MEMBERSHIP SHAKLEE · PELUANG BIZ DENGAN SHAKLEE

INGIN MENJADI W.A.H.M?

W.A.H.M atau kata panjangnya Work At Home Mom..ramai yang mengimpikan untuk menjadi wahm ni kan..tambah2 yang dah jadi mom lah hehe

image
Salah satu projek WAHM..masak2 hehe kerabu sotong in da house

Kebanyakannya adalah pekerja swasta dan penjawat awam..mak2 yang nak sangat jaga anak dirumah sambil duit terus masuk macam biasa..mcm kes adaa..lain sikit..adaa tak pernah bekerja makan gaji..yes memang adaa ade master..1st class honour dr UK tapi bukan rezeki adaa untuk bekerja dibawah badan kerajaan atau swasta..tak apply? Siapa kata…merata dah adaa cuba tapi tiada yang sangkut..so I redha hehe jd WAHM pon best tauuu..in fact, I am very happy !

Adaa faham, tuntutan ekonomi sekarang makin menjadi-jadi..nak jd WAHM tapi kang takda gaji pulak..macam mana ni..duit perlu, anak2 pon nak jaga..boleh survive ker jadi WAHM ni ..jawabnya..lebih dari BOLEH!

Apa yang anda perlu untuk jadi WAHM ni? Jom adaa kongsikan tips sket..

1. Bersedia dari segi mental dan fizikal

Ramai orang ingat bila dah berhenti kerja, boleh lepak2 dirumah..boleh ..bukan tak boleh..tapi tu tak jadi work at home namanya..so duit pon segan2 nak jenguk hehe

Bila nak jd WAHM..mula2 setkan mental dan fizikal..nak mulakan hidup baru..rutin baru..supaya lebih bersedia dan tak stress..atur jadual dan perlu ade keyakinan diri yang kita mampu jaga keluarga sambil jana ekonomi hanya dari rumah.

2. Buat kira2 perbelanjaan vs pendapatan

Cuba tengok dan kira berapa perbelanjaan kita secara bulanan untuk tahap survive kata orang..maksudnya..perbelanjaan yang dah tentu2 wajib kita bayar setiap bulan dan kira pulak berapa pendapatan kita dan pasangan.

3. Mula secara perlahan-lahan

Atur jadual dan mula buat side income secara part time..ini bagi yang berhati2 sebelum ambil keputusan berhenti kerja..peruntukkan 2 atau 3 atau 4 jam sehari untuk focus dengan business diluar waktu kerja. Business jer part time..usaha ke full power ok..bukan 50% je usaha..harus bgi 100%.

FOCUS sangat penting supaya cepat berjaya dan jana pendapatan sedikit demi sedikit sehingga sama atau lebih dengan pendapatan/gaji anda. Dah stable..boleh hantar surat resign hehe

4. Teruskan rutin business anda

Dah duk rumah, kitalah BOS kitalah PEKERJA ..jadi disiplin kene lebih..atur jadual sendiri, atur jadual kerja supaya kita dapat jana income yang sama dan bertambah setiap bulan. Ini fasa kritikal untuk WAHM..sila kuatkan mental dengan cabaran berniaga, anak2 yang menguji kesabaran dan sebagainya..dah lepas 2 3 bulan insyaAllah..semua akan enjoy!!

Adaa dah buktikan WAHM ni sesuatu yang tidak mustahil untuk dilakukan..dulu orang tak percaya atau tak yakin adaa mampu jana pendapatan..yelah..duk rumah..dapat buat apa kan? Adaa bukan pandai masak ke jahit ke ape pun..Master pon in chemical engineering..bukan boleh guna buat nasik lemak ke apa pon..tapi Alhamdulillah..teknologi semakin maju..adaa pun biasa dengan computer n smartphone..(biasa2kan..lama2 pandailah)..semua boleh belajar..jadi dari Rm0..lama2 adaa mampu cecah hampir 5 angka..siapa sangka kan? Dan lama2 orang pun dah tak bercakap pasal ‘rugi-belajar-tinggi2-tapi-tak-kerja’..

image

Jadi..jangan takut..bolehnye jadi wahm..nak cerita lebih2..pengalaman ke ape jom kita cerita..hubungi je adaa ok?

Nothing is impossible!

Adaa
0179329859
23:31pm

Advertisements

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s