Pelbagai

BERAPAKAH DOS KALSIUM YANG ANDA PERLUKAN SETIAP HARI

Macam yang kita semua tahu, kalsium ni sangat penting untuk pertumbuhan gigi, tulang..itu lah yang paling glamor pon hehe tapi TAHUKAH anda yang kepentingan kalsium bukan setakat itu shj? Berapakah dos kalsium yang diperlukan setiap hari? Macam yang Adaa tulis dlm Ostematrix: Susu merudum? Sukar bgn tidur? Elak Komplikasi bersalin? Migrain? kalsium ni ada banyak lagi fungsi contohnye:

  • Membina & mengekalkan tulang dan gigi yang kuat
  • Memungkinkan pembekuan dalam darah
  • Mengeluarkan hormon dan enzim dalam badan
  • Mengawal muscle contraction (selalu kejang2, x cukup kalsium lah tu)
  • Menstabil,membantu dalam proses penyerapan oleh sel
  • Membantu pengeluaran tenaga

see the importance? As we know susu mengandungi bnyk kalsium tapi bg yang tak minum susu mcm mana? Boleh juga ambil makanan yang tinggi kalsium..contohnye:

  • 1 cup or milk, yogurt, pudding, or 1 ½ ounce cheese
  • Non-fat or low-fat milk or buttermilk
  • Low-fat chocolate milk
  • Non-fat or low-fat yogurt
  • Low-fat cheese
  • Whole Milk (high in fat)
  • Milkshake (high in fat)
  • Hot chocolate
  • Regular cheese (high in fat)
  • Pudding (made with skim milk)
  • Custard or Flan
  • Sardines with bones

tapi, hanya dengan makanan, yakin ke kita dah dapat kalsium yang cukup? Lagi satu, makanan yang tinggi kalsium ni ada jumlah Vitamin D yang mencukupi jugak ke? Apa pulang sangkut pautnye? Tanpa Vitamin D, badan tak dapat nak menyerap Kalsium..Takpe, Sebelum tu jom tgk berapa yang anda perlukan setiap hari

source: 

How much calcium should I take in everyday?

According to the Health Promotion Board (Singapore), here is the recommended amount of calcium you should take daily.

RDA for calcium (mg)
Infants
0 to 6 months (breast-fed) 300
0 to 6 months (formula-fed) 400
7 to >12 months 400
Children
1 to 3 years 500
4 to 6 years 600
7 to 9 years 700
Adolescents
10 to 18 years 1000
Adults
19 to 50 years 800
50 years and above 1000
Women breastfeeding / pregnant 1000

References: http://www.hpb.gov.sg/hpb/adu/adu010101.asp

How much Vitamin D should I take in everyday?

One of the best sources for Vitamin D is sunlight! Hence, getting sufficient Vitamin D is often very easy for us. Just simply go out and enjoy the sunshine for 30 to 60 minutes.

If you really want the figures, here is a table of the recommended amount of Vitamin D you should take:

RDA for Vitamin D (mcg)
Children
Less than 7 years 10.0
7 – <13 years 2.5
Teenagers
13 – <18 years 2.5
Adults
18 and above 2.5
Women breastfeeding / pregnant 10.0

References: http://www.hpb.gov.sg/hpb/adu/adu010101.asp, http://www.hpb.gov.sg/hpb/chi/chi010101.asp

As said before: We need Vitamin D absorb calcium. Without enough vitamin D, we cannot absorb calcium from the food you eat. Then your body will have to take the calcium from your bones. As a result, your bones become weak, and you get diseases (just like when you do not eat enough calcium..) such as osteoporosis.

Slide4

Herm, jadi berbalik pada soalan tadi? Macam mana nak tau jumlah Vitamin D dan Kalsium yang kita ambil ni mencukupi..jika anda yakin dpt hanya dari makanan, terpulang..tapi jika ade option yang lebih mudah, kenapa tidak anda gunakan kan kan? Pilihan Adaa? OStematrix laaa

Kenapa? Ini sbbnye..OsteMatrix Membekalkan:

  • 1,000 mg (100% DV) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahapkepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi
  • 400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalamtulang serta menguatkannya
  • 400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium
  •  Membantu mengekalkan tekanan darah yang normal
  • Membantu dalam pengecutan otot dan pelancaran saraf
  • Menolong mengurangkan simptom-simptom senggugut seperti perut kembung,kekejangan, retensi air, mudah eradang dan kemurungan

Sebiji OsteMatrix membekalkan 250mg Kalsium dan 100IU Vitamin D. Maka, untuk mendapatkan 100% nilai harian Vitamin D dan Kalsium, anda perlu ambil sebanyak 4 biji OsteMatrix setiap hari..mudah kan? Semua dah tersedia utk anda..so? It’s ur call..

BULAN NI SHAKLEE BAGI SPECIAL PROMO

PROMO FEB 15

PROMO FEB 15 2

ini harga retail ye..bagi ahli, lagilah murah..berganda murahnya..

Untuk mendapatkan PROMO FEBRUARY 2015 boleh hubungi Adaa ye atau pembelian produk secara berasingan menggunakan DEBIT/CREDIT card anda, anda boleh klik ESELL dan dapatkan secara terus😀 (jika inginkan konsultasi percuma sebelum atau selepas pembelian boleh hubungi adaa ok?)

Untuk tutorial cara membeli secara online menggunakan ESELL klik SINI

esell

order now

LOGO 1.1

NOOR SYUHADA
ID 858777
adaainspiration@ymail.com
adaanoor@ymail.com
017-9329859
Gong Badak, Kuala Terengganu, UnisZa, UMT, ILP terengganu
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::
Advertisements

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s