MY STORY

#THROWBACK: SPM.OH.SPM

Sekarang SPM masih berjalan kan? Belum habis kan? Dah lama meninggalkan zaman sekolah..lupa dah segala..tak sempat nak ambil peduli kadang2 tu..maklumlah..bukan ade adik yang ambil spm pon..anak2 pun kecil lagi..

Semalam bila dalam perjalanan dari terengganu ke seremban..nampak adik-adik yang meredah hujan dan lopak air bertakung dek hujan lebat dan banjir di gong badak baru pulang dari sekolah..lengkap berbaju kurung tapi berselipar. Terus terkenang zaman sekolah rendah..betapa happy nya dapat pergi sekolah pakai selipar dulu..meredah air banjir hehe lebih seronok nak main air sebenarnya kihkih..pergi sekolah pon sekadar syarat..nama pun budak2 kan hehe

Bila sekolah menengah, takdelah banjir ke apa..dah namanya sekolah kat Johor..nak banjir apanya kat Sekolah Tun Fatimah nun..kan…

Bercerita tentang smp..adaa teringat minggu2 SPM diSTF dulu..bila mula cuti sekolah..kami dikumpulkan dalam 1 block ke 2 tah masa tu..tapi seingat adaa ..adaa dikumpulkan diblog TENGKU ARFAH masa tu..dorm panjang..ramai dalam satu dorm..dengan kawan2 lain..syok juge..hehe dah namanya pempuan..mulut tak berenti borak.

image
Form 3 Setia

Masa minggu SPM adaa agak kalut study..jenis last minit..sila jangan tiru..ramai orang pulun study..stay up..tapi adaa bukan orang yang jenis boleh stay up..in fact..jarang sekali..jenis suke tido kot..

Yang adaa ingat..ada satu insiden masa minggu SPM..blok dimasuki pencuri..masa tu kecoh sebab almost all da time ada orang yang berjaga untuk study. .tapi macam mana boleh kena curi pulak..masa tu ada yang kata dipukau lah..macam2..puas juga fikir mana datangnya pencuri..lebih menakutkan ada diantara kami yang diraba! Owh no!! All girls school kan..serem tau..dah lah sipencuri tu berlari dengan bunyi loceng (adakah Running Man?) ..motif? Tak tahu..macam2 teori keluar..entah ilmu apa orang tu pakai..tak pasal2 kene curi masa tu..huhu..pengalaman lah kan..

image
Form 5 Setia

Bagi adaa masa SPM ni adalah masa yang best dan memorable dalam hidup sebab selain pulun study bagai nak gila..masa tu jugalah kitorang makin rapat dengan kawan2..yelah sebesar sekolah cuma tinggal budak Form 5 aje..dan kalau tak silap masa tu bulan puasa..sama2 bersahur..sama2 berbuka..siap nonton sinetron kot petang2 kat dewan makan sebelum tunggu berbuka hahaha takde kerja btol..happy moment..

image
Sahur dengan classmate

Masa minggu SPM ni jugalah kitorang siap2 mental yang kami bakal tamat sekolah..weheeeee tak sabar sungguh..mase tu sekolah adalah tempat yang tak best bagi semua..sape pon yang suka gi sekolah..tapi bila dah keluar..huhu sampai sekarang..after 13 tahun..meroyan btol rasa nak gi sekolah..jumpe cikgu2..tengok asrama..yelah tempat jatuh lagikan dikenang bak kata orang..inikan pula tempat kita dididik menjadi ‘manusia’ hehe..STF bukan sekadar sekolah trmpat belajar sains..matematik..agama..tapi tempat membentuk kendiri..kepimpinan..menjadikan siapa kita hari ni..

Nak mengimbau lebih-lebih pun lupe ha..sejak2 anak 3 ni memori pon dah banyak hilang hahaa tapi memori yang masih terpahat pastinya tentang cikgu,kawan2, asrama, tempat yang selalu lepak dan yang paling adaa ingat..result SPM lah..itu yang dibawa untuk minta sambung belajar kan..siapa sangka..dengan belajar last minute..result cemerlang sungguh hahaha 8A1 1A2 ok lah kan? Tapi semua kenangan ajelah..dah tua2 nk bangga dengan result SPM tu dah takde apa pun hehe

Indahnya mengimbau…where are u friends? šŸ™‚

image
Few years back at Rima's wedding

hope we can gather again šŸ™‚

Advertisements

2 thoughts on “#THROWBACK: SPM.OH.SPM

  1. Wah…!!!! 8A1 1A2.. Bukan calang-calang mentor I nih… Nice story.. Tetibe terkenang senior ragging2 manja kt asrama skolah teknik dulu. Ragging2 pun jdi rapat lepas tu. Mmg btul time SPM tu la kte smakin rapat. Yela dh asrama kosong xde org kn. Meroyan la semua aku tngok kau, kau tgok aku slama sbulan lbeh.. Tapi best.. Rundu la ngan cikgu2. Berkawad, bersukan, gaduh.. Semua la.. Hahahaha. Pjgnye komen. Mcam entri plak.. Heehehe

    Like

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s