SHAKLEE COLLAGEN POWDER

Shaklee Collagen Powder untuk ibu menyusu: Boleh atau tidak?

Ramai yang mula bertanya tentang Shaklee Collagen Powder..tambah2 bila lihat kesannya yang sangat positive, siapa pun pasti teruja untuk mencuba kan..tak ketinggalan ibu2 breastfeeding ni..yelah, siapa taknak sihat dan cantik kan? Ada yang kata boleh, ada yang kata tak boleh..Jadi mcm mana ni?

Sebenarnya, secara umum, tiada masalah untuk mengambil supplement kolagen ketika menyusukan anak. Untuk Shaklee Collagen Powder pula, memang tiada dinyatakan ianya tidak sesuai untuk ibu mengandung ke menyusu ke..kalau betul tak boleh, Shaklee akan nyatakan seperti yang tertulis di botol VIVIX, not recommended for pregnant and lactating woman. Dalam kes kolagen ni takde pula dinyatakan..Jadi, terpulang kepada kita..nak tahu boleh ke tak, study lah sikit kan..tengok apa kandungan nya..

Apa fungsi setiap bahan dalam SCP?

Kolagen ikan: Memberikan kesan elastin, mengekalkan kulit lebih anjal

Ekstrak kulit kerangan: mengandungi glukosamina sbg pelincir bg sendi, menghidrat mata, & melegakan ketidak selesaan mata

Lactobacillus acidophilus: Meningkatkan penyerapan kolagen

Ekstrak biji Camellia Japonica: Mengandungi acid oleik dan isoflavon. Membekalkan nutrisi dan penghidratan

Ekstrak Pfaffia: Merawat rambut gugur, ketidakseimbangan hormon, dan meningkatkan tenaga batin. Meningkatkan prestasi dan tenaga,

Vitamin c: Menggalakkan pengeluaran kolagen dan menentang radikal bebas.

Vitamin B2,B6: membekalkan tenaga yang penting dalam proses pengeluaran kolagen didalam sel tubuh.

Ok, inilah bahan2 dalam kolagen Shaklee..sekarang yang mungkin menimbulkan isu ialah Pfaffia..kenapa?

Family: Amaranthaceae
Genus: Pfaffia
Species: paniculata
Synonyms: Hebanthe paniculata, Gomphrena paniculata, G. eriantha, Iresine erianthos, I. paniculata, I. tenuis, Pfaffia eriantha, Xeraea paniculata
Common names: Suma, Brazilian ginseng, pfaffia, para toda, corango-acu
Part Used: Root

Suma is a large, rambling, shrubby ground vine with an intricate, deep, and extensive root system. It is indigenous to the Amazon basin and other tropical parts of (southern) Brazil, Ecuador, Panama, Paraguay, Peru, and Venezuela. Since its first botanical recording in 1826, it has been referred to by several botanical names, including Pfaffia paniculata, Hebanthe paniculata, and Gomphrena paniculata. The genus Pfaffia is well known in Central and South America, with over 50 species growing in the warmer tropical regions.- here

pfaffia ni senang cerita dari golongan herba..jadi dikhuatiri sedikit panas untuk bayi yang disusukan. Tapi dalam quantiti yang betul, insyaAllah tiada masalah pun 🙂 Alfalfa pon herbs tapi ok je siap jadi milkbooster lg kan.

Collagen Powder Shaklee 1

Ini pula kenyataan dari sahabat yg bertanyakan pada Nutritionist Shaklee

”Collagen powder shaklee..boleh untuk ibu menyusu..knapa saya keluar statement ni.
Semalam saya jumpe nutritionist shaklee Jane..
saya tanya, kenapa ibu menyusu tidak digalakkan ambil SCP?

Ada pihak yang keluarkan kenyataan ini
”Walau bagaimanapun, ia tidak sesuai diambil oleh ibu yang mengandung dan yang menyusukan.

Mungkin ada sesetengah ibu yang menyusu mengamalkannya namun secara jujurnya saya nyatakan pengambilan kolagen tidak memberikan imbuhan nutrisi kepada si anak yang menyusu susuibu. Maka bagi ibu mengandung atau menyusu yang tetap ingin mengamalkan kolagen boleh amalkan sebagai masker di wajah.
*tambah dia lagi..mmg takkan bagi kesan negative dlm masa yg singkat..nnt 5/6 thn nnt baru ada kesan kat baby..”

ok..jwb Nutritionist Shaklee Jane

Ibu menyusu cuma tidak digalakkan mengambil kerana kita tidak tahu kesuaian badan ibu selepas melahirkan. Dalam Colagen ada Prafia..tu herb yg maybe buat baby panas. Ibu boleh cuba ambil, jika ibu & baby rasa ok, boleh continue.
sama juga dgn alfalfa..alfalfa juga herb. so ibu perlu amik lbh air supaya ibu & baby tak panas.
Berkaitan kesan negative 5/6 thn akan dtg..Tiada kesan buruk jangka masa panjang..sb if ada healing crisis pun..terus muncul in short time.
Shaklee iss natural..no ingredient yg membahayakan..
healing crisis tu is satu keadaan utk baik pulih..bukan kesan sampingan.

Collegen powder baru dilancarkanpada jun 2012..mana plak insan tersebut tahu akan ada kesan buruk dlm masa 5/6 tahu..ada kajian???
6 thn lepas, collagen powder shaklee belum wujud..

~Credit to: Mummymaira

Ha puas hati? Dalam koleksi testimoni kolagen Adaa, memang terlalu ramai ibu menyusu yang mengamalkan kolagen dan Alhamdulillah, tiada sedikitpun memudaratkan bayi. cuma untuk pregnancy kita tak galakkan sebab herb ni tidak sesuai ketika mengandung. Jadi sebagai langkah berjaga-jaga better not. Tunggu lepas bersalin ye. Walaubagaimana pun, ibu mengandung boleh bermasker ~~lalala~

So, jangan takut2 lagi dah, nak try pada harga promo bulan ni jom pm Adaa 😀

NOOR SYUHADA
ID 858777
adaanoor@ymail.com
Teras Jernang bandar Baru Bangi
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::
Advertisements

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s