B COMPLEX · VITAMIN C · VITAMIN E COMPLEX · ZINC

CARA MENANGANI KUKU BERKULAT

pernah tengok kuku berkulat?

HAND NAIL FUNGUS
HAND NAIL FUNGUS

 

ini ok lagi ni..ada yang lagi teruk..uish sampai tercabut kuku pun ada tau..ngeri..

 

APAKAH PENYEBAB KUKU BERKULAT?

Terdapat banyak sebab yang berbeza yang boleh mendorong kepada kuku berkulat, dan setiap sebab mempunyai rawatan yang tersendiri. Walaupun banyak punca onychomycosis boleh dielakkan , beberapa faktor risiko boleh meningkatkan kemungkinan anda dijangkiti kuku  berkulat ini. Anda lebih cenderung untuk mendapat jangkitan kulat kuku jika anda :

 

  • mempunyai diabetes
  • mempunyai penyakit yang menjejaskan salur darah
  • seorang wanita yang berusia
  • memakai kuku palsu
  • berenang di kolam renang awam
  • mempunyai kecederaan kuku
  • mempunyai jari yang lembap atau jari kaki untuk masa yang panjang
  • mempunyai sistem imun yang lemah
  • memakai kasut tertutup , seperti kasut tenis atau boots

kiranya sesiapa pun berkemungkinan terkena jangkitan kuku berkulat ini.

 

BAGAIMANA IA TERJADI?

Lazimnya jangkitan kulat bermula dibawah, atas atau diatas kuku tersebut. Kulat hidup di dalam keadaan lembap jadi cuaca atau keadaan yang lembap membantu pertumbuhan kulat.

Kulat yang terdapat dalam atau di badan kita boleh menyebabkan jangkitan kuku berkulat ini. Sekiranya kita bersentuhan dengan orang yang ada jangkitan kulat ini, kita juga akan dijangkiti dengan mudah.

Selalunya kaki kita lebih lembap berbanding kuku tangan kerana kaki lebih kerap tertutup, menyebabkan ianya gelap, lembap dan sesuai untuk pertumbuhan kulat. Jadi jangkitan kulat dikaki lebih lazim berbanding kuku tangan.

ok dah dapat info sikit kan? sekarang bagaimana cara merawat. Memang banyak cara untuk merawat jangkitan fungus ni ..dari segi perubatan, dari segi petua orang-orang lama memang banyak. Tetapi kali ini adaa ingin fokus pada vitamin..

VITAMIN YANG MEMBANTU MEMULIHKAN JANGKITAN?

BCOMPLEX

B complex mengandungi 8 komponen vitamin B. Dalam rawatan kuku berkulat, asid folic,B3, B5 dan B7 adalah komponen yang sangat utama. B3 membantu dalam pertumbuhan kuku yang sihat , Asid folik atau B9 pula membantu dalam pertumbuhan dan pembahagian sel, pemulihan DNA, dan pertumbuhan sel darah merah yang sihat. B5 pula membantu dari segi menghalang pertumbuhan kulat dan jangkitan selain memastikan pertumbuhan kuku, rambut yang cantik dan sihat. Komponen B7 atau biotin bukan sahaja menguatkan imun sistem malah membantu dalam pertumbuhan kuku yang kuat dan sihat.

VITAMIN C

Vitamin C merupakan vitamin yang paling diketahui umum dapat meningkatkan imun sistem dan menghalang punca banyak penyakit. Jika imun sistem lemah, makan jangkitan akan mudah terjadi, sebaliknya, imun sistem yang sihat dan kuat akan dapat menghalang bukan sahaja jangkitan kuku malah banyak punca penyakit lain.

VITAMIN E

Vitamin E atau turut dikenali sebagai vitamin kecantikan ini membantu dalam kesihatan kulit dan kuku. Ia bertindak membekalkan nutrient dan air yang mencukupi pada kawasan jangkitan dan membantu dalam proses pemulihan.

ZINC

Zinc mempunyai sifat antioksidan yang berfungsi melindungi sel dari sebarang radikal bebas. Zinc membantu dalam rawatan jangkitan kulat pada kuku dengan membuang atau menyingkirkan kulat dari kawasan jangkitan. Jadi amat penting untuk kita memastikan tubuh kita mendapat bekalan zinc yang mencukupi. Tanda putih pada kuku merupakan indikasi kekurangan zinc.

Inilah rangkaian vitamin yang boleh membantu merawat jangkitan kulat. Perlu diingatkan ye, pemulihan kuku ini mengambil masa, kadangkala sampai 6 bulan ke atas jadi pengambilan ubat atau vitamin secara berterusan sangat penting bagi menjamin hasil yang terbaik.

 

Untuk pembelian NAIL FUNGUS SET atau pembelian produk secara berasingan menggunakan DEBIT/CREDIT card anda, anda boleh klik ESELL dan dapatkan secara terus 😀 (jika inginkan konsultasi percuma sebelum atau selepas pembelian boleh hubungi adaa ok?)

Untuk tutorial cara membeli secara online menggunakan ESELL klik SINI

esell

order now

 

 

NOOR SYUHADA
ID 858777
adaainspiration@ymail.com
adaanoor@ymail.com
017-9329859
Gong Badak, Kuala Terengganu, UnisZa, UMT, ILP terengganu
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

2 thoughts on “CARA MENANGANI KUKU BERKULAT

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s