Pelbagai

SIDS: Sudden Infant Death Syndrome – Ketahui risiko dan cara pencegahan

Dah lama rasanya tak menulis menaip..Couple of weeks ago, Adaa sgt terkejut bila mengetahui seorang sahabat kehilangan bayinya berusia 6 bulan secara mengejut. Waktu dpt tahu tuh mmg Adaa susah nk percaya..gelisah adaa nk tahu ape punca kematian..Hati Ibu ni tak tenang..berfikir ttg keadaan parents bayi berkenaan..huhu sampai sekarang pon Adaa sgt sedih eveytime terpandang gambar baby tu di facebook tp bila membaca status ibu bapa nya yang redha dan sgt positive dengan pemergian babynye, Adaa rs syukur kerana mereka diberi kekuatan..Sungguh, ujian Allah sangat hebat..hanya yang TERPILIH sahaja mampu harunginya..

Bagi ibu2 pastinya perkara ni membimbangkan kita kan..Jadi eloklah kita ambil langkah berjaga2 demi si kecil..Memang hidup mati itu ketentuan Allah, tapi tidak bermakna kita tak boleh lakukan apa2 untuk mencegah..JAdi apa yang kita perlu tahu?

Extracted from here

Apa itu SIDS?

Sudden infant death syndrome (SIDS) is the unexpected, sudden death of a child under age 1 in which an autopsy does not show an explainable cause of death

SIDS ni dikatakan telah pun menurun sejak tahun 1992 bila ibu bapa disarankan agar menukar posisi tidur anak2 mereka dr meniarap ke telentang atau mengiring..dan kajian juga menunjukkan risiko SIDS dikalangan bayi lelaki lebih tinggi berbanding perempuan. Apa yang lebih membimbangkan, SIDS ni takde simptom..huhu yelah sbb tulah namanya SIDS kan..

Antara perkara yang meningkatkan risiko SIDS?

  • Sleeping on the stomach(tidur meniarap)
  • Being around cigarette smoke while in the womb or after being born
  • Sleeping in the same bed as their parents (co-sleeping)
  • Soft bedding in the crib( tidur dengan selimut tebal2, penuh bantal n soft toys pon tak digalakkan ye)
  • Multiple birth babies (being a twin, triplet, etc.)
  • Premature birth
  • Having a brother or sister who had SIDS
  • Mothers who smoke or use illegal drugs
  • Being born to a teen mother
  • Short time period between pregnancies
  • Late or no prenatal care
  • Living in poverty situations
    Jadi, apa yang boleh ibu2 buat untuk mengelakkan SIDS ni?

    Revised American Academy of Pediatrics’ (AAP) guidelines, released in October 2005, recommend the following:

    Always put a baby to sleep on its back. (This includes naps.) DO NOT put a baby to sleep on its stomach. Side sleeping is unstable and should also be avoided. Allowing the baby to roll around on its tummy while awake can prevent a flat spot (due to sleeping in one position) from forming on the back of the head.

    (Ini yang kes kepala anak mcm flat sebelah je..kalo orang2 tua selalu pesan suh tukar2 posisi tidur anak supaya kepala tak senget)

    Only put babies to sleep in a crib. NEVER allow the baby to sleep in bed with other children or adults, and do NOT put them to sleep on surfaces other than cribs, like a sofa. (Kalau jenis yang tidur lasak lagilah, kot dihimpit adiknye ke kan..bahaya2)

    Let babies sleep in the same room (NOT the same bed) as parents. If possible, babies cribs should be placed in the parents’ bedroom to allow for night-time feeding. (Tidur dengan parents lagi bahaya..kadang2 kita selimut x perasan baby dah tertutup skali..plz dont do this huhu)

    Avoid soft bedding materials. Babies should be placed on a firm, tight-fitting crib mattress with no comforter. Use a light sheet to cover the baby. Do not use pillows, comforters, or quilts. (sesetengah orang suke letak soft toys bnyk2 keliling anak..bahaya ye..)

    Make sure the room temperature is not too hot. The room temperature should be comfortable for a lightly-clothed adult. A baby should not be hot to the touch.

    Offer the baby a pacifier when going to sleep. Pacifiers at naptime and bedtime can reduce the risk of SIDS. Doctors think that a pacifier might allow the airway to open more, or prevent the baby from falling into a deep sleep. A baby that wakes up more easily may automatically move out of a dangerous position. If the baby is breastfeeding, it is best to wait until 1 month before offering a pacifier, so that it doesn’t interfere with breastfeeding. Do not force a baby to use a pacifier.

    Do not use breathing monitors or products marketed as ways to reduce SIDS. In the past, home apnea (breathing) monitors were recommended for families with a history of the condition. But research found that they had no effect, and the use of home monitors has largely stopped.

    Other recommendations from SIDS experts:

    • Keep your baby in a smoke-free environment.
    • Breastfeed your baby, if possible. Breastfeeding reduces some upper respiratory infections that may influence the development of SIDS.
    • NEVER give honey to a child less than 1 year old. Honey in very young children may cause infant botulism, which may be associated with SIDS.Jangan sesekali mengambil tidak endah tentang perkara sebegini kerana we never know apa yang akan terjadi kan? Moga bermanfaat~
  • Buat baby Aryann.. Jannah tempat Mu..Tetaplah disisiNya..Buat Lily n Imran..Allah telah menguji kamu kerana Dia menyayangi mu..
    • Sharing is Caring~~

Advertisements

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s