BREASTFEEDING

Penyusuan susu ibu menjimatkan kos?

Pernah dengar tak..’Nanti dah ada anak nak susukan anak lah, jimat sikit’ atau ‘Untunglah awak, susukan sendiri, jimat lah duit awak’ Berapa ramaikah ibu2 dan mommies yang setuju dengan kenyataan ni?

Kalau dilihat senario dulu2..jarang kan ibu2 kita bg anak minum susu formula. Kebanyakannya breastfeeding betul tak? Anak berderet sampai 12 pon x kisah, semua breastfeeding. Adakah sebab kos? 

Macam adaa sendiri, Umi kata dulu kami adik beradik 5 orang ni minum susu formula hehe katanya tak banyak susu..mungkin disbbkan sibuk dengan kerja, tak sempat nak nyusukan anak, atau masa tu kurang pendedahan mengenai susu ibu..dulu gadget pun tak secanggih sekarang…tak pernah pulak adaa tanya secara detail isu ni kat arwah umi dulu..Tapi masa Adaa frust tak dapat susukan Adam, Umi kata, takpe..dulu anak2 Umi pon semua tak breastfeeding hehehe

Kalau ditanya pada Adaa..Sebab Adaa menyusukan anak bukan lah atas dasar jimat ke kurang kos ke..Tapi sebab itu sifat semulajadi seorang ibu, dan dah tentu nakkan yang terbaik..nak kata jimat? tak pun..sebab bila menyusukan anak, nutrisi pemakanan si ibu sendiri mesti terjaga dan lengkap..itu membantu dalam penyusuan susu ibu. Sebab tu Adaa masih meneruskan pengambilan supplement sehingga sekarang. Jadi sama je, anak minum susu formula pon ade kosnya, minum susu ibu pun ada kosnya..

Jadi, janganlah kita senang2 tgk kalo orang tu susukan anak, terus cop orang tu nak jimat kos lah tu..bukan gitu ya..Khasiat susu ibu ni sangat tinggi sebab ciptaan Allah tiada yang dapat atasi..sbb tu lah kami semua ni sibuk nk menyusukan anak. hehe Tapi bg yang tak berpeluang, mcm Adaa sendiri masa anak first dulu..itu bukanlah sebab sengaja nak mudah atau malas..cuma takde rezeki pada masa tu..Jangan lah pulak dikondem ye..

Apa pun betulkan niat..hehe Breastfeed ur child with all ur heart..u r going to love it   🙂 And with all the unique gadget..it’s just lovely! Kadang2 rasa bangga bila orang tanya..bawak apa tuh? yelah, dengan cooler bag, botol2, warmer, ice pack..orang tgk pon pelik..dan yang paling best, we can educate people as well..So, mommies, kalau nk bf anak untuk jimatkan kos, fikirkan semula ye 🙂

Dulu kos Adaa untuk Adam setiap bulan..

Lepas tu bertukar ke..(sampai umur 2 tahun lebih.,pastu dia tak nak nyusu dah)

 

Sekarang ( at 3 years.. any freshmilk n ibu buh mealshake bg lagi yummy n nutritious)

Untuk Eilman? 0-8 mnths..

Dan dengan izin Allah..8-now hanya Shaklee 🙂 It’s soooo worth it! Oh ye dont forget all the pumping gadget hehe

So, jimat? Sama aje..hehe Jadi, pilihlah yang terbaik 😀

NOOR SYUHADA
ID 858777
adaainspiration@ymail.com
adaanoor@ymail.com
Teras Jernang bandar Baru Bangi
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::
Advertisements

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s