SHAKLEE RELATED

Bolehkah ibu hamil ketika masih menyusukan anak?

 

Ramai diantara kita menganggap menyusukan anak merupakan cara terbaik untuk menjarakkan kehamilan. Adakah ianya 100% berkesan? Ada diantara ibu-ibu yang yakin hanya dengan menyusukan anak secara eksklusif boleh menghalang mereka untuk kembali hamil. Tetapi dengan tanpa diduga, mereka kembali hamil!

Adaa pernah bercerita dengan ibu mertua tentang hal ni..walaupun MIL (mother in law) Adaa menyusukan anak secara eksklusif dan tidak dtg period sepanjang menyusukan anak, tetapi genap shj anaknya setahun 3 bulan, MIL adaa mengandung lagi..hehe itu dululah..8 orang anaknye..

Sahabat adaa sendiri ada yang kembali hamil selepas beberapa bulan melahirkan anak. Jadi boleh lah ye mengandung walaupun menyusukan anak. Jadi tak berkesan ke teknik menjarakkan kehamilan dengan menyusukan anak ni?

credit: DrZubaidi

Walaupun dengan cara yang betul, kebarangkalian ibu untuk hamil ketika menyusukan anak masih ada kerana pada ketika ini, ibu berada dalam keadaan KURANG SUBUR, dan bukannya TIDAK SUBUR.

Walaupun ibu masih belum menstrual, tetapi lazimnya ibu akan mengovulasi dua minggu sebelum kedatangan haid yang pertama selepas melahirkan anak. Kiranya, si ibu ada mengovulasi (kita tak tahu bila ia berlaku kecuali menggunakan alat utk check ovulation), jadi jika berlaku hubungan kelamin ketika itu, ibu BOLEH hamil. Dan kita tidak dapat menjangka bila ovulasi pertama selepas melahirkan anak akan terjadi sebab setiap wanita didatangi haid pertamanya pada waktu yang berbeza. Ada yang 3 bulan selepas melahirkan, ada yang 14 bulan, ada yang 2 tahun!

Jika anda tidak yakin dan benar2 ingin menjarakkan kehamilan, selain menyusukan anak secara eksklusif dan dgn teknik yang betul, mungkin boleh consider untuk gunakan alat cegah kehamilan yang lain bagi mengurangkan risiko hamil kembali.

 

NOOR SYUHADA
ID 858777
adaainspiration@ymail.com
adaanoor@ymail.com
Teras Jernang bandar Baru Bangi
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::
Advertisements

One thought on “Bolehkah ibu hamil ketika masih menyusukan anak?

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s