CINCH · WEIGHT MANAGEMENT

Leucine dan Cinch: Bagaimana Leucine membantu menurunkan berat badan?

Syukur Alhamdulillah, dapat jugak Adaa update blog malam ni..Dalam dua minggu lagi umat Islam akan menyambut Syawal..bila sebut pasal Hari Raya ni memang semua nk kelihatan cantik berseri dipagi raya..maklumlah setahun sekali berkumpul bersama sanak saudara, mestilah nk kelihatan menawan kan2?

Atas sebab itulah makin ramai yang mencari product utk menurunkan berat lah, untuk mencantikkan kulit ..tapi dalam entry kali ni Adaa nk cerita tentang Cinch ..so bagi yang nak menurunkan berat badan, nak tahu bagaimana Cinch ni boleh membantu anda, kene lah baca sampai habis hehe

Sebelum tuh sekilas info tentang Cinch:

Cinch™ Shake Mix

Campuran Proprietari Protein dengan Leusina

•    Bebas Laktos

•    Rendah glisemik

•    Soya Bukan-GMO

Cinch™ Shakes sangat enak dan merupakan cara yang berkhasiat untuk membantu dalam mengekalkan otot perlu dan memberikan anda rasa puas semasa menurunkan berat badan.

•    Diperkaya dengan Leucine™ bagi mengekalkan otot semasa

anda menurunkan berat badan

•    Kaya dengan protein bagi membantu anda rasa kenyang

dan puas

•    Tinggi serat dengan enam gram bagi setiap hidangan

Perasan tak perkataan Leucine tu? Apa dia Leucine dan bagaimana  ia dpt membantu turunkan berat badan?

credit

”Leucine is an essential amino acid, which means the body doesn’t  produce it naturally.  It is one of three essential branched chain amino acids (BCAAs). They function differently than other amino acids in that they are not metabolized in the liver, but directly in the muscle cells.  Recent research has discovered that L-Leucine acts in a unique way; it can help burn fat without burning muscle. L-Leucine actually spares muscle proteins, leaving them to help build and preserve muscle mass.several studies have confirmed that leucine increases fat loss, stabilizes blood glucose levels, and improves body composition especially when on a calorie restricted diet.”

Penting ke nak kekalkan muscle ni? Pernah dengar tentang YO-YO EFFECT?

Orang yang diet , dan berjaya kurus, kemudian kembali gemuk. Bila kita mengamalkan low calorie diet, badan akan menerima arahan untuk menyimpan lemak, dan memecahkan tisu otot untuk tenaga. Sebabnya badan kita diberitahu bahawa sekarang ia berada dalam keadaan kelaparan  (famine respon), jadi badan kita tak tahu bila starvation itu akan berakhir, sebagai langkah berjaga-jaga, badan kita simpan dulu fat yang merupakan sumber tenaga yang tinggi, dan cenderung untuk menggunakan sumber lain seperti memecahkan tisu otot sebagai sumber tenaga.

Sewaktu tisu otot dipecahkan untuk tenaga tadi, nitrogen dilepaskan dan badan akan bertindak untuk menyingkirkannya dari badan melalui buah pinggang bersama2 air dalam sel badan kita. Jadi bnyk air telah digunakan untuk menyingkirkan nitrogen tadi. Dan sebab itulah bila timbang, tara! Sekejap je badan dah kurang 1 2 kg. Kiranya yang hilang berat tadi bukan lemak, tapi air sahaja..

yo-yo diet

Tisu otot bantu membakar kalori 24 jam sehari, lebih bnyk tisu otot yang kita ada, lebih bnyk kalori akan dibakar. Bila badan kurang otot, jadi, kalori yang dibakar pon sikit, jumlah makanan yang kita boleh ambil pon sikit..dari sepinggan dan boleh mkn setengah pinggan nasik je (cnth lah) so lama2 kita kurang kan makan, last skali kita akan hantar signal kat badan yang kita dalam starvation mode. Bila dah extremely hungry, we tend to eat more that we should. Sebab itu lah kita akan cepat kurus, dan cepat gemuk kembali.

Jadi, penting sangat2 untuk preserve otot ye, sangat penting, biar turun berat slow and steady asalkan berkekalan..Sebab tulah Cinch ni best, sbb dengan adanya leucine ni , otot kita dipelihara, jadi yang hilang berat tuh bukanlah mcm yo-yo effect tadi.

”When you add exercise to the mix, and you should, leucine has other benefits.  It encourages the body to not break down muscle tissue while exercising, it helps with post workout recovery, and it encourages the body to burn more fat while we exercise.  Isn’t that why you add exercise when on a diet; to burn more fat.  When leucine is present you get more “bang for the buck” during and after your workouts.  Leucine also can boost performance during exercise.  Several studies have confirmed an increase in power output during exercise when leucine is present.  What this means is you should be able to exercise longer and harder than you normally would be capable of, which equates to more fat burning and faster weight loss.”

”Leucine seems to be an activating nutrient, meaning that for your body to make use of the protein you consume, you need adequate amounts of leucine.  The body basically checks for leucine, and if it is available, the body assumes it has the other amino acids it needs to increase protein synthesis.  If you do not have enough leucine in your diet, your body will not make use of the protein you have consumed, regardless of how much protein is in your meal.

Panjang2 ni faham tak ni hehe jadi, KESIMPULANNYA..:

Kenapa kita perlukan Leucine dalam usaha menurunkan berat badan? Bagaimana ianya membantu?

1. Leucine membantu mengekalkan otot. Otot membakar kalori 24 jam, jadi lebih bnyk otot, lebih bnyk kalori dapat dibakar. Jika dalam usaha nk diet tadi, kita mengamalkan low calorie diet, badan akan anggap yang kita dalam starvation mode, jadi awal2 lemak akan disimpan sebagai sumber tenaga yang berharga sebab badan kita tak pasti bila starvation mode tu akan berakhir, dan badan akan mencari sumber gantian tenaga, jadi badan akan tumpu pada otot dan memecahkan tisu otot untuk survive. Bila otot pecah, nitorgen dilepaskan, dan akan disingkirkan melalui buah pinggang bersama air dalam sel badan lah. Jadi berat yang kurang tuh bukan lemak, tapi otot dan air..which definitely not good for our body.

2. Protein yang kita ambil, tak kira lah sikit atau banyak, memerlukan kehadiran leucine untuk membolehkan proses sintesis tu berlaku. Jika badan kita mengesan kekurangan leucine, badan kita takkan meneruskan proses sintesis protein tu..dan bila protein tak digunakan, akhirnya, ia akan disimpan sebagai sumber tenaga..mcm lemak..itu yang berat tak kurang2 tu huhuhu

3. Mengelakkan pemecahan tisu otot semasa bersenam. Jadi lebih bnyk kalori dapat dibakar..Yelah, bersenam untuk bakar kalori, dan pada masa yang sama, otot pon membakar kalori, jadi lebih bnyk kalori dapat dibakar, dan lebih cepat proses penurunan berat badan berlaku.

4. Membantu kita lebih bertenaga. Jadi kita boleh bersenam lebih lama, dan boleh membakar lebih banyak kalori. Yea!

OK, sekarang faham kan? Tak faham boleh angkat tangan ye hehe

Apa lagi? Jomlah try Cinch Shake untuk result yang marvelous! Adaa dah try Chocolate Cinch..mmg sedap 🙂 Nanti nak try perasa Vanila and Cafe Latte pulak.

NOOR SYUHADA
ID 858777
adaanoor@ymail.com
Teras Jernang bandar Baru Bangi
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::
Advertisements

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s