ALFALFA · GLA · VIVIX · ZINC

DIABETES: CEGAH DAN RAWAT DENGAN SHAKLEE

Hari ni Adaa nak share sikit tentang set untuk diabetes atau sugar control set by shaklee.

Jika anda lihat sekeliling, cara pemakanan kita di Malaysia ni sangat tak seimbang betul tak? Memang malaysia terkenal dengan ‘syurga makanan’ sebab sebut aja makanan ape, dari mana, semuanya ada disini..Dari capati, roti canai, sandwich, steak, kebab, semua lah..tak payah melancong pon boleh dapat makanan2 tu dimalaysia ni.

Tapi sedar tak sedar, dalam beberapa tahun kebelakangan ni, semakin ramai rakyat Malaysia mendapat penyakit..memang betul kata org ‘punca penyakit adalah perut’. Bila tak dijaga, segala penyakit mulalah nak bersarang.

Diabetes sebagai contoh..dah menjadi satu penyakit yang sangat common di Malaysia. Cuba anda lihat sekeliling atau fikirkan sekejap, dalam keluarga anda, berapa ramai yang anda tahu ada menghidap diabetes? 1? 2? 3? pasti ada kan? Ramai orang beranggapan makan makanan seperti kek, coklat sahaja boleh menyebabkan diabetes. SALAH! nasi, susu, itu semua sebenarnya punca utama. Hari2 kita makan nasik dalam porsi yang besar, jika makan dikedai, air pasti air manis, bandung cincau lah, soya cincau lah, air asam boi lah, sirap lah, horlicks lah..betul tak?

Ini adaa kongsikan sedikit info tentang diabetes

DIABETES DI MALAYSIA
DIABETES DI MALAYSIA

(Sila klik gambar untuk paparan lebih jelas)

Bila adaa baca keratan akhbar ni satu bahagian cukup menarik pandangan adaa

Penderitaan akibat hidup tanpa buah pinggang, trauma strok dan kelumpuhan berpanjangan, kehilangan anggota kaki dan hidup dalam kecacatan kekal, tiada kekuatan fizikal kerana kelemahan dan kegagalan jantung, hilang nikmat melihat akibat kebutaan, kehilangan sensasi kaki dan tangan, kegatalan akibat jangkitan kulat, kemandulan adalah sebahagian komplikasi fizikal akibat diabetes

Ngeri bila membacanya..apa lagi adaa pernah melihat Umi yang mengalami kegagalan buah pinggang harus dialisis setiap 3 kali seminggu..bukan mudah..apa lagi jika mengalami beberapa komplikasi serentak..

Semakin ramai golongan muda, termasuk kanak-kanak seawal usia tujuh tahun, menghidap penyakit Kencing Manis Jenis 2 (T2D) dan kini, angka itu semakin meningkat.

Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya berkata dianggarkan 2.6 juta rakyat Malaysia menghidap diabetes dan jumlahnya boleh mencecah dua kali ganda jika diambil kira kes-kes yang tidak dilaporkan.

Beliau berkata, semakin ramai golongan muda menghidap penyakit diabetes berikutan peningkatan kadar obesiti di kalangan mereka yang berkait rapat dengan tabiat pemakanan tidak seimbang.here

Bukan orang tua sahaja yang dapat diabetes ni..sekarang kanak2 pun dah ramai yang menghidap diabetes..bayangkan..huhu

SUGAR CONTROL SET
SUGAR CONTROL SET

VIVIX– Membaiki sel dan mengimpak 4 mekanisme utama penuaan selular
Membantu membaiki sel dari peringkat DNA lagi..Penyakit2 kronik lazimnya disebabkan kegagalan sel berfungsi dengan baik..contohnya kanser, sebab sel radikal atau abnormaliti pada sel

Diabetes pula lazimnya terjadi disebabkan rintangan insulin dimana membran sel telah rosak menyebabkan reseptor insulin tidak sensitif terhadap insulin..

Apabila binaan asas dlm tubuh rosak, atau tidak normal, inilah punca badan kita sakit..bayangkan kalau rumah kita, tiang2, atau foundation nya retak, rosak, dah pasti rumah kita tak lagi selamat utk diduduki kan? Sama lah juga dengan badan kita.

GLA– Memberi kesan positive pada diabetic neuropathy

ZINC COMPLEX– Membantu penghasilan insulin dan pemulihan luka

ALFALFA– Kromium membantu menstabilkan gula dalam darah

Jadi jangan ambil remeh..pastikan kita buat pemeriksaan doktor dan bebas dari sebarang penyakit. Adaa pernah 2 kali menghidap diabetes ketika mengandung (gestational diabetes) dan adaa tahu, bukan mudah nak merawat nya. Walaupun adaa cuma perlu kawal pemakanan, tetapi itu pun agak sukar bagi adaa..tu sepanjang tempoh kehamilan je tau, apa lagi bagi mereka yang perlu kawal sepanjang hayat..tapi hanya permulaannya susah..lama2 senang lah.. 😀

Tapi jika ada peluang untuk sembuh, kenapa tidak kita cuba kan? Jadi pilihan ditangan anda.

Perlu diingatkan, selain pemakanan supplement, makan juga harus dijaga, supaya seimbang dan dalam kuantiti yang betul. Jika anda mengambil ubat doktor, jangan sewenang2 membuang atau menhentikan pengambilan. Ikut nasihat doktor.

JOM HIDUP SECARA SIHAT!

NAK DAPATKAN HARGA PROMO?

JAN 2015 PROMO

 

ATAU UNTUK LEBIH PENJIMATAN

 

JAN 2015 PROMO 2

 

Untuk mendapatkan promosi JAN 2015  boleh hubungi adaa ye. Untuk pembelian SET DIABETES atau pembelian produk secara ala carte menggunakan DEBIT/CREDIT card anda,  anda boleh klik ESELL dan dapatkan secara terus😀 (jika inginkan konsultasi percuma sebelum atau selepas pembelian, info membership dan potongan harga untuk ahli, atau sebarang persoalan boleh hubungi adaa ok? kita bincang dulu apa yang sesuai apa yang tak sesuai)

Untuk tutorial cara membeli secara online menggunakan ESELL klik SINI

esell

order now

NOOR SYUHADA
ID 858777
adaainspiration@ymail.com
adaanoor@ymail.com
017-9329859
Gong Badak, Kuala Terengganu, UnisZa, UMT, ILP terengganu
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::
Advertisements

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s