Health menyatakan bahawa gabungan produk tenusu dan kalsium boleh membantu mengurangkan kanser kolon dan osteoporosis.

 

Jika dilihat dengan teliti, kedua-duanya ada kelebihan dan kekurangan tersendiri. Susu soya tidak mengandungi kalsium, manakala susu lembu pula mengandungi kolesterol. Jadi perlu memilih dengan bijak lah kan.

Dan adaa nak ingatkan juga, ESP berbeza dengan soya biasa. Jika soya biasa mengandungi nutrien yang tinggi, ESP berganda lebih baik. Jika ingin tahu kelebihan ESP boleh baca artikel adaa

GELOMBANG ESP KEMBALI! 42 SEBAB KENAPA ESP MENJADI PILIHAN RAKYAT MALAYSIA

dah tahu beza keduanya? tak tahu nak minum yang mana? Adaa minum dua2 hehe

Untuk melihat testimonial ESP boleh klik TESTIMONI-ESP

Bulan ni promosi ESP, pastinya harga yang rendah lah kan..dah nama promosi..jangan lepaskan ok?

Untuk mendapatkan promosi SEPTEMBER┬á2015 ┬áboleh hubungi adaa ye.┬áUntuk pembelian ESP┬átanpa promosi┬ámenggunakan DEBIT/CREDIT card anda, ┬áanda boleh klik ESELL dan dapatkan secara terus­čśÇ (jika inginkan konsultasi percuma sebelum atau selepas pembelian, info membership dan potongan harga untuk ahli, atau sebarang persoalan boleh hubungi adaa ok? kita bincang dulu apa yang sesuai apa yang tak sesuai)

Untuk tutorial cara membeli secara online menggunakan ESELL klik SINI

esell

order now

LOGO 1.1

NOOR SYUHADA
ID 858777
adaainspiration@ymail.com
adaanoor@ymail.com
017-9329859
Gong Badak, Kuala Terengganu, UnisZa, UMT, ILP terengganu
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease ::

 

Advertisements

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s