VITAMIN C · VITAMIN E COMPLEX

ECZEMA: KETAHUI VITAMIN YANG SESUAI

Eczema ni bukan lagi perkara baru bagi kita. Rasanya ramai juga ibu2 yang bertanyakan tentang eczema ni..ade yg kena pada baby, tak kurang juga yang si ibu atau bapa yang kena. Eczema ni sebenarnya ada yang disebabkan genetik ada juga yang disebabkan diet, atau faktor luaran seperti udara yang kotor, air yang tercemar, cuaca yang berubah2 secara extreme , sabun yang tak sesuai dan banyak lagi.

Sejak berpindah ke Terengganu ni, mungkin terkejut dengan cuaca dan angin pantai, kulit anak adaa Fahry jadi sangat sensitif dan asyik meruam..ada doktor kata ruam, ada doktor kata eczema..tak tahulah yang mana satu betulnya hehe..Jangan kan kulit dia, kulit Adaa sendiri pun terkejut..

 





Bila berblogwalking tadi terjumpa info yang menarik tentang eczema sbb ringkas dan mudah faham, so,jom belajar sikit tentang eczema ni ye


credit: here

Eczema is a term for several different types of skin swelling. Eczema is also called dermatitis. It is not dangerous, but most types cause red, swollen and itchy skin. Factors that can cause eczema include other diseases, irritating substances, allergies and your genetic makeup. Eczema is not contagious.




The most common type of eczema is atopic dermatitis. It is an allergic condition that causes skin inflammation as well as scaling, flaking, thickening, crusting and itchiness of the skin tissue
Eczema is a chronic disease. You can prevent some types of eczema by avoiding irritants, stress, and the things you are allergic to. (for more info abt eczema just click the link 😀 )




This chart shows the different level of severity. Tak semua eczema tu teruk, ada yang biasa2 je, tapi tetap perlu dikawal ye, dah teruk susah nnt. Eczema takkan dapat pulih 100% sbb so far belum jumpa cure lagi, but it can be controlled and treated. So don’t worry 🙂 Memang terdapat pelbagai cara untuk mengawal eczema dari menjadi teruk dan merebak, ada yang guna cream, ubat anti gatal, antibiotic dan sebagainya. 


Tapi entry kali ni Adaa nak focus on vitamin ye, tapi ini bukan satu2nya cara merawat cuma boleh membantu melegakan dan mengurangkan simptom eczema..



Sebelum ni, bagi sesiapa yang mengalami sebarang masalah kulit memang Adaa syorkan Skin Care Set aka Set D ni. Cuma bezanya kali ni Adaa nak bgtahu bagaimana set ini boleh membantu merawat Eczema.


Credit




All B-vitamins are necessary for healthy skin and circulation. B-vitamins work as a team; thus, they should be taken together in a B-complex formula. Dr. James Balch, author of “Prescription for Nutritional Healing,” recommends for dermatitis a B-complex formula and additional supplementation with vitamins B3, B6 and B12. Vitamin B3, or niacin, supports the health of the skin and nerves; symptoms of vitamin B3 deficiency include dry, rough and thick skin. Vitamin B6 promotes the formation of red blood cells and healthy skin. A deficiency in this vitamin may cause symptoms like oily facial skin, acne and flaky, inflamed skin. Vitamin B12 is involved in cellular synthesis and longevity.
(sebab tuh Adaa suke B-complex Shaklee coz not all vit b supplement include all the 8 B)


Vitamin C has anti-inflammatory properties and helps stabilize cellular membranes. Thus, it can aid in skin healing. Vitamin C also plays a major role in the production of collagen, which is a key component of the skin. This nutrient also has anti-histamine properties, helping to reduce the itchiness associated with eczema. Dr. Balch recommends supplementing vitamin C in combination with bioflavonoids, which are plant chemicals that work in synergy with vitamin C.
(Vitamin C shaklee does have bioflavonoids 😀 )


Vitamin E is a fat-soluble vitamin with antioxidant properties. It helps relieve skin itching and dryness, which are common symptoms of eczema. In a study published in the April 2010 issue of “Pediatric Allergy and Immunology,” Dr. Masayuki Okuda and colleagues evaluated the link between vitamins E and A and eczema. The study involved almost 400 children. Researchers found that children who had the highest levels of tocopherols, which are vitamin E compounds, had 67 percent lower risk of developing eczema compared with children who had lower levels of vitamin E in the blood. Although the study could not fully explain the connection between vitamin E intake and eczema, Dr. Masayuki Okuda suggests that the benefits of this vitamin may derive from its antioxidant and immune-boosting properties.

That’s how all those 3 vitamins work for eczema. *Dengan pengambilan yang consistent, mungkin eczema bukan lagi satu masalah 🙂

lagi satu, kalau bayi anda yang mengalami masalah kulit ruam, sensitif, atau eczema, nak bagi makan vitamin tentulah tak sesuai kan, jadi, boleh ambil GLA sebiji, cucuk sikit, minyaknya tu sapu ditempat kulit bermasalah tu dua tiga kali sehari selepas mandi..cuma amalkan selama 2 minggu, insyaAllah membantu 😀

Untuk pembelian ECZEMA SET  atau pembelian produk secara berasingan menggunakan DEBIT/CREDIT card anda, anda boleh klik ESELL dan dapatkan secara terus 😀 (jika inginkan konsultasi percuma sebelum atau selepas pembelian boleh hubungi adaa ok?)

Untuk tutorial cara membeli secara online menggunakan ESELL klik SINI

esell

order now

NOOR SYUHADA
ID 858777
adaainspiration@ymail.com
adaanoor@ymail.com
017-9329859
Gong Badak, Kuala Terengganu, UnisZa, UMT, ILP terengganu
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::


Advertisements

6 thoughts on “ECZEMA: KETAHUI VITAMIN YANG SESUAI

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s