ESP

5 mitos dan fakta tentang SOYA~

Suka minum soya? nyum2..sedap kan? Dulu pandai minum soya sejuk je..soya segera tuh aka air kotak hehe tapi sejak2 kawen, husband ni suka minum soya panas..kalo bulan puasa, memang ramai yang jual soya panas ni..tapi sekarang Adaa dah jumpe cinte hati baru, heheh but before that, jom baca sket info tentang soya yang Adaa jumpe ni..sharing is caring kan?


1. Mitos : Kacang soya dpt meningkatkan kesuburan wanita
Fakta : Betul, kacang soya bleh membantu mengatasi penurunan hormon estrogen pd wanita kerana kacang soya mempunyai khasiat isoflavon iaitu khasiat yg mempunyai kesan yg sama seperti estrogen.
2. Mitos : Kacang soya dpt mengurangkan risiko kanser payudara
Fakta : Betul. Selain mengatur fungsi reproduksi kandungan isoflavon dlm kacang soya dpt meningkatkan antioksida vitamin C dan E sehingga melambatkan pertumbuhan sel2 kanser seperti kanser payudara.

3. Mitos : Kacang soya mampu sbbkan sembelit.
Fakta : Salah. Kandungan serat dlm kacang soya terutama sgt tinggi. Beberapa produk olahan kacang soya seperti tempe, tauhu, pula kaya dgn prebiotik.. Bahan ini berfungsi menjaga keseimbangan usus dan mempercepatkan fungsi kerja usus agar dpt melancarkan proses pembuangan dan mencegah sembelit.

4. Mitos : Kadar kalsium susu kacang soya sama dgn susu lembu
Fakta : Salah. Kandungan kalsium dlm susu lembu (143mg) tetap lebih tinggi berbanding susu kacang soya (50mg). Dlm kacang soya ada khasiat seperti serat yg menghalang penyerapan kalsium.

5. Mitos : Kacang soya menyebabkan perut kembung
Fakta : Betul. Sebahagian besar karbohidrat dlm kacang soya adalah golongan oligosakarida yg sukar utk dicerna dlm tubuh, kacang soya tdk dicerna oleh usus besar tapi oleh mikrofiora usus sehingga menyebabkan flatulensi (perut Kembung).


Dari dulu Adaa suka sgt makan soya cthnye kicap (kire ke? hehe), tofu (feveret, Adam’s too), air soya pun sgt best, tambah2 kalo sejuk ..kalo dulu jarang2 minum sekarang tiap2 hari minum..kalo utk bf mom boleh membantu untuk yummykan lagi susu untuk baby dan of course berkhasiat..

*nak gi bancuh ESP segelas! 
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease
 

Sila hubungi Adaa untuk sebarang pertanyaan:
adaanoor@ymail.com
017-9329859

Advertisements

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s