PELUANG BIZ DENGAN SHAKLEE

GAJI RM3600 MASIH MISKIN DI MALAYSIA

Semalam terlihat satu keratan akhbar yang agak membimbangkan.

RAKYAT MALAYSIA MISKIN

Memang betul pun..dulu gaji rm2000 dah boleh hidup kan? sekarang rm3600 nyawa-nyawa ikan jer..mana taknya, yang wajib2 pon tak ter’cover’..sekarang dunia makin mahal..makin canggih, keperluan yang wajib atau asasi pun dah berubah..sekarang setiap rumah paling tidak kena ada:

Internet RM150

Astro RM100

Bil air api RM100

Makan sebulan RM1500

Anak2 sekolah 150×3 = RM450

sewa rumah = rm600

kereta = rm600

situ je dah RM3500 belum kire susu pampers anak lagi..itu pun banyak dah diskaun tu..rumah sekarang nak cari yang 600 pun payah..kereta 600 dapatlah saga ke kan..anak2 sekolah, 150 tu separuh hari je tu..astro, kalo umah ceruk sikit dah tentu kena ambil astro, kalo tak takda siaran..internet..lagilah..sekarang dunia teknologi kot..semua nak berinternet..

Satu yang ditegur dalam artikel tu ialah SIKAP orang melayu..ye, rata2 kita ni rasa selesa..sebab Malaysia bumi kita..kita rasa selesa dengan kedudukan kita..dapat kerja dah rasa secure atau terjamin..sebenarnya kita jauh lagi daripada hidup senang..

kenapa warga asing kadang-kadang lebih kaya? sebab mereka ada PUSH FACTOR untuk bekerja keras..mereka kena survive dibumi asing, jadi kerja pun sungguh2, tak berkira kerja apa..(well, only some of them does). Bezakan orang melayu dengan bukan melayu..takpayah warga asing lah..orang Cina yang memang warga Malaysia..sangat bekerja keras.

Adaa ade seorang kawan cina yang adaa jumpa masa di UK dulu..dia malaysian..dia sambung belajar dengan duit mak ayah dia..Dia tengok orang Melayu yang kesana, enjoy jer..sebab duit scholar ade..yang lagi best, dapat duit biasiswa berlebih2..sampaikan adaa sendiri, boleh menabung untuk Travel setiap tahun dan habis tahun ke 4 adaa boleh kawen! bayangkan..sedangkan dia kena kerja untuk bayar duit makan, sewa rumah dan yuran setiap bulan. Dia kata untung orang melayu banyak diberi kemudahan dan keistimewaan, jadi boleh goyang kaki atau relax sikit..dia, kena SURVIVE dibumi orang jadi sentiasa kena berusaha. itu yang adaa katakan tadi..SIKAP selesa yang perlu kita ubah.

Kita sebagai orang Melayu, kena bangkit, sedar diri dan mula berusaha..kalau RM3600 dah rasa selesa, cek semula diri kita..jujurnya Adaa rasa kalau gaji RM10,000 baru lega sikit untuk sekeluarga..belum mewah lagi tau..baru boleh bernafas lancar bak kata orang..jadi, keluar dari kempompong kita..lihat dunia luar dan mula aktifkan SURVIVING MODE kita. 

Dulu suami adaa kerja Petronas, masa tu anak seorang..tapi adaa dah ON surviving mode adaa..orang lain, mula kerja, gaji rm4000 pon masih bujang..dah tentu rasa mewah..tapi kami, belum habis belajar dah ade anak kan..so situasi dah berubah..cepat mematangkan kami..itu yang mencari alternatif untuk buat bisnes..sekarang suami pun dah turut sama berniaga..memang susah pada mulanya, tapi berniaga ni peratusan keuntungan tidak terhad setiap bulan..besar usaha besar habuannya..memang tak selesa, harus kene istiqamah bekerja keras..tapi itulah yang mematangkan, mengeluarkan kami dari zon selesa orang Melayu..belajar bekerja keras untuk hidup..

Yang bekerja, jangan pulak berhenti kerja hehe maksudnya, cari alternatif untuk tambah pendapatan..kita harus tingkatkan pendapatan keluarga..sekarang rata-rata sahabat adaa walaupun bekerja besar, jawatan besar, masih berniaga..tak kisahlah, perniagaan kecil atau besar, bergantung pada kemampuan dan keadaan masing-masing.

Jadi, masih selesakah kita ditakuk lama?

*Adaa dah jumpa perniagaan yang sesuai dengan jiwa, malah dapat lebih dari gaji seorang engineer..Alhamdulillah..sama2 kita usaha, sama2 kita merasa. Yuk usaha!

 

NOOR SYUHADA
ID 858777
adaainspiration@ymail.com
adaanoor@ymail.com
017-9329859
Gong Badak, Kuala Terengganu, UnisZa, UMT, ILP terengganu
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::
Advertisements

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s