Pelbagai

Salam Ramadhan…

Rasa mcm baru je berpuasa tahun lepas, tahu2 dah nak puasa balik dah..Bulan puasa ni ramai orang berebut berbuat kebaikan, mula solat, mula puasa, tak bercakap buruk tentang orang..alangkah indahnya jika setiap bulan adalah bulan Ramadhan kan? 

Setiap orang ade kenangan tersendiri bila tiba bulan yang istimewa mcm ni..Sesuatu yang mengingatkan kita dengan kemeriahan Ramadhan..Semalam bila diumumkan tarikh mula puasa, serta merta adaa terkenangkan sesuatu~

Dulu setiap kali tiba bulan puasa, Umi mesti kirim kan serunding kat Adaa..yelah dari umur 13 tahun merantau sampailah kahwin..dari Kelantan ke Johor, Johor ke Penang, Penang ke Banting, Banting ke UK..dan Kelantan mmg ade the best serunding in the world. I can even remember the specific spot kat dlm pasar Tanah Merah tu..kakak tu nye serunding mmg sedap..serunding ayam , daging, ikan, udang semua ade..

Bila kawen, Umi jugak yang mengingatkan Adaa suh beli n kirim serunding buat suami yang waktu tu masih belajar di UTP (kawen waktu belajar)..Yelah orang bujang ni kadang2 malas nk sahur..so boleh le mkn serunding tu dengan roti..jadi lahh buat alas perut kan..

Bila bukak puasa pulak, selalu meriah dengan makanan..Umi ni tak selalu memasak sbb dia sakit..so selalunye kitorang beli je..n pasar ramadhan kat tanah merah tu kalau lmbt sket lauk semua lesap..by kul 3 tuh dah tinggal sikit dah..huhu

Tapi yang pastinya, setiap kali ramadhan, setiap kali raya, Umi lah yang menghidupkan suasana tu..Dulu selalu bebel, time2 nk puase raya, umi heboh dengan nk beli itu ini, baik dari segi makanan, persiapan rumah..smp Adaa pon pelik..tapi sekarang, Adaa miss orang ingatkan Adaa ttg tu..kalau lah Umi takde..tak terasa pon kehangatan nak menyambut puasa/raya..

Macam tahun ni, tahun ke 2 berpuasa tanpa Umi..sunyi je rasa..orang puasa kita puasa..tapi keseronokan tuh dah berkurang..Sebab Umi lah yg selalu memeriahkan suasana dan kini dah tiada..Jadi sekarang menumpang MIL lah pulak.. 🙂

Walau apa pun, syukur pada Allah sbb dengan kedatangan bulan Ramadhan ni, mengingatkan Adaa kembali pada arwah Umi..the loving, caring, cheerful, sporting mom i’ve ever had..Tak sekali pon air mata ni dapat bertahan bila terkenang Umi..Really wanna be like u..Allah plz bless my Umi~

 

I love u Umi~~

Image

 

 

Advertisements

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s