MY STORY

MASA UNTUK KELUARGA: 6 RESEPI PLAYDOH D.I.Y YANG SANGAT MUDAH!

Siapa suka tanah liat? Plastesin? playdoh? semua pernah main kot masa kecik kan? Anak-anak adaa pun suka main playdoh ni..selalu beli cepat sangat keras, ada tu berminyak bukan main lagi huhu haru dek oi ..

Yang paling Adaa tak suka ialah kalau playdoh sepah, nanti dikutip pulak dek adik kecik yang tak tahu apa-apa tu..naya. Adaa jarang buat aktiviti macam membuat playdoh sendiri ni tapi memandangkan anak-anak pun dah besar, apa salahnya kan? Lagi pun semalam hari cuti, asyik komplen bosan je, jadi adaa ajak anak-anak buat playdoh sendiri. muka excited masing2 haha!

siap berapron dan sarung tangan: thanx En Husband
siap berapron dan sarung tangan: thanx En Husband

Oh ye, yang hero nombor 3 sedang beradu, jadi misi diteruskan bersama 2 hero sahaja.

Susah ke buat playdoh ni? sangat senang..adaa jumpa pelbagai resepi yang sangat best di sini. Terima kasih ye  😀

1. Colored Playdough


Materials

  • 1 cup water
  • 1 tablespoon vegetable oil
  • 1/2 cup salt
  • 1 tablespoon cream of tartar
  • Food coloring
  • Saucepan
  • 1 cup flour

Directions

  1. Combine water, oil, salt, cream of tartar, and food coloring in a saucepan and heat until warm.
  2. Remove from heat and add flour.
  3. Stir, then knead until smooth. The cream of tartar makes this dough last 6 months or longer, so resist the temptation to omit this ingredient if you don’t have it on hand.
  4. Store this dough in an airtight container or a Ziploc freezer bag.

2. Kool-Aid Playdough


Materials

  • 1/2 cup salt
  • 2 cups water
  • Saucepan
  • Food coloring, tempera powder, or Kool-Aid powder for color
  • 2 tablespoons vegetable oil
  • 2 cups sifted flour
  • 2 tablespoons alum

Directions

  1. Combine salt and water in saucepan and boil until salt dissolves.
  2. Remove from heat and tint with food coloring, tempera powder, or Kool-Aid.
  3. Add oil, flour, and alum.
  4. Knead until smooth.
  5. This dough will last 2 months or longer.

3. Salt Playdough


Materials

  • 1 cup salt
  • 1 cup water
  • 1/2 cup flour plus additional flour
  • Saucepan

Directions

  1. Mix salt, water, and flour in saucepan and cook over medium heat.
  2. Remove from heat when mixture is thick and rubbery.
  3. As the mixture cools, knead in enough flour to make the dough workable.

4. Basic Uncooked Playdough


Materials

  • Bowl
  • 1 cup cold water
  • 1 cup salt
  • 2 teaspoons vegetable oil
  • Tempera paint or food coloring
  • 3 cups flour
  • 2 tablespoons cornstarch

Directions

  1. In bowl, mix water, salt, oil, and enough tempera paint or food coloring to make a bright color.
  2. Gradually add flour and cornstarch until the mixture reaches the consistency of bread dough.
  3. Store covered.

5. Oatmeal Playdough


Materials

  • 1 part flour
  • 1 part water
  • 2 parts oatmeal
  • Bowl

Directions

  1. Combine all ingredients in a bowl; mix well and knead until smooth.
  2. This playdough is not intended to be eaten, but it will not hurt a child who decides to taste it.
  3. Store covered in refrigerator.
  4. Your child can make this playdough without help; however, it doesn’t last as long as cooked playdough.

6. Peanut Butter Playdough


Materials

  • 2 cups peanut butter
  • 6 tablespoons honey
  • Nonfat dry milk or milk plus flour
  • Cocoa or carob for chocolate flavor (optional)
  • Edible treats for decoration

Directions

  1. Combine all ingredients in a bowl and mix, adding enough dry milk or milk plus flour to reach the consistency of bread dough.
  2. Add cocoa or carob, if desired.
  3. Shape, decorate with edible treats, and eat!
bahan yang senang dapat
bahan yang senang dapat

Menarik dan sangat senang kan resepi-resepinya? Kali ni Adaa cuba yang nombor 1 dulu..senang. Tapi adaa tak masak atas dapur pun, cuma gunakan air panas sahaja 😀

Inilah bahan-bahan yang adaa gunakan..adaa jumpa 4 pewarna sahaja, oklah kan..yang lain, garam, tepung, cream of tar-tar, air panas, minyak. Tu je..senang!

gaul, adun, mengenal bahan dapur, beraktiviti sambil belajar
gaul, adun, mengenal bahan dapur, beraktiviti sambil belajar

Adam cita-cita nak jadi chef..hehe tengoklah badan tu kan..semangat! Jadi memang enjoy lah dia..’hari ni adam seronok sangat ibu’ huhu suka hatiku . Si Eilman, baru 4 tahun, kerjanya asyik nak letak pewarna, habis mangkuk ibu semua yang oi,

Adunan yang belum siap diuli ..lepas siap baru bahagi-bahagikan dan letak pewarna
Adunan yang belum siap diuli ..lepas siap baru bahagi-bahagikan dan letak pewarna

Warna ada 4 je, tapi bila sel-sel otak berhubung, mulalah diorang nak main dan bereksperiment dengan warna, jadi ibu bahagikan doh kepada 8 bahagian..ha kaler lah nak oi

Adam punya
Adam punya
Eilman punya
Eilman punya

Warna asal ada coklat, biru, merah jambu dan hijau. Lepas tu Eilman campur hijau dengan biru dapat turqoise, Adam campur hijau biru dengan pink dapat purple..campur lagi 3 kaler, dapat hitam hehe

Siap! yang ni adaa sarankan guna garam halus sangat sangat ye sebab kalau tak garam tu tak larut dengan cantik sebab guna air panas jekan..nanti doh kurang lawa

Lagi satu, 1 adunan tadi cukup untuk seorang..dah cukup banyak dah..2 orang cuma gandakan ajalah resepi tadi. Yang adaa buat semalam untuk 4 orang hahaha gasak besar2 penumbuk doh nye tu.

”lain kali takyah beli kan along?”

”haah jimat sikit, murah ajer”

amboi elok lak borak dua beradik tu..dapat penuh satu tupperware sorang memang lah jimat.

Lagi satu, kalau boleh gunakan cream of tar-tar tu ye supaya elak kulat. Tak guna pun takpe, cuma dikhuatiri cepar kulat jer. Selepas dah siap simpan dalam bekas kedap atau zipperlock plastic tu..baru tahan lama 😀 kalau jaga elok, boleh tahan 6 bulan atau lebih tau!

Jadi, selamat mencuba!

*Aktiviti ni bagus sebab ambil masa juga nak buat kan, jadi masa diorang terisi dan mereka kekal fokus untuk satu jangka masa yang agak lama.

Lepas buat doh, baru teringat promosi Shaklee 50% untuk ahli Shaklee bulan ni hampir tamat..bergegas pulak ke telefon membuat 4 order..hehehe ginilah WAHM.. hihi

LOGO 1.1

NOOR SYUHADA
ID 858777
adaainspiration@ymail.com
adaanoor@ymail.com
017-9329859
Gong Badak, Kuala Terengganu, UnisZa, UMT, ILP terengganu
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::
Advertisements

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s