PELUANG BIZ DENGAN SHAKLEE

Bekerja dari rumah = tak kerja?

Lama rasanya tak mencoret selain product Shaklee di blog ni..hari ni menjenguk2 fb dan terjumpa post rakan2 yang menarik perhatian Adaa..Rasa terpanggil pula nak menulis sikit hehe

Sekarang ni rasanya dah ramai yang bekerja dari rumah kan? Tapi masyarakat kita rata2nya masih ramai yang belum biasa dengan senario ni. Bila ditanya, ‘kerja mana’, kita jawab ‘kerja dr rumah’ ..respon org ade yg buat muka, terdiam, ‘oooo..’ dan ade jugak lah yg ckp, ‘wah bagus tu!’ hehe

Sebenarnya masyarakat kita ni dah terbiasa dengan kerja makan gaji, terutamanya zaman ibu2 bapa kita dulu..tapi sekarang ni dengan peluang kerja yang terhad, keperluan kewangan yang tinggi, takde orang nk jaga anak, kalau ade pon mahal..mcm2 lah..benda2 mcm nilah menyebabkan ramai di antara kita mula bertapak dlm dunia bisnes..sebab ape? Sebab peluang pendapatannya lebih besar..usaha sikit dpt lah sikit, usaha besar dpt lah besar. Sebab tu lah, kalau kita ckp kerja dr rumah..ramai org kata rugi, pelik sbb tak cari duit..sbb kita dh terlalu biasa dengan kerja makan gaji dan bagi mereka satu2 nya kewangan yang terjamin adalah melalui kerja makan gaji. Bukan salah mereka ye, cuma zaman dah berubah..

Pengalaman adaa sendiri, ade je sedara mara yg sampai sekarang tanya ‘ tak kerja lagi ke?’ sedangkan Adaa dh bnyk kali bgtahu yang Adaa kerja sendiri, dari rumah..Tapi bagi diorang, sama lah dengan tak kerja..Yang kata ‘Ruginye belajar tinggi2 tapi x keje’ pon ade..Ye mmg Adaa ada Master in Chem Engineering from UK, dpt first class honour..dan bukannya x mencuba cr kerja..dah merata..tapi mungkin rezeki bukan disitu..Tapi dalam bisnes..so nak kata rugi? Adaa x pernah rasa rugi sbb Ilmu dan Ijazah tuh bukan utk kerja je..tapi boleh guna smp bila2..duduk kat rumah, jadi surirumah, kerja dr rumah, pon perlukan ilmu..Kadang2 Adaa frust jugak bila bgtahu yang kita ni surirumah, pandangan tuh terus mcm sinis je..seolah2 kite ni x abes blaja, pastu kawen awal sbb x dpt blaja tinggi2..Bukan gtu ye..Memang Adaa kawen agak awal tapi sy dah abes blaja tau hehe Dan adaa tak pernah rasa rugi sbb Adaa dpt peluang jaga anak2 sendiri sepertimana ramai ibu2 impikan..

Bagi Adaa, kita patutnya mula meluaskan pemikiran kita, bersikap lebih terbuka dengan perkara ni. Jangan kita cepat melatah dan bersikap skeptikal dengan orang2 yang berhenti kerja atau x pernah kerja makan gaji langsung semata2 nk kerja dr rumah. Rezeki kita lain2..dan cuba juga tukar pandangan kita..asal surirumah je x blaja tinggi..sekarang ni berapa ramai suri rumah yang ade PhD, Master..cuma kita semua ade jalan kita sendiri..

Bab yang kata rugi Adaa blaja tinggi2 tapi x kerja, again, sikit pon Adaa tak rasa rugi sbb ilmu dan pengalaman yang Adaa dpt sepanjang blaja di UK tuh smp sekarang Adaa masih guna dlm kehidupan seharian..ilmu ni dalam apa jua konteks pon, mmg tak rugi kalau dipelajari kan?

Dan yang paling penting, walaupun bekerja dari rumah ( or tak kerja as claimed by certain people) kami juga ada pendapatan..sbb tuh namanya kerja sendiri hehe sikit ke bnyk ke itu bergantung pada usaha lah..ada yang 4 angka, ade yg 5 angka, x kurang juga yang 6 angka..So, persepsi yang kata kerja dr rumah= tak kerja tuh tak valid dah ye.

Seiring dengan peredaran zaman, minda kita juga harus maju, jadi jom sama2 berfikiran terbuka, walau siapa pun seseorang tu, surirumah ke ,kerja dari rumah ke, kerja di pejabat ke, semua pon cari rezeki, dan x semua nya yang kerja tu pandai yang tak kerja tuh tak pandai..yang tak pandai tak dapat kerja, yang pandai je dapat kerja..no..things ‘ve change now..So jangan mudah menilai orang dari luaran ye 😀

~Sharing is caring~

Advertisements

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s