ESP

5 RAHSIA PROTEIN YANG ANDA PERLU TAHU

Sejak dari dulu kala memang Adaa tak pernah ambil kisah tentang kepentingan protein ni..tapi badan semakin letih, muka semakin kusam, metabolisme rendah, system penghadaman terganggu, kita ni mulalah mencuba macam-macam tapi tak pernah terfikir yang semuanya hanya berpunca dari KURANG PROTEIN..yelah asik makan nasi je, tak kisah dah tentang yang lain kan. Sampai satu tahap, badan dah tak dapat tampung lagi dah kepenatan yang melampau.Doktor nasihatkan adaa untuk ambil multivitamin dan sebab itulah adaa dipertemukan dengan Vitalea dan secara tak langsung pada protein terbaik ini iaitu ESP, betul, memang BEST!. Itu yang Adaa rasa sampai berani lah letak kat tepi blog ni sebagai ‘BEST SELLING PRODUCT’ sebab memang betul pun. Oleh sbb tulah Adaa nak jugak anda semua yg baca blog adaa ni tau kepentingan protein untuk diri anda. Terima kasih pada kak cery untuk info yang sangat berguna ni. Jom baca

…dlm byk2 yang sentiasa panas dlm bisnes saya adalah ESP.. Ianya ala2 hot stuff..Apa itu ESP? Ianya protin…… Sebelum tu.. mari jemput baca artikel pendek tentang protin oleh sususejat.com. .sila baca dengan teliti ya.. jgn baca laju2.. kunyah perlahan2.. 🙂


 
Mungkin ramai yang dah lupa apa tujuan utama kita makan protein, dan untuk itu biarlah didedahkan sedikit ‘rahsia’ protein, yang mungkin sebahagian daripadanya kita dah belajar ketika di bangku sekolah dahulu. It’s a basic Science.

PERTUMBUHAN

16% tubuh badan manusia terdiri daripada protein. Kulit, rambut, organ-organ, otot, semuanya terdiri daripada protein (semuanya mengandungi DNA, dan dalam DNA ada protein). Saban hari, ada sahaja sel-sel kita yang mati, dan kematian tersebut haruslah digantikan dengan kelahiran. Badan memerlukan amino asid (komponen asas protein) untuk membina kembali otot-otot dan sel-sel kita yang lain. Tanpa protein yang mencukupi, badan kita akan menjadi lemah dan lembik. Dalam erti kata lain, Protein kepada badan manusia adalah sama seperti batu-bata kepada sesebuah bangunan. Cuba tanya diri anda, bolehkah kita membina bangunan yang kukuh jika sumber batu-bata tidak mencukupi?

 METABOLISME (OTOT)

 Kita sering bersenam dan melakukan kerja-kerja berat. Melalui bersenam banyak sel-sel otot kita yang “mati” terutamanya jika kita melakukan senaman yang mencabar kekuatan otot seperti weight training atau bodyweight training (push up, sit up, dan sebagainya). Kita tak menyedari kematian sel-sel ini kerana dalam tubuh badan kita terdapat berjuta-juta sel, mungkin juga lebih daripada tu. Maka kematian “sebahagian kecil” sel-sel tersebut mungkin kita tidak sedari. Namun, tanpa diet yang berkualiti (ada protein), sebahagian kecil sel-sel otot yang mati tadi mungkin tidak dapat diganti, dan saban hari “sebahagian kecil” tadi akan berubah menjadi “sebahagian besar”.Penurunan berat badan melalui “kehilangan otot” adalah sesuatu yang malang dan tidak harus dibanggakan, kerana turunnya berat otot bererti turunnya kadar metabolisma ANDA! Otot adalah mesin-mesin yang menggerakkan metabolisma kita, yang membakar lemak-lemak kita. Sila catat fakta ini besar-besar pada dinding bilik anda.

METABOLISME (PENGHADAMAN)

 Sekali lagi, protein meningkatkan kadar metabolisma, dan makan lebih banyak protein meningkatkan kadar metabolisma berlipat kali ganda. Ini kerana badan memerlukan lebih tenaga untuk menguraikan struktur protein yang kompleks kepada komponen-komponen yang lebih ringkas berbanding karbohidrat. Dalam arena bina badan, high protein diet adalah sesuatu yang normal dikalangan mereka yang ingin menurunkan paras body fat %, namun jangan sesekali salah anggap, mereka bukannya mengamalkan Atkins dietKarbohidrat adalah kawan karib bodybuilder, mana mungkin mereka meninggalkan karbohidrat. Apa yang mereka lakukan ialah, merendahkan sedikit pengambilan karbohidrat berbanding biasa, tetapi meningkatkan pula pengambilan protein (bersama sumber alkaline seperti sayur-sayur, kerana protein bersifat acidic).

