ALFALFA · CINCH · CINCH TEA · LECITHIN · WEIGHT MANAGEMENT

OBESITI? ELAKKAN DENGAN SHAKLEE~

Minggu lepas adaa dengan husband keluar bawak anak2..saje je sambil beli barang dapur..so merayau2 lah dari bangi, ke nilai..singah menyinggah sana sini..dan sepanjang perjalanan tu adaa terfikir satu perkara..memang menarik pandangan adaa lah the whole time hari tu..’kenapa semua lebar2 dan gemuk2′?

Dalam kita sedar atau tak..memang rakyat Malaysia ni kuat makan, termasuklah diri sendiri ni ha..sampaikan bila tgk orang..terlintas kat kepala ni, aku besar macam tu ke? ayoo kadang2 kita tak nampak size diri sendiri..tapi bila tengok orang, seram mak. huhu

obesiti (1)Ramai orang tahu berat makin naik..tapi takde usaha nak menurunkan berat dengan alasan takpe..sehat..yelah sekarang mungkin sihat, tapi nanti? cuba tengok risiko penyakit yang kita boleh dapat jika obes..tak ke seram tu..huhu tapi kita ni biasa lah dah terkena baru nak tergadah kan..huhu

ni adaa selitkan satu artikel tentang diabetes dan bahaya nya: credit 

Tangani Obesiti, Pelbagai Penyakit Boleh Diatasi

 

Thursday, 14 April 2011 10:34

 

Menurut Dr. Lukman, doktor pakar dr DEMC Hospital , obesity sebenarnya bergantung kepada BMI seseorang untuk mengukur samada dia dalam ketegori obesity, berat badan berlebihan atau tidak. “Obesiti itu bermakna kandungan lemak di dalam badan yang berlebihan,” ujar Dr. Lukman.

 Carta-BMi_kelas

“Semakin bertambah usia seseorang, maka kadar metabolisme tubuhnya juga semakin berkurangan bermaksud semakin kurang kalori yg dibakar dr pemakanan yg diambil setiap hari. Sebaliknya setelah usia meningkat seperti selepas mencecah usia 40++, tenaga seseoarng itu juga semakin berkurangan. Dan mereka juga semakin kurang melakukan aktiviti. Daya ketahanan juga menurun. Dalam keadaan ini, obesity boleh terjadi apabila makanan yang masuk ke dalam tubuh berlebihan daripada apa yang dibakar. Maksudnya, jumlah makanan yang dimakan berlebihan daripada yang tubuh kita mampu bakar. Maka, untuk memiliki berat badan yang seimbang dan mengelakkan obesity, kita harus memastikan kalori yang kita ambil dan yang kita gunakan mestilah seimbang. Pada ketika ini anda seharusnya lebih bersikap memilih sebelum mengambil sesuatu makanan. Pilihlah kualiti dan bukan kuantiti. Sila rujuk kepada pyramid pemakanan untuk pengambilan makanan yang seimbang dan sihat.

Obesiti sememangnya menjadi punca pelbagai penyakit yang berbahaya. Antaranya tidur berdengkur. Ini kerana saluran pernafasan menjadi semakin sempit. Bagi yang serius, ia boleh menyebabkan nafas berhenti secara tiba-tiba dan menyebabkan kematian ketika tidur.

Selain itu obesity juga boleh menyebabkan kencing manis. Ini disebabkan badan akan mengeluarkan insulin dan apabila badan lebih besar maka badan tidak dapat menampung pengeluaran insulin dan kadar glukos dalam tubuh meningkat lalu setrusnya menyebabkan kencing manis. Penyakit darah tinggi juga boleh disebabkan oleh obesity. Ini kerana jantung terpaksa bekerja lebih keras untuk mengepam darah ke seluruh tubuh. Masalah kepada sendi terutama lutut juga merupakan masalah utama akibat obesity. Selain itu obesity juga boleh disebabkan oleh pengambilan ubat-ubatan tertentu seperti steroid.

—————————————————————————

tu kan..bahaya ye..huhu..jadi tanggungjawab kita untuk mejaga tubuh kita..mmg ajal maut ditgn Allah tapi kita pun perlu mensyukuri tubuh pinjaman Allah ni kan..lagipon siapa yang nk sakit ye tak? selagi boleh dicegah..cegahlah..

kalau rasa berat nak ambil bnyk2..ini set budget untuk anda:

slimming settunjukkan usaha kita untuk tubuh yang sihat..jgn dah terkena baru nk mencari kan?

untuk lebih bnyk artikel tentang weight management boleh klik

WEIGHT MANAGEMENT, GEMUK, KURUS & TESTIMONIAL

be healthy with shaklee~

NOOR SYUHADA
ID 858777
adaainspiration@ymail.com
adaanoor@ymail.com
017-9329859
Teras Jernang bandar Baru Bangi
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

 

 

Advertisements

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s