ESP · PERFORMANCE DRINK · TIPS

Bulan puasa susu merudum? letih? dehydrated? INI YANG IBU2 PERLUKAN~

Diam tak diam dah pun masuk bulan rejab..tak lama lagi dah nk masuk Ramadha balik, uih, cepat btol masa berlalu. Yang kene ganti puasa tuh dah mula start enjin, masuk gear laju sikit sbb nak cepat2 habis kan ye tak? Kalau yang bersalin dalam bulan Ramadhan ari tuh lagi lah..sebulan nk kene ganti kan? hehe takpe, usaha ye pasti berjaya hehe

Teringat pengalaman sendiri tahun lepas. Buat pertama kalinya menyususkan anak dalam bulan puasa. Adaa mmg mengaku, hari2 biasa ni pon, setiap kali anak menyusu mmg akan rasa sangat2 dahaga sampaikan setiap kali nak nyusukan anak, mmg ade air sebotol di tangan sedia untuk diteguk..tambah2 cuaca sekarang sangat2 panas. Tahun lepas, risau tuh mmg risau..yelah, anak first dulu minum susu formula, kali ni bf..huhu entah mcm mana lah kan..tapi Alhamdulillah masa tuh Adaa mmg dah consume Shaklee, so dengan bantuan dari kak cery, Adaa ambil lah ESP+Performance Drink+Fiber masa tuh. Secara jujurnya, Adaa sangat2 impressed sbb badan taklah letih terkulai walaupun bf, dan yang paling penting, boleh tahan sampai waktu berbuka. Tak rasa dehydrated. No wonder Performance Drink ni diminum oleh world class athletes. So ibu2 boleh lah cuba ye, insyaAllah u’ll feel the different.

Ini Adaa nak refresh balik coretan dari blog mamacery tentang bestnya Performance Drink ni

Bulan puasa tak lama lagi dah kan?..ni pun dah masuk bulan rejab..so ramai yang dah start nak berpuasa..dan kepada ibu2 yang dah mula bertanya pada saya..apa nak makan untuk mengekalkan pengeluaran susu dan kekal bertenaga…jgn risau..….… jika mengamalkan makanan seimbang….insyaAllah takkan jejaskan pengeluaran susu….Cuma bila kite berpuasa..kita akan lebih letih dan dehydrate(kurang air)..jadi bila terlalu letih dan tidak bertenaga…ni yang buat kurang mood,stress..dan impak yang buruk atas penghasilan susu…Sebab itulah perlunya anda mengambil makanan yang boleh mengekalkan kesegaran anda sepanjang hari seperti kurma, oats, dan makanan tambahan……especially.. soy protin (ESP) danPerformance Drink….
Antara persiapan Ramadhan bagi seorang ibu menyusu:Sebelum/Semasa berpuasa:
§ Amalkan pemakanan seimbang.
§ Banyakkan minum susu, soya dan makanan yang tinggi protein.
§ Ambil supplemen –soyprotin,mealshake,performance drink,tablet2 vitamin
§ Lebih kerapkan mengepam dan menyusui bayi.
§ Sediakan stok untuk bulan puasa dari awal.
§ Ceria2 selalu.
§ Jaga fizikal-banyakkan rehat,tidur cukup,etc….jauhi stress
§ Psikologi-fikir positif insyaAllah susu cukup utk si kecil..banyakkan doa & istigfar
Ni testimoni yang mengamalkan performance drink :
Setakat ni, alhamdulillah. Semalam kami semua tak terbangun sahur, sedar2 dah dekat Subuh, saya cuma sempat ambil 2 gelas Performance Drink ni, dan alhamdulillah sampai ke petang susu masih banyak bila dipicit anak2.Saya pernah berpuasa (puasa ganti) tanpa mengambil minuman ni, menjelang petang, susu dah mula ‘kering’ dan anak2 start mengamuk.Sekarang macam addicted pulak sebab rasanya sedap, especially bila diminum sejuk2. Ia boleh diminum bila2 masa saja, preferably semasa berbuka dan bersahur. Semasa bersahur untuk bekalan tenaga untuk berpuasa dan menyusu seharian, semasa berbuka untuk menggantikan kembali imbangan elektrolit dan bendalir badan yg hilang.. ~Mommy Lyna
Pada saya, sepanjang 2 tahun berpuasa sambil menyusu dan memerah susu di pejabat ini, sebenarnya pada waktu puasa ini, hasil pengeluaran susu tidak banyak berubah. Jika kebiasaannya anda akan dapat 12oz sehari, contohnya, Insya Allah, jika anda berpuasa, anda akan dapat 12oz EBM juga.~genki Momma
testimony saya? – saya suke ambil performance drink time saya berpuasa…bukan je time breastfeed dulu..tapi sampai la sekrg…dan dulu di miri time saya ke offshore.pagi tu mesti minum performance drink..sepanjang hari berpanas..tapi Alhamdulillah sangat2..raasa bertenaga..tak rasa haus pun.~kak cery

——————————————————————————————————–
Personally, mmg Adaa puas hati dan dah berkira2 pon nak make sure puasa nnt mmg Adaa PD+ESP dalam fridge. Skang pon mmg ade, just nak make sure stok x putus hehe

Inilah dia kesukaan ramai..hehe Jika ada yg nk mencuba, boleh pm adaa for special price ok?

U might also want to read:


I’m a Shaklee Independent Distributor
Teras Jernang Bangi
HP No. =017-9329859
Email = adaanoor@ymail.com
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::
Advertisements

One thought on “Bulan puasa susu merudum? letih? dehydrated? INI YANG IBU2 PERLUKAN~

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s