OMEGA GUARD · TIPS · VITAMIN E COMPLEX

Gout: Ketahui simptom & rawatan & peranan supplement~~

Sejak kebelakangan ni kerap jugaklah Adaa come across this word, dan Adaa secara jujurnya tak berapa familiar dengan penyakit ni sbb dlm family tak pernah pulak dengar my family member kene gout ni..except one time, lepas Umi ambil ubat darah tinggi/buah pinggang, effect dr ubat tuh, Umi kene gout pulak..tapi masa tuh just tau bengkak je lah..So, Adaa terpanggil utk gali sikit psl gout ni and share with my readers..sambil2 kite check diri kita, dpt gak ilmu kan..

Gout ni sebenarnya penyakit yang melibatkan sendi (bengkak sendi) yang disebabkan oleh ‘Uric Crystal’. ‘Uric Crystal’ nilah yang merosakkan tisu2 disendi..itu yang sakit tuh..Gout terjadi apabila sistem badan kita gagal untuk menyingkirkan asid urik dalam tempoh tertentu.

Symptom: credit

Gambaran klasik tentang gout ialah sakit yang melampau serta mengejut, bengkak, kemerahan, dan kehangatan, serta kekakuan pada sendi. Pesakit mungkin juga mengalami demam gred rendah, dan biasanya menghadapi dua sumber kesakitan. Hablur-hablur dalam sendi mengakibatkan sakit keterlaluan ketika kawasan yang terjejas digerak. Keradangan tisu-tisu di sekeliling sendi juga mengakibatkan kulit menjadi bengkak dan sakit, walaupun hanya disentuh dengan lembut; umpamanya, meletakkan selimut pada kawasan yang terjejas.Gout biasanya menyerang ibu jari kaki (lebih kurang 75% daripada semua serangan pertama). Bagaimanapun, penyakit itu juga boleh menjejaskan sendi-sendi yang lain, seperti mata kaki, tumit, kekura kaki, lutut, pergelangan tangan, siku, jari, dan tulang belakang. Dalam sesetengah kes, gout boleh terjadi pada sendi jari-jari kaki yang tidak dapat bergerak, disebabkan kecederaan dahulu yang mengakibatkan peredaran darah yang buruk.
from http://www.gouty.net


Rawatan:

Mengikut pendapat Doktor, Gout tiada ubat. Kalau kita pergi jumpa doktor, doktor akan bagi ubat untuk mengawal kesakitan tersebut sahaja atau pun ubat untuk masalah sampingan yang wujud akibat daripada ubat utk mengawal gout tadi contohnya:
  • Non Steroid Anti Inflammation- untuk mengatasi masalah bengkak sendi
  • Drug- kawal asid urik
Jadi macam mana nak rawat? Ubat akan sebabkan kesan sampingan..jadi? kene kawal diet anda sebab Gout adalah berpunca dari pemakanan. Pesakit gout perlu elakkan makanan yang tinggi kandungan  Purine. So ini senarainya: credit
 

Makanan yang paling tinggi kandungan purine:
  • Sweetbreads (makanan yg dibuat dr pankreas – organ dalam haiwan)
  • Anchovies (ikan bilis)
  • Sardines, canned (sardine dlm tin)
  • Liver (hati)
  • Kidneys (ginjal)
  • Heart (jantung)
  • Meat extracts, broths , bouillion – (bubur daging)
  • Gravies ( kuah daging/ayam)
  • Scallops (kapis, kekapis (gapis) – kerang
  • Herring – sejenis ikan
  • Smelts – sejenis ikan belut
  • Roe – telur ikan
  • Yeast – ragi


Makan yang tinggi purine:

  • Beef Perch
  • Calf tongue Pike
  • Chicken soup Rabbit –
  • Cod fish Mutton
  • Duck Shellfish
  • Goose Trout
  • Halibut Turkey
  • Lentils Veal
  • Liver sausage


Makanan yg kandungan purine sederhana tinggi:

  • Asparagus
  • Navy beans
  • Bluefish
  • Oatmeal (Makanan dr oat)
  • Cauliflower (Bunga kobis)
  • Oysters – tiram
  • Chicken (Ayam)
  • Peas
  • Crab Salmon
  • Eel Shad –
  • Finnan Haddie Spinach (Bayam)
  • Ham Tuna fish
  • Kidney beans White fish
  • Lima beans
  • Lobster – udang kara
  • Mushrooms – (Cendawan)


Makan yang mengandungi sedikit purine:

  • Beverages, carbonated(Minuman berkabonat); chocolate (cokolat);
  • Cocoa (koko); fruit juices (jus buah-buahan); postum
  • Breads (roti), white bread and crackers,
  • Cornbread (roti jagung)
  • Cereals and cereal products; corn (Bijirin dan produk bijirin, jagung)
  • macaroni, noodles (mi), rice (nasi), tapioca (ubi kayu),
  • refined wheat (tepung gandum bertapis)
  • Cheese of all kinds (semua jenis keju)
  • Eggs (Telur)
  • Fats (use only amounts allowed) – Lemak (Guna hanya had yg dibenarkan saja)
  • Fruits of all kinds (Semua jenis buah-buahan)
  • Gelatin
  • Milk in all forms (Susu dlm semua bentuk)
  • Nuts of all kinds (Semua jenis kacang)
  • Pies except mincemeat (Pai kecuali yg dibuat dr kima)
  • Shad roe (Telur ikan pias)
  • Sugar and sweets (Gula dan manisan)
  • Vegetables of all kinds except those mentioned above (Semua jenis kecuali yg telah disebut di atas)
  • Vegetable and milk soups (Sup sayuran)
  • Vitamin concentrates (Pekatan vitamin)


Tambahan maklumat:

Senarai makanan yang kaya dengan purine:

  1. Organ meats such as liver (limpa), kidney (ginjal), heart (jantung), brain (otak), etc. 
  2. Selected fish and shellfish ie. ikan bilis, sardines, mackerel (including selar, tenggiri & kembong), herring, salmon, fish roe (telur ikan), cockles (kerang) and mussels (siput sudu/kupang) – jenis siput-siputan
  3. Meat (daging) & yeast extracts such as Bovril, Marmite, Vegemite, essence of chicken, brewer’s and baker’s yeast (yeast = ragi)
  4. Meat soups & stock cubes especially Bak Kut Teh (Sup dan stok daging)
  5. Game meat ie. Venison (binatang buruan spt. rusa dll, black chicken, pigeon, goose, etc. 
  6. Beans & lentils such as tofu, soya bean, bean fillings, etc.(kekacang spt. dal(parpu) dan lain-lain.
  7. Selected vegetables ie. Spinach (bayam), rhubarb (rubarb), asparagus, cauliflower (bunga kobis), mushrooms (cendawan) & peas (kacang pea)
  8. Strawberry, strawberry jam, durian, tomato & tomato products 

 

huhuhu panjangnya list dia..
 
Apa pula kaitan dgn supplement?

Peranan supplement:

Dalam kes ni, supplement bertindak untuk reverse the cause (refer the cause here)

Recommended supplement:

Fiber Unflavored– Untuk menyerap uric acid
Omega Guard– mengurangkan radang sendi
Vitamin E sebagai antioksidan membantu buah pinggang menapis uric acid
Jadi, sementara boleh kawal ni, kawallah. buat medical check-up n make sure ur in gud health condition ya. Adaa pon nak wat medical check up gak ah..huhuhu
I’m a Shaklee Independent Distributor Teras Jernang Bangi
HP No. =017-9329859
Email = adaanoor@ymail.com

::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

 

Advertisements

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s