OMEGA GUARD · TESTIMONIAL

My Story: Gestational diabetes

hari ni..Adaa just nk share ttg Gestational Diabetes (GD) dan my feveret fiber, of course Fiber Unflavored from Shaklee..walau pun dah discontinued tapi ada penggantinya..ha ape dia..meh2 adaa bagi tau

Mula2, jom tgk sikit apa itu GD?

Gestational diabetes (or gestational diabetes mellitus, GDM) is a condition in which women without previously diagnosed diabetes exhibit high blood glucose levels during pregnancy (especially during third trimester of pregnancy). It is widely accepted as a disease only in the United States, there is some question whether the condition is natural during pregnancy . Gestational diabetes is caused when the body of a pregnant woman does not secrete excess insulin required during pregnancy leading to increased blood sugar levels.
read more 

Itu definition yang diberi oleh encik Wikipedia ye..Masa pregnant anak first, Adam, lagi 2 minggu nk deliver baru tahu ade GD so nothing much can be done..kawal makan jelah kejap heheh..then masa anak kedua, Eilman, pon kene jugak huhu tapi kali ni awal2 lagi doktor dh suruh kawal sbb takut baby besar.. so, mula lah beli glucometer sbb check sendiri je, nk gi ulang alik ke spital payah..

 

my gadget

 

Bila tahu kene GD, cepat2 adaa cari apa yg boleh membantu mengawal paras gula, n i found this! love it till now =)

 

Inilah peneman since pregnant sampai dah discontinued..Eilman dah nk masuk 10 months lebih baru fiber ni stop dipasarkan di Malaysia untuk laluan produk lain..Ok, untuk the first 2 weeks, doktor suh kawal diet, check paras gula , record sbb nnt dia nk tgk..mmg start dari situ, duk keje menggoogle ajelah..psl diet yg sesuai..paras gula yg normal dan mcm2 lagilah..so inilah hasilnye..

Untuk wanita mengandung, reading ketika fasting is 3.7-5.6 mmol/L dan 2 hours after meal kene below 7.8 mmol/L so..boleh tgk lah kan betapa jayanya bacaan ku hehehe

 

 

Ini pulak contoh menu yang Adaa mkn dalam sehari..Shaklee with diet yang sehat dan terkawal..Lepas tunjuk kat doktor dia kata, takyah minum2 air gula ke ape dah..sbb dia kata dah pandai jaga diri heheh so lepas beberapa ketika, disiplin pon kurang lah kan..mau nye tak..9 bulan kot..huhu..so, Shaklee tetap mantain consume tapi bab mkn2 mmg terbabas hehehe ABC lah (sgt mencanak naik gula lepas mkn ni)..lemak2 semua bedal hehe yelah selera org mengandung, tau2 jelah kan..

Tapi, walaupun mkn kdg2 terbabas, Fiber tetap x tinggal..bukan bnyk pon, sesudu kecil sehari je, Adaa campur dgn ESP, mmg selera..hehe dan hasilnya

 

 
 

Tetap lulus, siap tanda ‘right’ kat bwh tuh tau..heheh sbb tulah Adaa mmg suka Fiber ni..Alhamdulillah bnyk membantu..Eilman lahir pon tak besar sgt,,3.24kg je.. oklah kan..selagi fiber ni ade, adaa tetap setia with Fiber sbb bantu Adaa elak sembelit, buasir (ha ni nnt kite story mory ye), kawal kolesterol.. keep me healthy ..

 

ok, tu cerita 3 tahun dulu..sekarang fiber dah discontinued dah..so bila mengandung anak ke 3 tahun lepas, adaa risau lah kan, kot2 terkena lagi, so apa adaa buat? adaa ambil OMEGA & FIBER ORGANIK

PSYLLIUM HUSK

Ini ialah sejenis fiber ye..selalu orang ambil untuk kurus, sembelit tapi adaa ambil dengan harapan dapat mengelak dari kena diabetes lagi dan mengawal paras gula dalam darah..cumanya, nak ambil ni sila rujuk gyne anda dulu ye..ambil pulak jangan ikut sedap rasa..sikit2 cukup laa

OMEGA GUARD
OMEGA GUARD

Ini lagi satu peneman wajib..omega ni adaa ambil selain untuk mengawal gula dalam darah, ianya sangat bagus utk perkembangan IQ janin..so why not ambil kan?

Research shows it can reduce high triglyceride levels, adjust cholesterol levels, and maybe even improve insulin sensitivity to make the condition less severe.

dan yang bagusnya, adaa check dan minum air gula masa pregnant kan, keputusan kali ni CLEAR! bebas dari diabetes ..syukur..dan disebabkan orang yang pernah kena diabetes ketika hamil berisiko untuk mendapat diabetes type 2 so, adaa teruskan pengambilan kedua-duanya ni sambil cuba makan secara sihat..

So, that is my choice, this is my story..how about you?

 

NOOR SYUHADA
ID 858777
adaainspiration@ymail.com
adaanoor@ymail.com
017-9329859
Gong Badak, Kuala Terengganu, UnisZa, UMT, ILP terengganu
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::


Advertisements

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s