ALFALFA · B COMPLEX · BREASTFEEDING · ESP · KALSIUM · OMEGA GUARD · PERFORMANCE DRINK · VITAMIN C

Tips elak susu merudum dibulan puasa~

Pejam celik-pejam celik dah 8 hari kita berpuasa… Dan ramai ibu2 yang menyusukan bayi buat kali pertama khuatir pengeluaran susu berkurangan malah, mungkin tiada susu yang dapat dikeluarkan kerana menjalani ibadah puasa….. Sebenarnya tak perlu gusar kerana penghasilan susu akan tetap sama…cuma dua tiga hari pertama berpuasa…normal lah badan nak adapt dgn situasi berpuasa…jadi apa ibu2 ibu perlu buat?

demand vs supply

  • Perlu mengepam susu dengan lebih kerap berbanding bulan biasa ~ susukan bayi dengan kerap dan bagi ibu yang bekerjaya atau pun yang berjauhan dengan bayi pula, jangan lupa untuk mengepam susu pada setiap dua/ tiga jam sekali …
  • Tidak seharusnya mengelakkan atau mengambil mudah amalan bersahur kerana ia adalah bekalan tenaga dan air untuk tubuh ibu sepanjang hari…..~Seseorang ibu seharusnya meminum air yang mencukupi selepas berbuka sehingga waktu Imsak. Sekiranya tidak bersahur dan kekurangan air, tubuh ibu akan mengalami dehidrasi yang boleh menjadi penyebab kepada kurangnya penghasilan susu..
  • JANGAN GIVE UP ATAU jangan STRESS ~penghasilan susu boleh merosot bukan disebabkan ibadah berpuasa, sebaliknya kerana stres yang dialami oleh ibu sehingga menghalang refleks ejeksi susu atau let down. Oleh itu, ibu perlu bertenang dan menjalani rutin harian seperti biasa..(kene kuat minda juga ni…fikir positif)

Mari baca apa yang saya baca di blog fara ni (dipetik dari kosmo)

“Badan kita ini unik kerana dalam proses penyusuan sebenarnya faktor dan konsep ‘permintaan dan penawaran‘ adalah amat penting “.”Semasa proses penyusuan, hormon-hormon seperti prolaktin dan oksitosin akan terlibat. Prolaktin adalah hormon yang menghasilkan susu dan oksitosin pula merupakan hormon yang merembeskan keluar susu ibu.

Namun begitu, terdapat satu lagi faktor yang berkait rapat dengan konsep permintaan dan penawaran tadi. Hormon yang dimaksudkan ialah Feedback Inhibitor Of Lactation (FIL) yang juga merupakan sejenis protein yang terdapat dalam susu yang berkumpul dalam payu dara ibu,FIL memberi tindak balas secara negatif kepada proses penghasilan susu.

Apa yang dimaksudkan dengan tindak balas negatif tersebut?FIL akan mula berkumpul dalam payu dara apabila kurangnya rangsangan dan payu dara tidak dikosongkan dengan betul (hanya sedikit susu yang dikeluarkan daripada payu dara). Tidak kiralah sama ada kekurangan rangsangan itu daripada kurangnya hisapan oleh bayi atau pun kurangnya aktiviti mengepam keluar susu sewaktu bayi tidak bersama ibu.

Tahap FIL yang tinggi ini akan mula memberikan isyarat agar penghasilan susu perlu dikurangkan kerana kurangnya permintaan.”Ia akan menjadi sebaliknya pula jika payu dara sering dikosongkan. Peratusan FIL dalam payu dara akan menjadi rendah dan seterusnya menghantar isyarat supaya lebih banyak susu perlu dihasilkan oleh ibu.

Selain daripada mengutamakan supply vs demand concept, ibu-ibu haruslah jangan stress, badan kene sentiasa bertenaga, sebab kalau kita letih, mulalah moody, susu pun mulalah tak nak keluarkan ..jadi optima kan kesihatan ibu ye, baru susu tak merudum.

Bulan puasa ni apa yang boleh membantu?

bf set fullAlso my favourite of all time..memang sedap ya Allah..

pdberperisa oren lagi ni..

Kenapa Performance Drink? Ianya minuman berglukos yang mengandungi formula opticarb iaitu membantu badan kita cergas sepanjang hari walau berpuasa, memastikan kandungan gula dalam darah dan bendalir dalam badan adalah seimbang. Ia membantu si ibu tidak dahaga sepanjang seharian berpuasa.

Dan set penyusuan – lengkap dengan segala nutrient dan zat yang badan perlukan seperti B complex (mengurangkan stress,memberi tenaga), Vitalea (12 vit dan 7 garam mineral), Vita C (antibodi) dan juga Alfalfa (sebagai milk booster)

Cakap banyak pon tak guna sebab dah terbukti set ni hot sepanjang Ramadhan..so jgn  tgu lagi!

NOOR SYUHADA
ID 858777
adaainspiration@ymail.com
adaanoor@ymail.com
017-9329859
Teras Jernang bandar Baru Bangi
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::
Advertisements

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s