Uncategorized

Multivitamin terbaik: Panduan untuk memilih~

 
Hari ni Adaa nak cite psl multivitamin..Adaa rasa dlm bnyk vitamin, multivitamin lah yg org selalu cari..even kalo gi farmasi ke, jumpa doctor ke, yg disarankan ambil ialah multivitamin..kire yg plg basic utk mantain healthy lah..tapi Adaa rasa tak ramai diantara kita yg tahu cara memilih multivitamin yang betul..kite ni selalu dgr org recommend je ye tak..doktor ckp A, kite pon tanpa fikir panjang terus beli multivitamin A. Tak salah, tapi kan ke lebih elok kalo kita ade ilmu, so, boleh membeli dan consume dengan lebih yakin ye tak?

Apa ciri2 yang multivitamin terbaik?

sumber: FIVE BASIC by DR. BRUCE B. MILLER
 click pic for better view

Dr. Bruce B.Miller telah melakukan kajian ke atas 360 products multivitamin dan hasilnya, beliau telah  menggariskan 5 panduan untuk memilih multivitamin yang terbaik:

1. Pastikan kesemua 19 nutrients dengan kepastian US RDA (UNITED STATE RECOMMENDED DAILY ALLOWANCE) tersenarai pada label.

Badan memerlukan 12 jenis vitamin dan 7 mineral. Memandangkan objektif kita beli multivitamin ni untuk memenuhi keperluan diet kita yang mungkin tidak mencukupi melalui makanan kita, jadi pastikan kesemua 19 nutrient ini ada..jika tidak, tak tercapailah objektif untuk meningkatkan kesihatan.

2. Pastikan kesemua 8 vitamin B dibekalkan dalam jumlah bersamaan dengan sekurang-kurangnya 100% RDA. Proportion of one vitamin B to another should not vary by more than 500%.

Sesetengah vitamin B lebih mahal dari yang lain, jadi kadangkala, sesetengah pengeluar akan load up a multivitamin dengan yang murah dan meninggalkan yang mahal. Contohnya, biotin (vitamib B mahal) ada 3% dan thiamine (vitamin b murah) 300%  dlm satu multivitamin..kan tak balance tuu

3. Biotin dan folic acid are both supplied at 100% of the US RDA.

Kedua-dua ini vitamin mahal. Jadi kalau ada salah satu yang ditinggalkan atau pun dua-dua ada tapi sikit sgt2 amount nya..maksudnya, kurang effective lah..mmg akan jadi murah, tapi tak memenuhi keperluan badan..so, no point jugakkan?

4. Check the copper to zinc balance, ideally, these two minerals should be present in a one to one ratio based on RDA.

Jadi kalo baca label tuh, make sure 100% copper n 100% zinc ade. Kalo kurang sikit pon, pastikan zinc lebih daripada copper and not the other way round .

5. Make sure the multivitamin supplies adequate amount of calcium and magnesium.

Ini selalu kita perasan, kandungan nye tak cukup. They are bulky mineral, jadi hard  and expensive to compound into a tablet. Jadi kebanyakan company mengambil jalan meninggalkan salah satu utk jimat cost..

Nampak kan? Penulis buat kajian secara general..mcm yang Adaa bgtahu tadi, kajian dilakukan atas 360 product dan akhirnya penulis ini bersetuju dengan satu brand yang menepati kriteria..

Kalo tak caya boleh check sendiri ye..Jadi, bg Adaa, memang bertepatan sgtlah harga dengan kualiti yang dibekalkan kalo tak takkan product Shaklee kekal hampir 55 tahun kan?

more info :
Vitalea: ketahui kepentingannya dan testimoni mereka yang dah mencuba

BUATLAH PILIHAN YANG TEPAT!

I’m a Shaklee Independent Distributor

Teras Jernang Bangi
HP No. =017-9329859
Email = adaanoor@ymail.com
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::


Advertisements

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s