MEMBERSHIP SHAKLEE · MY STORY · PELUANG BIZ DENGAN SHAKLEE

My story: Perjalanan Menuju Puncak~

Hari ni nak santai2 sikit..Tajuk macam skema kan haha bukan apa..saje nk share petang ni tentang perjalanan biz Adaa..mungkin ade antara yang membaca blog adaa ni (silent reader) berminat untuk biznes atau sekadar mencari input..Eh, tapi adaa bukan share mcm mana nk biz pon heheh Adaa cuma nk highlight tentang FAKTOR PENDORONG yang menyebabkan adaa mula bisnes Shaklee secara online..

Ini adaa kongsikan cerita adaa..

Dari kecik Adaa ni bukanlah asal dari keluarga yang mewah..jauh sekali..Umi kerja siang mlm cari rezeki, penah jual kuih..baju pon jarang berganti..Bila Umi kahwin dengan Ayah (tiri) hidup kami sekeluarga mula berubah..sbb Ayah ni kerja best hehe so dpt lah merasa naik kereta, duduk rumah yang selesa, nak apa semua akan dpt..tapi yg berpada2 lah kan..

Bila Adaa dpt fly ke UK, rasa semakin best sbb dpt biasiswa..Kalau dibandingkan dengan duit Malaysia, mmg sah2 lah pound lgi tinggi kan..dulu masa Adaa blaja, currency tgh tinggi..dapat £400 sebulan kalo duit malaysia mase tuh dah rm2800
perh..utk student, mmg bnyk le yelah, kalo simpan 2k sebulan setahun dah 24k, adaa duk UK 4 tahun..itu contoh laa kan..dah lah adaa bukan kaki shopping..so duit tuh adaa simpan jelah..tuh yg leh wat kawen tuh hehe


Tapi nk cite masa tu kalo balik cuti summer, duit dlm purse ni mmg tak sah kalo xde beratus..rs mcm x best..so mmg selalu beratus lah ade dlm purse..just in case nk beli ape2..mase tuh brg rm200 rm300 petik jari je beli tak pk panjang pon..pencuci muke rm90? boleh beli..xde hal..

Here’s come the sad story (hehe)..bila dah balik Malaysia, dengan kawen awal, (2008) husband pon masih blaja, mase tuh harapkan duit simpanan lah..wpon duk dgn Umi, tapi xkn nk harap Umi kan..so sikit2..lama2 ilang lah duit tu huhu sbb masih blom bekerja n preganant, n husband masih blaja..

Bila husband dpt kerja petronas, kami pindah ke KL..paham2 jelah living cost mcm mana kan..dengan anak yang baru 2 bulan umur, cari2 keje, x dpt..Walaupun Master in Chemical Engineering, First class honour tetap xde sape nk amek keje..huhu mmg sedih..walaupun adaa tajaan MARA, MARA pon xnk amek keje, mcm mana? huhu

Dalam pening duk pk mana nk cr duit, adaa mula jual barangan baby (2010)..secara online, tp tau2 lah..jual bj baby ni, cost agak besar, sbb kene ade stock..at least memula rm3k la..mana nk cari kan? Nak kuar rm50 pon berkire ni, apatah lagi rm3k..


Memang gaji suami besar masa tuh (besar lah bagi orang yg baru mula kerja), tapi living cost pon tinggi..mmg xdelah smp merempat ke ape, tapi tak dpt nk senang kan Umi, bagi hadiah ke ape ke..terkilan jugak..tapi masa tuh susah2 pon, rs masih safe sbb Umi ade..boleh mintak bantuan PAMA (papa n mama) ..Tapi..Tuhan mula menguji..

26 Feb 2011 Umi pergi buat selama-lamanya..Masa tuh Adaa betul rs kehilangan..hilang tempat bergantung..yang ade cuma adik beradik yang sama2 masih baru dalam memulakan keluarga..Adaa rs btol2 hopeless ..15 march 2011, Eilman pulak lahir..commitment makin bertambah..suami puas kerja siang mlm..abes xkn adaa nk duduk aje..nanges? mmg dah selalu..diam2 adaa tekad nk buat biz..tapi modal xde wpon rm100..Pening dah pk nk buat ape..mcm2 adaa cr kat internet ni..nk buat kerja dari rumah..freelance translator, MLM itu ini, affiliate , mcm2 lah..dari dlm negeri ke luar negara, satu pon tak jadi..

Last2 Adaa tertarik nk buat biz Shaklee sbb adaa puas hati dengan kesannya semenjak adaa consume sekitar mid 2010..masa pregnantkan eilman, so dah mula bertanye2 dengan kak cery..lama adaa tgu..nk cr modal..agaknye kak cery pon rimas, budak ni duk tanye2 tp tak jugak buat biz..huhu dan july 2011, baru ade sedikit modal, Adaa terus contact kak cery..dan bermula lah online biz ku..

Dengan segala limitation, anak2, internet (mase tuh gune broadband je), masa lagi (jgn ingat suri rumah goyang kaki tau huhu) ilmu ttg marketing ke, biz ke lagilah, dengan IT nye, totally ZERO! minat? huhu terpakse meminatkan diri jugak lah..Pernah dulu adaa ckp pada diri sendiri, aku ni mmg xkan niaga sbb takde minat langsung! Tapi, Allah lebih tahu perjalanan hidup hambanNya..

Slow2, adaa mula berbiz, sehinggalah bulan lepas Adaa mula serius, mula bangkit..dan Alhamdulillah, Allah mudah kan sedikit demi sedikit..dari rm0 duduk dirumah as housemaker, sekarang Adaa dh mampu mendapat 4 angka..tapi masih belum berakhir..Impian Adaa masih jauh..Banyak lagi yang perlu Adaa capai

Syukur pada Allah atas pengalaman hidup ini..pernah rasa berada diatas, juga pernah berada dibawah..tapi Adaa takkan selamanya duduk dibawah..Suami, Anak2 jadi kekuatan untuk terus berusaha..jatuh bangun itu biasa..Adaa dah jumpa FAKTOR PENDORONG  Adaa bila Umi pergi disaat Adaa baru mula membina keluarga dan perlukan bimbingan..Adaa tekad mahu membantu keluarga, membahagiakan suami dan anak2 (wpon tjawab nafkah itu atas suami) tapi bagi Adaa, itu tjawab kami bersama. Suami tak pernah memaksa, tapi Adaa sendiri mahu lakukan sesuatu. Adaa mahu jadi macam Umi, membahagia dan menyenangkan semua orang yang ada disekelilingnya.. 🙂

Dan yang paling penting, Adaa bersyukur dtemukan dengan orang seperti kak cery, kawan yang dah seperti keluarga Shaklee wpon ada yang tak pernah bersua muka..Tapi anda semua kekuatan Adaa!

Jika anda salah seorang yang ingin memperbaiki kehidupan, bertemu dengan orang2 yang fantastic, yang dah berjaya, mmg dah betul tmptnya ni 🙂 Jom, kami tunjukkan caranya 😀

I’m a Shaklee Independent Distributor

Teras Jernang Bangi
HP No. =017-9329859
Email = adaanoor@ymail.com
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::
Advertisements

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s