LECITHIN

13 FAKTA & MANFAAT UTAMA LECITHIN

Lecithin ni salah satu vitamin yang paling Adaa suka maklumlah, dah lama cuba memecahkan lemak2 tersembunyi ni, akhirnya Adaa dipertemukan dgn Lecithin sekitar 3 4 tahun lepas. Banyak manfaat Lecithin yang kita terlepas pandang, jadi hari ni adaa akan kongsikan untuk korang.

Ibu-ibu menyusu pun sangat suka dengan lecithin sebab selain dapat membantu menurunkan berat badan, ianya juga membantu mengurangkan ‘clog duct’ dan bagus untuk minda bayi ..kire hot stuff jugalah ni..Lagi beberapa bulan sahaja kita akan berpuasa dan seterusnya menyambut syawal kan. Bagi adaa inilah masa untuk memastikan badan dalam keadaan sihat dan juga mendapat bentuk yang kita inginkan. Masa syawal juga sangat bagus ni sebab mengawal kenaikan mendadak, maklum lah, juadah raya di Malaysia ni semuanya berlemak ye kan?

 

Apa yang bagusnya Lecithin?

lecithin

 

credit

 

Sekilas fakta: Lecitin itu sendiri adalah lemak.. FAT?? Tapi lemak baik ye...Lecitin dinamakan “pengemulsi semulajadi” kerana ia mempunyai kuasa menguraikan lemak kepada molekul lebih kecil supaya lebih senang disingkirkan dan mempunyai kesan melekat pada lemak….dalam perkataan ringkasnya,ia menyebabkan lemak tu terapung kat dalam darah…dan seterusnya mencegah lemak dari melekat kat dinding membran.. Lecitin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh badan.

 

Lecitin boleh diperolehi melalui kuning telur, jagung, kacang soya …dan tahukah anda ~ Soybean Lecithin is the richest cholesterol-free source of lecithin...dan yang menariknya..Lecitin Shaklee adalah bersumberkan dari kacang soya… i likeee…

Jadi hari ni ni saya nak share 13 kelebihan tentang Lecitin yang anda perlu tahu.,.

 

  • Lecitinbertindak sebagai pelarut utk kolestrol,triglycerides dan lemak-lemak yang lain. Sebab tu ia membantu mencegah penyakit-penyakit seperti tekanan darah tinggi, strok, sakit jantung dan pengerasan arteri. Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan 6000-7000mg sehari jika berhadapan dengan masalah kesihatan yg sebegini

 

  • Kenapa org yang nak kurus sukalecithin? Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (ayat simplenye..ianya memecahkan lemak)..Tahukah anda..Lecitin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian… Pengambilan Lecitin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.

 

  • Lecithinmemainkan peranan utama dalam penyerapan zat2 penting dari saluran darah ke dalam sel2 badan..Tanpa lecitin yg mencukupi..membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan….Banyak faktor seperti bahan2 kimia dari persekitaran yang tercemar,bahan2 metal,dadah,food additives, pesticides, etc.. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2…jadi dgn cara menambahkan pengambilan Lecitin ,pasti ianya keputusan yg bijak.,

 

  • Lecithin membantu mengurangkan atau mecegah penyakit berkaitan hati.

 

  • Lecithinmerupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya,fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka2 yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil lecitin

 

  • Lecithinmembantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus,germs,bakteria.Disamping itu, struktur lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida

 

  • Lecithinjuga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang,penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter(berkaitan short term memory) . Lecitin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan…

 

  • Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter dimana ia menggalakkan proses tidur. Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia.

 

  • Lecitinadalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru2 kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi .Dan sebab itulah ianya berguna bagi2 mereka2 yg ada alergi,hay fever,asma,bronkitis dan emphysema

 

  • Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi sendi dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang dan juga sistem penghadaman.

 

  • Lecithin adalah zat utk kecantikan.. ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat..cantik berkilat,kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.

 

  • Lecithindiperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine, .Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala2 menopause.

 

  • Lecithin, bersama unsur2lain digunakan utk membuat BILE.. Bile berfungsi untuk mencairkan lemak pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat2 seperti vitamin A,D,E dan K ke dlm badan

 

*Sebiji lecitin Shaklee mengandungi 530mg of Lecithin..jadi kiralah sendiri yer brapa biji anda perlu ambil sehari.. 🙂

Banyakkan manfaat lecithin?

Bagi yang nak mencuba, ini masa terbaik anda sebab ada promosi berganda! sebotol lecithin boleh bertahan sehingga satu bulan.

promo april 2015

 

promo april 2

Untuk mendapatkan promosi APRIL 2015  boleh hubungi adaa ye.Untuk pembelian SLIMMING SET tanpa promosi menggunakan DEBIT/CREDIT card anda,  anda boleh klik ESELL dan dapatkan secara terus😀 (jika inginkan konsultasi percuma sebelum atau selepas pembelian, info membership dan potongan harga untuk ahli, atau sebarang persoalan boleh hubungi adaa ok? kita bincang dulu apa yang sesuai apa yang tak sesuai)

Untuk tutorial cara membeli secara online menggunakan ESELL klik SINI

esell

order now

LOGO 1.1

NOOR SYUHADA
ID 858777
adaainspiration@ymail.com
adaanoor@ymail.com
017-9329859
Gong Badak, Kuala Terengganu, UnisZa, UMT, ILP terengganu
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::
Advertisements

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s