ESP

Gastrik: Apakah supplement yang sesuai?

Biasa dengar ‘Gastrik’? Mesti biasa kan..kadang2 perkataan ni lebih kerap di dengar pada bulan puasa bagi yang nk ngelat berpuasa hehe (kidding but true right?) Kesian orang yang betul2 gastrik tau. Anyway, gastrik ni dah menjadi perkara biasa dalam dunia sekarang ni..(sebenarnya bnyk penyakit dah jd semakin biasa sekarang ni..huhu). Tak kurang juga yang bertanya ada tak supplement yang boleh membantu? So kali ni Adaa nak share sikit lah, moga bermanfaat..

Intro dulu..Apa itu Gastrik?

Gastrik atau istilah perubatannya, gastritis, adalah sejenis penyakit keradangan pada dinding/pengalas/mukosa perut yang mempunyai rawatan yang efektif. Lazimnya, keradangan berpunca daripada jangkitan bakteria helicobacter pylori (H. pylori) yang turut menjadi penyebab utama kepada kebanyakan ulser perut.

Bagaimana ia terjadi?

Secara mudah nya, perut kita ni umpama kipas, berlipat2..sepanjang 25cm dan mampu menampung hampir segelen air dan makanan. Bila perut kosong, tisu perut tadi berlipat2, dan akan mengembang bila ada makanan atau minuman masuk. Disinilah makanan dan minuman akan diproses dan disimpan sebelum dikumuh melalui usus. Ketika proses pencernaan berlaku, kelenjar pada dinding perut akan merembeskan jus gastrik, enzim dan asid perut utk bantu pencernaan..dan antara asid yang dirembes ialah asid  hidroklorik. Asid ni seperti yang kita maklum bersifat menghakis dan jika tidak ada keseimbangan keasidan dalam perut, boleh sebabkan radang yang lebih teruk.

Punca lain terjadi nya gastrik?

  • Peminum arak (arak ni bersifat asid)
  • Perokok
  • Makan dengan berlebihan
  • Makan makanan yang terlalu pedas
  • Sering guna ubat penahan sakit (pain killer)
  • Jangkitan
  • Skipping meals
  • Stress

Symptom pesakit gastrik? (self check yee)

  • Tiada selera makan
  • Upset Stomach- tidak hadam dengan baik
  • Perut memulas- bila makan bertambah sakit
  • Muntah-rasa loya
  • Cirit birit- najis berwarna hitam
  • Lemah, demam
  • Kembung perut-sakit dada

Tindakan jika simptom tersebut ada pada anda

  • Jumpa dengan doktor untuk kepastian
  • Hindari pain killer (one of the cause)
  • Jika sedang menghadapi gastrik, elakkan pengambilan solid food
  • Minum banyak air dalam sehari, 8 gelas/ 3 Liter
  • Makan secara sedikit2
  • Elakkan makanan pedas atau terlalu pedas
  • JANGAN skip meals
  • Hindari minuman keras dan rokok

Cadangan supplement

Supplement ni merupakan product keluaran Shaklee ye sbb ianya selamat dan natural 🙂
So apa yang sesuai?

ESP (Energyzing Soy Protein)

Protein merupakan keperluan asas sel. Untuk menggantikan sel yang rosak, pastinya memerlukan sumber protein yang baik dan mencukupi. Protein juga dapat meningkatkan ketahanan tubuh.

B-complex

B-complex terdiri daripada 8 kumpulan vitamin B dan hanya berfungsi dengan efektif apabila semua komponen hadir bersama. Vitamin b-complex bertindak sebagai ubat penenang atau anti-stress. Stress boleh menyumbang kepada terjadinya gastrik, jadi b-complex dapat mebantu. Ia juga membantu pengeluaran antibodi. Gastrik mungkin terjadi disebabkan jangkitan, jadi untuk melawan jangkitan, antibodi yang cukup harus hadir.

Vitamin C

Membantu meningkatkan ketahanan badan untuk melawan bakteria.

Zinc

Bertindak sebagai agen anti viral, booster pada ketahanan badan dan bantu mempercepatkan pemulihan sel2.

Lain-lain:

Vitalea– membekal kan badan dengan 28 vitamin dan mineral, mencukupkan keperluan zat tubuh.
Caratomax– Melindungi bengkak dan tingkatkan sistem imun badan
Vitamin E– Pelindung daripada radikal bebas
Alfalfa– Anti toxin asli dan anti angin (gas)
GLA– mebantu menyeimbangkan hormon badan.

Bagi pesakit gastrik, mungkin akan ada kesukaran untuk puasa sbb sepatutnya tak boleh skip meal kan? Jadi, boleh cuba tingkatkan pengambilan makanan berprotein tinggi sewaktu bersahur supaya kenyang lebih lama, jangan overeating ketika berbuka, jangan makan sebelum tidur sbb ianya akan membebankan perut..nnt proses penghadaman tak lancar, juga elakkan makanan2 yang ber’angin’ dan berlemak ye.

Bagi yang ingin mencuba (kot lah nak ganti puasa kan) boleh hubungi Adaa untuk more info ok?

I’m a Shaklee Independent Distributor
Teras Jernang Bangi
HP No. =017-9329859
Email = adaanoor@ymail.com
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::
Advertisements

2 thoughts on “Gastrik: Apakah supplement yang sesuai?

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s