Uncategorized

Oh My Geraham Bongsu!!

Aduhai..tak pernah lah sakit gigi..minggu lepas dah start sakit..malas nak gi check, so buat dek jelah..tapi makin merebak pulak sakitnya..herm, takpelah gi checklah kot tak baik2 kang susah pulak..nak mengunyah pon sengasara..dah seminggu huhuhu

So tadi ke klinik pergigian An-Nur di bangi..cuak nye lah rasa..nasib lah mek klate kat kaunter tu ramah..doctor pon sangat baik..’kenapa ni ye?’ ‘Gusi bengkak..pipi pon dah bengkak..pastu nak telan air liur pun payah’ ‘oh..ni geraham bongsu dua2 nak tumbuh..pastu sebab gusi ternaik..ade infection ni..dah merebak..plaque pon banyak ni..kita cuci sikit ye baru cepat baik’ ‘huhu boleh lah..’ nasib baik gigi tumbuh secara vertical..kalo tak..lagi haru…

Ingat kan takde lah apa sangat..sekali..MENGALIR AIR MATA huhuhuhu dengan gusi bengkak..darah memancut2..huhu ngeri nye..patutnye taklah sakit sangat tapi sbb gusi tengah bengkak kiri kanan atas bawah..uuu begegar otak ku..siap tutup mata sbb sakit..tp doc kata kalo tutup mata lagi terasa sakitnye..cer bukak..uih memang mcm cite Mr.Bean..memancut2 darah…huhuhuhu

Yang boleh jd infection sebabnye…ha cer tgk gambar ni

ade gusi lebih tu kan..asik tergigit,,so dia bengkak..then..

 

Bila berus gigi, bahagian yang tersorok dek gusi lebih tadi tak kena..so banteria terkumpul…maka terjadilah infection..abes mulut ku..huhuhu

Rajin-rajin lah buat pemeriksaan gigi wahai kawan2 ku..kalo plaque dah menebal..mmg sakit lah..mulut pun nanti berbau..(huh, sungguh tidak enak)..

Lepas kene cuci..buang plaque2 ..gigi terasa smooth saje..tapi sakit dalam mulut ku belum lagi berkurang..ohhhh gigi kenapa lah di saat umur 28 ni lah baru nak naik..siap lengkap dengan infection lagi..huhuhu pasrah..yang paling haru doc kata gingivitis teruk..huhuhu radang gusi ye kawan2..next week kene gi lagi nak potong gusi lebih tu WAAAAAA!! huhu sakitttt nnt kita discuss more on gingivitis pulak dlm next entry ..

mau berehat dulu..huhu


NOOR SYUHADA
ID 858777
adaainspiration@ymail.com
adaanoor@ymail.com
Teras Jernang bandar Baru Bangi
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::
Advertisements

3 thoughts on “Oh My Geraham Bongsu!!

  1. thanks for sharing..gigi kite pon tengah sakit nie..takleh nak makan sebab gigi geraham atas tu terkena kat gusi so memang sakit..rasa nak makan tapi sebab sakit tahan jerla.. doc suggest buang gigi geraham atas yg jahat tu n biar gigi bawah yg baru nak tumbuh tue.. 🙂

    Like

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s