PELUANG BIZ DENGAN SHAKLEE

MY STORY: DARI GRADUAN UK KE WAHM

Zaman adaa dulu, belajar diluar negara masih lagi menjadi Impian yang sukar dicapai..malah setiap orang menimpikan untuk belajar kat luar negara..tapi yelah, belajar luar negara ni mahal..huhu

Adaa pun punya impian yang sama, nak belajar luar negara..Dulu negara pilihan bukan Uk, bukan juga Europe, tapi Asia..nak sangat pegi Jepun..I’m one of best student lah dalam bahasa jepun masa di sekolah menengah dulu ( perasan tau, tapi betul okey) haha so, minta nak masuk UM, tak dapat..minta matrix dapat..so oklah..gilah matrix..tapi dalam hati nak jugak pergi luar negara, sampaikan di matrix..takda hati nak belajar..nasib baik dapat tawaran buat International Baccalaureate di kolej mara banting sebagai foundation untuk ke luar negara..fuhh bangga tuu

GUD OLD DAYS
GUD OLD DAYS

Alhamdulillah..setelah mintak sana sini, offer sana sini..akhirnya adaa memilih untuk ke Belfast, Northern Ireland, UK. Satu kawasan yang masih asli dengan penduduk irish..sangat damai, sangat suka..Bangga nya Allah saja yang tahu..Satu pengalaman yang takkan adaa ganti dengan rm1 juta sekali pun..Kat sana, belajar macam biasa..tapi siapa sangka, rezeki dan perancangan Allah lebih besar..dari ramai2 tu rasanya dalam 3 orang kot yang berjaya dapat FIRST CLASS HONOUR MASTER IN CHEMICAL ENGINEERING and i’m one of them.

CLASS OF 2008
CLASS OF 2008
CONVO 2008
CONVO 2008

Tapi perancangan Allah lebih besar..walaupun ada master, tapi minta2 kerja, takda pulak yang nak bagi kan..maklum lah zaman susah nak cari kerja..dulu Petronas nak, tapi masa tu ada rule suami isteri tak boleh kerja sama2..so since husband scholar petronas n staff Petronas, adaa takde can..huhu (2 tahun lepas tu rules tu dimansuhkan) haaa nmpk tak perancangan Allah kat situ ..nak suh jd WAHM aje hehe ade juga minta company lain MMC tapi, anak syarikat..dah offer pon tup tup dia senyap..rupanya anak syarikatnye tu dah tutup pulak..aiii apakan daya..

Jadi, adaa mulakan business dari rumah..masa tu baru start online biz ni..Umi adaa sikit pon tak ralat dengan keputusan adaa..cuma org2 lain je yang berbunyi ‘blaja jauh2 tinggi, sudahnya duk umah je..membazir!’ tapi bagi Umi, dia lebih suka adaa berniaga sambil jaga anak2 dirumah..so here goes my journey.

Start berniaga baju baby..bertahan cuma setahun kot..modal kena besar, fesyen cepat berubah..herm..sudahnya terkubur..sebab adaa takde modal..jujurnya, buat biz baju baby tu modal dr Umi..husband baru mula bekerja dan masa tu kami dah ada sorang anak..mane nk ade duit kan…huhu

bila adaa mengandung ank ke dua, dan lg 2 minggu nak bersalin, umi meninggal dunia..masa tu memang husband bekerja tapi baru mula kan..dan dengan hidup kat KL, semua tahu mcm mana keadaanya..Adaa rasa taktau nak buat apa masa tu..nak cari duit lebih..dan masa tulah adaa mula sign up utk jadi dealer shaklee..dah gune sejak pregnant, jadi adaa dah kenal dengan produk tu..dan masa tu fikir modal pon tak mahal sangat RM75..so kenapa tak cuba kan? Itu pun nak kata takde duit, sampai dapat duit peninggalan arwah Umi tau baru dapat daftar..owh..

wpid-picsart_1396786584465.jpg

Dan dari situ lah bermula hidup sebagai SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR..dari seorang yang 0 IT, 0 social netwok, 0 segala-gala, pemalu, non-blogger..tapi sebab nak berjaya, buat jugaklah..dan now, after 2 years plus, disinilah saya..dari 0 – 4 5 figures income..

Kalau dulu dicemuh sebab duk kat rumah je, sekarang tak lagi..adaa bersyukur diberi peluang sebegini..Walaupun duduk kat rumah, tapi masyuk jugak lah kan dari takda langsung..WAHM sekarang dah mula diterima masyarakat..jadi kenapa malu?

Sekarang ramai yang mula nak menjadi WAHM kan..walau pun ade ups and downs (well, kerja apa je yang takde pasang surutnya?) tetapi ianya berbaloi..at least for me, sangat berbaloi..

kalau dulu adaa bangga ade master, sekarang adaa bangga ada Master dr UK & menjadi  4 5 figures WAHM..moga Allah mudahkan jalan untuk lebih kedepan..maybe 5 6 figures after this? InsyaAllah..

MAGIC SESSION

I’m not doing this alone..i’m doing this and be at this level now bersama2 dengan family dan ‘family’ shaklee adaa..if u wanna join and be one of us..jom..

jangan tunggu lama2 nanti rugi 😀

 

NOOR SYUHADA
ID 858777
adaainspiration@ymail.com
adaanoor@ymail.com
017-9329859
Gong Badak, Kuala Terengganu, UnisZa, UMT, ILP terengganu
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::
Advertisements

One thought on “MY STORY: DARI GRADUAN UK KE WAHM

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s