OMEGA GUARD

Adakah minyak ikan anda berbahaya, menghakis? Kenali minyak ikan terbaik untuk anda!

Anda biasa lihat video macam ni?

Selalunya video ni digunakan untuk menunjukkan quality fish oil tersebut..Bila tengok fish oil tu menghakis dan membuat lubang pada cawan polisterin tu, dah semua pun dah mula  takut kan? Macam asid la pula nak menghakis hakis ni..habislah usus..huhu

 

pic credit to:Zunaidah

Ini pulak experiment yang dilakukan oleh sahabat kitorang dengan menggunakan omega 3 Shaklee..huuuu lagilah..terus tembus je..habislah..tak nak dah makan omega Shaklee ni..

Sebenarnya kenapa ini berlaku dan adakah ianya betul-betul ‘menghakis?’ Benarkah ianya berlaku disebabkan tindakan kimia atau chemical reaction?

Fahami konsep ni:

Polisterin ialah non-polar polimer dan fish oil pula adalah non-polar liquid. Hampir semua jenis minyak, termasuk minyak ikan boleh melarutkan polisterin dari bentuk solid-liquid. Proses ini bukannya ‘chemical reaction’ ianya sekadar solvent-type action. Contohnya lah..macam kita larutkan gula dalam air..bukan tindakbalas kimia pun..dan makin panas, makin cepatlah ia larut..sebab tu jugaklah kalau experiement kat atas tadi dibuat dengan air suam, lagi lambatlah kesannya..kalau air panas, cepat lah kesannya..

Jadi, dalam hal ini, minyak ikan adalah non polar solvent yang boleh melarutkan non polar polymer. Itu sahaja..

Adakah ianya berbahaya?

Tak bahaya ya..sebab ianya bukan chemical reaction pun..Lagi pun tubuh kita bukan non polar polimer hehe

Tapi kenapa yang sebelah kanan tu tak melarutkan polisterin tu sedangkan itu pun minyak ikan juga?

Ok, disini penjelasannya bergantung kepada seasli mana minyak ikan tersebut..or how pure the fish oil is.

Lazimnya minyak ikan biasa hanya melalui proses penyulingan untuk menyingkirkan  bendasing (impurities) dan mengasingkan minyak ikan dari ikan tersebut. Dengan proses yang ringkas ini, minyak ikan yang diperolehi pastinya kurang berkualiti kerana lemak tepu masih ada dan belum disingkirkan dan minyak ikan pada peringkat ini masih dalam bentuk kompleks, dan pastinya sukar diserap oleh badan. Sebab itulah ianya mengambil masa yang lama untuk melarutkan polimer tadi walaupun pada suhu yang tinggi.

Berbeza dengan minyak ikan yang berkualiti tinggi, minyak ikan ini melalui proses penyulingan kedua atau berperingkat untuk menyingkirkan lemak tepu dan lemak selain Omega-3 fat. Proses ini sangat penting kerana melalui proses inilah bendasing seperti merkuri dan logam berat (mercury and heavy metal..bukan rock band tu ye) daripada ikan. (ini yang kalau kita terlalu banyak ikan, kita bukan shj dapat omega, merkuri semua sekali masuk kedalam sistem badan..sebab tu disyorkan ambil supplement)

Minyak ikan ini berada dalam bentuk yang lebih ringkas, asli, dan tinggi dengan Omega 3..dan tindakbalasnya pun lebih cepat. Sebab tu cawan belah kiri tadi cepat terlarut..

Ringkasnya, lebih pure minyak ikan tu lebih cepat tindakbalasnya.

Ok bab2 hakis menghakis tadi dah clear kan? Nak go details boleh..tapi nanti kena keluar chemical bond lah chemical fomula la..pening nanti semua orang..so itu yang adaa dapat ringkaskan lah.

Bagaimana dengan Shaklee omega guard? 

Kalau tengok gambar kat atas tadi memang tembus lah pinggan tu..Tapi jangan risau, itu membuktikan yang omega Shaklee ni solvent yang bagus dan pure..Betul ke pure? Layan aje video ni..(penyulingan bukan dua tapi tripple molecular distillation!)

Sebelum tu, nak tahu cara memilih fish oil yang terbaik dan adakah Omega Shaklee fish oil yang terbaik as claimed, nantikan entry adaa yang seterusnya..nak gi buat experiment dulu nih hehe

 

NOOR SYUHADA
ID 858777
adaainspiration@ymail.com
adaanoor@ymail.com
Teras Jernang bandar Baru Bangi
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

 

 

Advertisements

One thought on “Adakah minyak ikan anda berbahaya, menghakis? Kenali minyak ikan terbaik untuk anda!

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s