Uncategorized

TAKZIAH MH17

MH17 TERHEMPAS

Adaa dalam perjalanan dari Kuala Terengganu ke Seremban bila adaa mendengar kabar sedih ini..rasa sangat terkejut..belum sudah perihal MH370 kini MH17 pula menjadi trajedi dibulan Ramadhan ni..Adaa bukan pengulas, bukan juga wartawan..apalagi orang yang arif dalam politik dan kapal terbang..Adaa cuma terpanggil untuk berkongsi kesedihan ini bersama semua..

Kira2 jam 12malam tadi adaa mendapat tahu satu lagi pesawat Malaysia terhempas, lebih mengejutkan bila katanya pesawat tersebut ditembak! Allah..adakah Kau sedang berbicara dengan kami?

Ini sedikit info tentang kenapa pesawat milik Malaysia ini ditembak.. Downed Malaysia Airlines plane: how did it go wrong for flight MH17? 

MH17

Kalau nak difikirkan konspirasi, dah terlalu banyak sejak dr MH370 yang lepas..dan tiada seorang pon antara kita yang tahu kebenarannya..kita hanya boleh mengagak dan berkira-kira..

Bila adaa mendengar kabar ini, selain kesedihan, konspirasi, adaa terfikir, apakah yang Allah cuba sampaikan?

Apakah yang telah kita buat dimuka bumi Allah ini?

Apakah berita yang ingin Allah kabarkan pada kita?

Apakah yang telah terjadi dengan dunia kita hari ini?

Sudah hilangkah kemanusiaan didalam hati semua manusia yang Allah ciptakan ini?

dan adaa sedar, betapa manusia ini sangat kerdil..sangat tidak mengetahui apa2, sangat jahil..sedangkan kuasa Allah sangat besar, Dia tahu mana hilangnya MH370, kenapa MH17 menjadi sasaran, Benarkah ianya dibedil, siapa yang melepaskan bedilan, siapa yang berkonspirasi..semua dengan mudah dalam genggaman Allah..jadi kita sebagai manusia, ambil pengajaran..

Bukan sekadar bersimpati, tetapi kaitkan dengan diri kita..lihatlah berjuta-juta petunjuk yang Allah beri dimuka bumi ini dan adakah kita berfikir?

Bila terjadi kejadian ini, isu kak CDM25 tu bagi adaa takda apa2 pon..kita heboh menekan butang ‘SHARE’ ‘COMMENT’ dan menjadi penyiasat persendirian, tapi kita lupa menilai keadaan diri kita sendiri disebalik semua kejadian tersebut..

Bagi semua ahli keluarga penumpang dan krew MH17, adaa secara personal mengucapkan takziah..moga Allah kurniakan ketabahan, keredhaan..adaa tahu bukan mudah..tapi moga waktu mengubati kesedihan kita semua..

Takziah #MH17..

Advertisements

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s