ALFALFA · PREGNANT

ALFALFA UNTUK IBU MENGANDUNG? YA!

Bagi seorang wanita yang dah berkahwin, anak tu satu yang ditunggu2 kan..dan pada saat mengandung, kita rela ni beri yang terbaik..yang tak pernah makan vitamin pon rela ..hadap jugak hari2 demi memastikan anak yang bakal lahir nanti sihat, comel..

Tapi tahukah anda sebenarnya pemakanan yang sihat ni bukan hanya pada waktu mengandung? sebelum mengandung lagi dah kene makan makanan yang sihat, bagi menyediakan badan kita untuk mengandung kelak..masa mengandung lagilah, untuk kita sendiri dan janin yang dikandung..lepas bersalin pun sama penting bagi memastikan si anak mendapat nutrient yang secukupnya untuk berkembang dan membesar.

Tadi mcm biasa, rutin membelek sana sini, dan terjumpa video dari SHAKLEE EXPERT tentang nutrisi untuk ibu hamil..sangat membantu..nak tahu nutrient apa yang diperlukan untuk para ibu? Jom tonton!

SHAKLEE AND NUTRITION DURING PREGNANCY

*sebenarnya ade video tapi tak dapat nak embeded lak..klik link utk tonton ok?

Secara ringkasnya

PRE-PREGNANCY

  • Vitamin A (carotomax)
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Folic acid

DURING PREGNANCY

  • Protein (ESP)
  • Omega 3 (omega guard)
  • Folate and iron
  • Iodine
  • Vitamin A (carotomax)
  • Alfalfa
  • Minerals (kalsium, magnesium, zinc)

Satu yang buat saya tertarik ialah Vitamin A dan Alfalfa..selalunya ibu2 ni takut sangat nak ambil antioksidan mcm Vitamin A ni..tak berbahaya pon dek non..apa2 pun yang kita makan, ambil dalam kadar yang betul..kalau tak, semua pon bahaya..nasik kalo diambil secara berlebihan pon boleh mudarat ye tak? boleh kene diabetes, obese..so jangan risau..apapun dapatkan nasihat dari yang pakar.

Lagi satu Alfalfa..katanya herba panas..bukan nak suh ambil sebotol dek non..lagipon Alfalfa ni dari kumpulan herb..tapi sama je mcm sayur lain..pernah kan makan? kalau gi tesco tu mesti ada, rupenye mcm taugeh sket, goreng pon sodap!

Alfalfa bagus untuk stimulate susu ibu..jadi boleh ambil dalam diet anda..2-4 biji pon ok jer..jangan risau..tiada sebab untuk takut 😀

Bagi ibu2 yang mengalami keputihan tu, sangat bagus ambil alfalfa ni..sebab selalunya keputihan ketika mengandung sangatlah menyeksakan..jadi alfalfa boleh membantu.

*harus diingatkan ambil dalam kadar yang betul..juga pastikan anda tahu apa yang anda makan..jangan ambil berlebihan..rajin2 mengkaji ye ibu2..apa side effect itu ini..sepanjang pregnant, rajinkan mencari ilmu..habis jer bersalin dah leh dapat degree hehe

set ibu hamil2Jadi buat pilihan yang terbaik untuk anak anda!

NOOR SYUHADA
ID 858777
adaainspiration@ymail.com
adaanoor@ymail.com
017-9329859
Teras Jernang bandar Baru Bangi
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::
Advertisements

One thought on “ALFALFA UNTUK IBU MENGANDUNG? YA!

  1. assalamualaikum boleh saya bertanya.saya tak pernah makan alfalfa ,lecithin Dan bcomplex.saya baru kahwin baru Cuba makan alfalfa ni…kalau makan alfalfa ni…die ganggu tak untuk pregnant.Katanya alfalfa ni pnas boleh buat gugur kalau mkan diawal kehamilan.jadi saya rasa takut nak makan sebab saya tak tahu ngandung ke x ngandung.takut makan ni jadi pape ke…boleh bagi pencerahan tak…

    Like

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s