Uncategorized

SHAKLEE SEJENIS UBAT?

Selamat pagi! Hari ni adaa cuma ingin berkongsi sedikit pendapat dengan semua masyarakat diluar sana. Sejak akhir-akhir ni suplemen semakin mendapat tempat di kalangan rakyat malaysia kan. Tapi tak kurang juga yang ‘anti’ dengan penggunaan suplemen. Kenapa ya?

Semua perlu tahu yang suplemen cuma lah makanan tambahan atau penambah nutrien kepada tubuh kita dan ianya berbeza sama sekali dengan UBAT. Kalau perasan, disetiap hujung entry adaa, Adaa ade tulis yang Shaklee bukan bertujuan untuk merawat penyakit. TETAPI ianya mungkin dapat membantu dari pelbagai segi.

Ada pengguna yang tersalah anggap bahawa shaklee ni boleh mengubat penyakit dan taknak ke hospital atau klinik. Jika anda ada penyakit yang serius, anda wajib ke hospital ya. Dapatkan rawatan yang sepatutnya.

Untuk pengedar shaklee pula, kita tidak boleh kata shaklee boleh mengubati penyakit itu penyakit ini. Kita cuma boleh membantu mereka mendapatkan suplemen yang sepatutnya. Sekiranya pelanggan kita ada darah tinggi ke, diabetes ke, kita tak boleh sewenang-wenang meminta mereka berhenti mengambil ubat doktor. Ubat doktor perlu diteruskan seperti biasa sehinggalah doktor tersebut sendiri yang mengurangkan dos atau memberhentikan ubat tersebut. Selagi doktor kata kita perlu ambil ubat, sila ambil ok?

Jelas kan? shaklee BUKAN ubat, TETAPI ianya boleh membantu dalam meningkatkan kesihatan anda. Jangan keliru ya.

Adaa sendiri tetap ke klinik atau hospital kalau sakit sebab kepakaran dalam bidang mengubati ni ada disana. Adaa tak pernah kata tak perlu pegi hospital ke klinik ke. Kita ambil langkah pencegahan dengan mengamalkan shaklee, tetapi jika anda memang sudah ada penyakit berat, dan memerlukan rawatan, perlulah rujuk pada hospital dan minta pendapat mereka sekiranya ingin mengamalkan suplemen.

Juga, perlu diingatkan, pilih yang BERKUALITI. Sekarang malaysia dilambakkan dengan pelbagai jenis suplemen kecantikan dan kesihatan. Kebanyakan darinya dijual hanya semata-mata atas tujuan keuntungan dan bukan kesihatan. Jadi, buat pilihan yang bijak. Jangan dera diri anda. Jangan hanya kerana nampak berkesan, murah, anda terus beli..no, pastikan anda kaji terlebih dahulu. Ambil masa untuk pelajari sesuatu.

Adaa dulu, bila doktor minta adaa beli multivitamin, adaa tak terus ke farmasi tau. Adaa kaji dan lihat dulu vitamin apa yang ada dipasaran..lama adaa hadap dan baca di internet, baca label di farmasi..takpe, ambil masa, janji kita yakin dan buat pilihan yang tepat. Biar sampai puas hati, sebab kita ambil suplemen ni atas risiko kita sendiri. Kita yang perlu bijak buat pilihan.

Jadi, semoga faham ya. Jangan keliru antara shaklee dan ubat. ;D

 

LOGO 1.1

NOOR SYUHADA
ID 858777
adaainspiration@ymail.com
adaanoor@ymail.com
017-9329859
Gong Badak, Kuala Terengganu, UnisZa, UMT, ILP terengganu
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::
Advertisements

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s