OMEGA GUARD

Kehamilan: Omega 3 membantu perkembangan janin anda~~

Setiap ibu pastinya sangat excited bila disahkan mengandung, especially for the first time..jangan tipu..hehe btol kan? Bila tau je pregnant, yang paling liat telan ubat pun sanggup pejam mata tutup hidung, nak telan vitamin demi memastikan kandungannya sihat, anak yang bakal lahir cantik molek, bijak pandai dan serba sempurna. Memang tak dinafikan, anak mmg anugerah paling indah, bersyukurlah sesiapa yang dapat mengandung dan melahirkan..walaupun loya, muntah, sakit belakang, cramp mlm2 huhu semua sanggup je harung demi si comel..tuh belum time bersalin lagi..fuhhh bayang je pon dah seriau huhuhu

Eilman fresh from the oven



Sebelum ni Adaa ade share tentang vitamin yang perlu sewaktu hamil..Set hamil: takut baby besar sbb mkn vitamin? siapa kata??  Dalam entry tu Adaa ade mention vitamin2 yang perlu diambil ketika mengandung..iaitu Bcomplex (with folic acid)+Multivitamin (with iron)+Vitamin c+Ostematrix (kalsium)+Omega. dan Alhamdulillah ibu2 dari kalangan rakan2 dan kenalan fb ramai yang sedar ttg kepentingan supplement ketika pregnant dan tak teragak2 untuk mengambilnya dlm diet. Kali ni Adaa nak focus more on Omega 3..which rsnya ramai dh tahu kepentingannya utk brain kan..kali ni nk share more on perkembangan janin..thanx to MummyMaira utk article yang sangat bagus. Layannn..
——————————————————————————


DHA adalah asid lemak perlu yang dijumpai dalam badan kita terutamapada otak. DHA adalah sangat penting dalam perkembangan otak, serta aspek-aspek lain perkembangan janin. DHA juga asid lemak utama yang ditemui dalam retina mata, serta organ-organ badan yang lain. 

DHA Kaya Dalam Susu Ibu.

Bayi tidak mampu menghasilkan DHA mereka sendiri, mereka memperoleh DHA daripada susu ibu. Sebelum mereka dilahirkan, DHA didapati dari ibu melalui plasenta. Dengan itu, ibu akan mengalami kekurangan DHA.

Atas sebab ini pakar mencadangkan supliment Omega 3 kepada ibu-ibu yang mengandung dan ibu-ibu yang menyusu. Ini adalah untuk menambah DHA untuk perkembangan fetus dan untuk mengekalkan kuantiti DHA untuk diri ibu sendiri. Selain itu, suplimen lain yang disyorkan untuk ibu mengandung atau menyusu, seperti asid folik, tetapi Omega 3 lemak tidak terkecuali untuk penbangunan otak janin, pembangunan mata, dan lain-lain aspek perkembangan janin.


KAJIAN 1

The Lancet pada tahun 2007, 11,000 wanita diuji.

Kesan tahap pengambilan makanan laut yang rendah (kurang daripada 340 gram) terhadap pembangunan kanak-kanak. Anak-anak wanita yang terlibat dalam kajian ini telah diuji dari umur 6 hingga 8 bulan.
Dan didapati bahawa tahap pengambilan makanan laut yang rendah semasa mengandung memlahirkan kanak-kanak yang mempamerkan tahap IQ yang lebih rendah berbanding daripada mereka yang mempunyai tahap pengambilan makanan laut yang tinggi semasa mengandung.
Bukan itu sahaja malah, ia juga menunjukkan bahawa anak-anak wanita dengan tahap pengambilan makanan laut yang lebih rendah mempunyai masalah-masalah lain seperti kurang kemahiran komunikasi dan kurang kemahiran motor halus serta beberapa isu-isu tingkah laku sosial.

KAJIAN 2

American Journal of Clinical Nutrition, 2007

Kesan daripada suplemen DHA pada wanita hamil. Suplemen yang telah dimakan dari bar bijirin yang ditambah dengan DHA. Suplemen bermula pada 24 minggu kehamilan sehingga kelahiran.
Dapati bahawa bayi wanita yang telah ditambah diet mereka dengan DHA semasa hamil menyelesaikan masalah dengan lebih baik berbanding daripada kumpulan ibu yang tidak menerima makanan diperkaya DHA.
Banyak lagi kajian demi kajian dilakukan. Keputusan masih membawa kepada kesimpulan bahawa pengambil minyak ikan, dan khusus DHA, semasa mengandung boleh memberi bayi anda suatu permulaan yang baik dalam kehidupan.

Cadangan Kuantiti Pengambilan DHA

Sekitar 200 hingga 300 mg DHA sehari dicadangkan bagi ibu-ibu yang mengandung dan menyusu. Dengan corak pemakanan harian moden kini, kita tidak mungkin akan mendapat DHA yang cukup di dalam makanan kita.

DHA didapati terutamanya dalam minyak ikan, bersama-sama dengan asid faty Omega 3 lain seperti EPA. Ibu-ibu mesti berhati-hati dalam memilih suplimen Omega 3. Harga dan jenama tidak menjamin ia adalah minyak ikan yang bagus.

Ikan boleh mengumpul toksin laut dalam sistem mereka, seperti PCB dan merkuri. Tambahan pula rantaian makanan ikan menjadikan lebih tinggi kepekatan toksin jahat yang kita mesti jauhi.

Atas sebab ini suplimen Omega 3 mesti dihasilkan dengan teknologi yang tinggi dan melalui saringan yang ketat bagi memastikan ia benar-benar bebas daripada mana-mana bahan cemar.
Terdapat piawaian antarabangsa yang ketat untuk memantau tahap pencemaran yang terdapat dalam suplimen Omega 3. Suplimen Omega 3 yang terbaik mesti bebas daripada sebarang bentuk pencemaran kimia. Oleh itu mereka menggunakan ikan yang didapati di bahagian yang paling bersih lautan dunia, mereka memproses ikan dengan cara yang tertentu supaya pencemaran sama skali dihapuskan.

————————————————————————————————


Ha,,dengar baca tu..mcm dlm entry Adaa sebelum ni  Omega guard-Shaklee difference: Apa beza dengan fish oil lain? Adaa ade nyatakan kenapa Omega Guard Shaklee ni the best..also, kat entry tuh ade jugak video yg nyatakan ikan ni ade toksin..so dengan teknologi yang canggih, Shaklee telah berjaya memastikan kita mendpt kebaikan dari minyak ikan yang bertahap world class! Ini Adaa share lg skali videonye.. 


I’m a Shaklee Independent Distributor
Teras Jernang Bangi
HP No. =017-9329859
Email = adaanoor@ymail.com
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

Advertisements

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s