ESP · MEALSHAKE

Mealshake & ESP aiskrim untuk kanak-kanak riang ~

UIh dah miss a few days update blog huhu so kali ni nak bermarathon lah hahaha Tadi tetibe rasa nak buat ice cream untuk anak-anak..Daripada buat ice cream pelik2..teringat Mealshake dalam peti ais..anak2 Adaa ni sorang umur 3 tahun dah tak menyusu..taknak isap botol dah..so minum susu segar je ..anak yang second pulak susu badan all the time..so susah sikit nak bagi mealshake ni..kadang2 je dapat bubuh dalam susu segar tu..shake2 mmg yummy!!

So memandangkan kanak-kanak suka ice cream, terfikirlah tadi..tapi susu takda..so kira resepi main redah jelah haha first attempt so..apa yang ada jelah..tadi adaa just gunakan:

2 Sudu besar Mealshake

1 Sudu besar Milo

Air masak segelas (kalau ada fresh milk or formula milk pon boleh)

Just shake2..then tuang dalam acuan..rasalah dulu kot tawar pulak kan..adaa tak letak sebarang gula atau susu sebab  Milo pon dah manis kan.. dan hasilnye Tada!!

Dah selamat masuk perut Adam pon heheh yummy! Nutritious ice cream..kalau yang ni bila2 pon ibu tak kisah anak-anak nak ice cream 🙂 Next time nak buat lagi best!

Nak buat ice cream oreo pulak..huhu sedapnyeeeee…improvise lah sikit kan..Resepi ni adaa dpt dari My Resepi

Bahan-bahan ( 1.5 liter )

2 1/2 cup – Dutchlady full cream milk perisa coklat/vanilla

2 1/2 cup – Nestle coffemate creamer powder (atau 2-3 Sudu besar Mealshake..mmg creamy!)

1 packet kecil – biskut Oreo

Cara-cara

  1. Masukkan susu coklat dan Mealshake ke dlm blender dan blend sehingga 5 minit. Masukkan 2-3 keping biskut oreo (dengan krim nya sekali) dan blend lagi hingga sebati. Tak payah letak gula sbb biskut dah manis.
  2. Masukkan dlm peti sejuk beku lebih kurang 2 jam atau sebelum membeku, kluarkan dan blend sekali lagi. Patah-patahkan biskut oreo selebihnya dan campurkan dalam aiskrim dan tabur sedikit untuk topping.
  3. Masukkan dlm peti sejuk beku semalaman.

Senang kan? Dan yang penting berkhasiat..tak perlu gula ye sbb oreo dah manis..sekali sekala boleh lah ye..hehe Kalau tidak, memadai Susu segar full cream+mealshake+ESP huuuuu nyamannnnn

Kalau tak nak ice cream atau dah bosan, boleh buat smoothies..huuuuuu sedapnyeee..simple2 je..tak perlu nak rumit2 sangat

Bahan-Bahan

1 -2 cups Fresh Milk (low fat or fullcream)

1 tbsp ESP

1 tbsp Mealshake

Forzen fruit (berry ke..banana ke..anything that u like)

Ice (secukup rasa )

Cara-cara

Campurkan semua dan blend! Ready to serve 🙂 Simple saja

*Ubah sukatan mengikut selera anda..yang penting lazat dan berkhasiat.

Selamat mencuba!


NOOR SYUHADA
ID 858777
adaainspiration@ymail.com
adaanoor@ymail.com
Teras Jernang bandar Baru Bangi
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::
Advertisements

One thought on “Mealshake & ESP aiskrim untuk kanak-kanak riang ~

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s