SHAKLEE RELATED

BOLEHKAH BAYI BAWAH 6 BULAN DIBERI AIR?

Lazimnye, mak2 kita dulu selalu je suruh bagi kalo baby sedu ke, kene kuning ke or even cuaca panas..atau pon nampak macam tak cukup susu top up ngan air suam..Adaa sendiri pun dulu buat pada Adam..huhu bile baca info di blog Tuty (thanx to her), sedih lak rasa..mujur Adam membesar sehat je hehe tak sangka pemberian air pada bayi bwh 6 bulan boleh menghakis usus bayi berkenaan.Hukhuk

Menghakis? ye ke? Betulkah bahaya? Bayi bawah 6 bulan mendapat sumber nutrien dan air sepenuhnya dari susu ibu. Jika bayi diberi air, ianya akan mengganggu penyerapan nutrien daripada susu ibu tadi.

Jika diberi secara berlebihan, boleh menyebabkan sawan, toksifikasi, dan lebih teruk, koma!

APA KESAN LAIN?

EILMAN
Sumber dari :
  1. Buku “Panduan Penyusuan Susu Ibu Bagi Ibu Berkerjaya” oleh Kumpulan Sokongan Susu Ibu Wilayah Persekutuan Putrajaya & Kuala Lumpur
  2. Yoursupermom 
MERENCATKAN

Amalan memberikan air kpd bayi boleh merencatkan tumbesaran dan akal, mengancam nyawa dan menyebabkan sawan tarik. Tumbesaran bayi akan terencat jika selalu diberi air kerana perutnya yg masih kecil dan belum matang sepatutnya diisi dengan susu ibu yg penuh khasiat dan nutrisi penting utk tumbesaran bayi seawal 6-bulan yg pertama.Air masak tidak mengandungi ape2 khasiat. Ia adalah semata-mata air KOSONG

PENCEMARAN

Air boleh menjadi pembawa kuman kerana pencemaran boleh berlaku pada pelbagai peringkat samada dari sumber air itu sendiri atau dari bekas yg digunakan untuk mengisi air. Ini akan mendedahkan bayi kpd cirit-birit.Susu ibu diberi kpd bayi secara direct dari breast dan tidak ada possibility ianya dicemari DAN susu ibu yg diperah mempunyai anti-bacterial properties dan bakteria tidak akan mudah membiak di dalam susu ibu. CONFIRM selamat untuk bayi!

MENGHAKIS

Air akan menghakis salutan pelindung penyakit yg terhasil daripada susu ibu dan ini akan mendedahkan bayi kepada pelbagai jangkitan.Susu ibu build ups protection in baby’s stomach. That’s why bayi yg menyusu badan mempunyai imuniti yg kuat

JAUNDIS/DEMAM KUNING

Bayi jaundis yg diberikan air masak yg banyak boleh merencatkan AKAL bayi tersebut. Untuk bayi yg berusia 5-minggu ke bawah, jika diberikan air masak yg banyak akan menyebabkan kandungan garam di dalam badannya cair. Apabila kandungan garam di dalam badan cair, suhu badan akan menjadi rendah dan ini akan mengakibatkan bayi kembung atau sawan tarik.Ramai yg bagi petua kat saya semasa preggy dulu, kalau nak avoid anak kena jaundis, bagi baby minum air masak banyak2. Teori ini adalah SALAH sama sekali. Ubat jaundis ada DUA shj –> SUSU IBU & PHOTOTHERAPY! Susukan bayi sekerap mungkin supaya bayi dapat menyingkirkan bilirubin dari tubuhnya melalui najis

 BAGAIMANA PULA DENGAN PEMBERIAN SUSU FORMULA?
Bagi yang menyusukan anak dengan susu formula, pastikan anda membancuh susu mengikut jumlah air yang disarankan. Mencairkan susu formula boleh menyebabkan anak anda mendapat kesan-kesan diatas selain kekurangan nutrien. 
Jadi ibu-ibu, pastikan kita beri anak kita yang terbaik ye.

LOGO 1.1

NOOR SYUHADA
ID 858777
adaainspiration@ymail.com
adaanoor@ymail.com
017-9329859
Gong Badak, Kuala Terengganu, UnisZa, UMT, ILP terengganu
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

 

Advertisements

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s