ESP

7 kriteria penting dalam pemilihan soya terbaik!

Disebabkan bulan ni heboh pasal ESP, ada juga lah yang tanya..Bagus ke ESP ni? Tak bahaya ke minum soya banyak-banyak? Banyak sangat soya kat pasaran, yang mana satu elok? Macam mana nak tahu soya tu berkualiti?

Memang tak dinafikan, apa2 pun yang kita makan, kalau tak berkualiti bukan shj tak memberi manfaat pada tubuh, malah kadangkala membahayakan..Jadi kalau biasa cari2 info tentang soya ni mesti akan terbaca pasal soya boleh sebabkan kanser lah..gout lah..mcm2 kan..itu semua bukan sebab soya itu secara semulajadinya, tetapi sebab soya itu tak memenuhi kriteria..perlu faham tu ya..

Jadi, bagaimana nak tahu soya yang kita ambil ni berkualiti? Jom baca..

credit: kak cery

7 kriteria pemilihan soya


  • Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~
     Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
  • Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)~Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian… toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan
  • Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
  • Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol-Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone….. up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
  • Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan- Soy yang mentah mengandungi “anti-growth”, “anti-tyrosine” substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
  •  Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result
  • Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium

Yer..itu dia SEVEN ESSENTIAL…..bagaimana dengan ESP (Energizing Soy Protein) Shaklee? semestinye QC Passed..Jadi kalau ada yang tanya kepada saya SoyProtein brand xxx bagus ke idak…saya takboleh nak komen..sbb tak pernah try brand lain…apa yang saya boleh buat… saya berikan anda panduan untuk memilih… rujuk kepada checklist di atas…Jika ianya memenuhi kriteria ni..teruskan dgn pilihan anda…. Saya dah pun pilih yang terbaik.bahkan harganya pun affordable..jadi tang harga dan kualiti..insyaAllah…its the best for me dan kalau org tanya..kenapa pilih ESP Shaklee..takdela nak jwb.ooo sebab dia glemer..oooo sebab kwn saya sume mkn.oooo sebab best. jawapan tu salah ye… hehe..sekarang dah tahu jawapannya kan

——————————————————————————————–

Ha dah tahu kan mana punca yang kata datangnye kanser lah low blood pressure lah..macam yang adaa kata tadi, pucuk pangkalnya adalah dalam protein soya yang kita pilih..yang non GMO, yang tak dipanaskan..tumbuh secara organic..

Pilihan Adaa? dah tentu yang menepati ciri2 diatas..dan setelah 2 tahun, selain rasa yang sedap, bnyk manfaat yang adaa dapat that is why i loveeee ESP!

This month ada promo buy 6 free 1 untuk penggemar ESP/SOYA tak rugi sbb ini btol2 harga runtuh yang paling penting, exp date pon lmbt lagi..mmg x sempat expired lah pendek kata..14 JUNE 2014..berkurun lagi..hehe so utk dapatkan harga ESP yang sangat rendah boleh pm Adaa ok? Nak try 2 3 tin dulu? POn boleh, just ask 🙂


NOOR SYUHADA
ID 858777
adaainspiration@ymail.com
adaanoor@ymail.com
Teras Jernang bandar Baru Bangi
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

 

Advertisements

4 thoughts on “7 kriteria penting dalam pemilihan soya terbaik!

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s