MENSTABILKAN PARAS GULA DALAM DARAH

Memandangkan protein melambatkan sedikit proses pencernaan berbanding jika anda makan karbohidrat semata-mata, maka gabungan protein dan karbohidrat (dengan sedikit lemak) dalam diet adalah perlu. Protein mencegah paras gula dalam darah daripada naik terlalu cepat, sekaligus menstabilkan regulasi diantara paras gula dan insulin. Hal ini sangat penting jika anda ingin mengurangkan kebarangkalian proses penukaran glycogen berlebihan kepada lemak dengan pantas.

 
DOS PROTEIN BAGI INDIVIDU

Ini bergantung kepada gaya hidup anda, juga faktor fisiologi anda seperti jantina (lelaki perlukan lebih protein berbanding wanita). Minimum protein yang diperlukan dalam sehari ialah kira-kira 1g per kg berat badan (jika berat anda ialah 60kg, maka anda perlu makan SEKURANG-KURANGNYA 60g sehari). Namun makan terlalu banyak protein juga tidak digalakkan, melainkan anda melakukan banyak kerja berat, seperti weight training (intensiti tinggi). Pengambilan protein yang maksimum yang boleh diambil manusia normal ialah kira-kira 3g per kg berat badan

—————————————————————————————————–

Protein boleh didapati dalam pelbagai makanan. Antara sumber protein termasuklah daging, soya, keju, ayam dan banyak lagi. Tapi dalam sehari, agak mustahil kita dapat mencukupkan keperluan protein hanya dari makanan. Apa lagi sekarang ni orang asyik sibuk dengan kerja, sampaikan waktu makan pun terabai.

Jadi amat penting untuk kita ‘top up’ dengan protein tambahan. Ini juga bukan sebarang protein kita boleh ambil..pastikan ianya tiada kesan sampingan. Jangan pulak duk minum soya kotak sampai berkarton ..soya dapat, gula pun dapat..tak pasal-pasal penyakit lain yang datang nanti.

CINTA HATI SEPANJANG ZAMAN
CINTA HATI SEPANJANG ZAMAN

 

Pilihan Adaa, tentulah ESP..kenapa?

  1. ”Protein lengkap” -bermaksud ianya mengandungi 9 asid amino yg tak dapat dibuat dalam badan. Ia mengandungi nilai biologi yang tertinggi bagi tubuh kerana ia boleh diguna dengan paling berkesan
  2. Bahan terbaik-Soya (berbanding protein dalam daging, kandungan proteinnya hanya 22% yang lain lemak je
  3. Tanpa kolesterol
  4. Lemak minimum (1gm sahaja)
  5. Instant– kadar penghadaman tinggi dan dapat diserap terus kedalam darah (BEST!)
  6. Tiada perasa tiruan,pemanis, pewarna, pengawet
  7. Tanpa laktosa
  8. Mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8 gm karbohidrat untuk tenaga
  9. Versitile- boleh dicampur dlm pelbagai air, ikut selera anda asalkan jgn dalam air panas, kopi dan teh

Mungkin anda juga berminat

Bagi yang ingin mencuba, inilah peluang anda. Ada promosi tau. sebelum tibanya GST bulan depan, baik grab 😀

 

MARCH PROMO 1

MARCH PROMO

 

Apalagi..boleh buat stok ni, nanti lepas GST dah lain harganya 😛

Untuk mendapatkan promosi MARCH 2015  boleh hubungi adaa ye.Untuk pembelian ESP tanpa promosi menggunakan DEBIT/CREDIT card anda,  anda boleh klik ESELL dan dapatkan secara terus😀 (jika inginkan konsultasi percuma sebelum atau selepas pembelian, info membership dan potongan harga untuk ahli, atau sebarang persoalan boleh hubungi adaa ok? kita bincang dulu apa yang sesuai apa yang tak sesuai)

Untuk tutorial cara membeli secara online menggunakan ESELL klik SINI

esell

order now

LOGO 1.1

NOOR SYUHADA
ID 858777
adaainspiration@ymail.com
adaanoor@ymail.com
017-9329859
Gong Badak, Kuala Terengganu, UnisZa, UMT, ILP terengganu
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::
Advertisements

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s