Pelbagai

SELAMAT BERPUASA!

Diam tak diam..pejam celik pejam celik esok dah 1 ramadhan..malam ni dah mula tarawikh..pagi esok dah mula sahur..gembira ada..nervous pon ade..

Tak tahu nak masak apa..apa menu nye..tapi satu yang wajib ada..kurma..adaa suka bila puasa..kurma mcm memanggil2..hehe pdhal bukan nye xda hari2 lain..tapi feel nak makan kurma tu takda..beza dengan bulan puasa.

Bila cerita tentang ramadhan..teringat balik kenangan masa belajar dulu..dah 6 tahun berlalu..buka puasa masa dalam kelas..yelah..Belfast ni bukan mcm malaysia..waktu puasa kdg2 time winter..kdg2 time spring..kadang2 time summer..kalo time winter..siangnye pendek..puasa pon kejap jer heheh

Subuh kadang2 kul 8..so bangun tido..sempat sangat nak sahur..kul 4 gtu dah berbuka..kejap aje..tapi kalau krne time nak dekat summer..siangnye panjang..subuh kdg2 kul 4..maghrib kul 8..jenuh tunggu..melepek hahaha
Kalau berbuka pukul 5 ke 4 ke..adaa standby jelah buah kurma sebijik dua..sbb kelas abes kul 5 selalunya..berjalan pulang dh mcm tgh malam..hehe sbb memang dah malam pon..pdhal br kul 5 kul 6..

Pengalaman berpuasa dinegara orang memang sesuatu yang berharga..walau pun hanya 4 tahun..tapi tetap berharga..tarawikhnye..iftarnya..

Kalau malas nak masak atau dah habis idea nak masak ape..adaa gi je surau..mcm2 juadah ade. (kat belfast komuniti islam kecik jer..rumah teres dua tingkat dijadikan surau) ..satu lagi yang adaa dapat tengok..beza nya orang arab dengan orang malaysia..orang arab walaupun yabg perempuan..makannya dua kali ganda kita..sampai diorang pelik tengok kita makan nasik sikit sangat..hehe kalo diaorang isikan nasik..boleh makan dua kali haha punyalah menggunung..boleh bawak balik buat sahur..

Tapi tu semua dulu…sekarang..adaa lah pulak kena masak utk keluarga..takda sangat nak ke surau atau masjid utk berbuka..bukan apa..anak2 kecik2..tak larat nak menjerit dlm surauu hehe

Buat semua..adaa ucapkan salam ramadhan..jalanilah ibadah puasa sebaiknya ikhlas kerana Allah..jdkan ianya pengalaman yang manis dalam hidup kita..

AHLAN WASAHLAN YA RAMADHAN

image

Advertisements

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s