KURUS · LECITHIN

Lecithin (Vitamin): Ambil sebelum atau selepas makan? sebelum ke selepas???

Jika kita lihat dipasaran sekarang ni, memang banyak supplement atau ubat2 untuk meningkatkan kesihatan..ada diantara kita berjaya menjadi sihat dengan supplement tersebut, x kurang juga yang gagal dan kecewa..dan yang paling penting, ada pula pihak yang setelah gagal mendapat kesan yang diinginkan, mula memburuk-burukkan supplement terbabit. Jangan gitu..Nanti orang lain pun terpercaya sama.. Pernah tak kita terfikir, mungkin kita yang tidak berdisiplin? atau mungkin kita tak tahu cara makan yang betul..Adaa sendiri mulenya dulu mmg x disiplin (mengaku nih) jadi, kesan pun tak optimum lah, but once Adaa btol2 ikut aturan makan, Alhamdulillah mula menampakkan kesan..

Lagi satu, penting untuk kita tahu apa yang kita ambil/makan..jangan ikut2 je..penting tau kenal product dulu baru yakin nak guna..dan InsyaAllah, Adaa akan cuba update/share sebanyak mungkin info tentang product2 Shaklee ni supaya kita sama2 dapat manfaat dan tahu apa yang kita makan. Kali ni Adaa nak share psl Lecithin..memandangkan ramai yang order Lecithin ni, Adaa nak sharelah cara makan atau timing yang betul..terima kasih sangat2 kat Kak Nsbb pengalaman kak N, kami yang kemudian ni mendapat manfaatnya hehe toche toche

credit

Selama hampir 10 tahun ibu kenali Shaklee maka selama itu la juga ibu amalkan Lecithin sebelum makan. Zaman belajar kat U dulu tiada masalah sebab dari kolej nak ke Fakulti pun dah 15-20 minit jalan kaki….memang sangat membantu la untuk pembakaran lemak….hehehe. Memang slim. Selepas habis belajar, jogging sekali sekala. Banyak exercise dalam shopping complex….jalan satu Mid Valley pun belum tentu berpeluh sebab aircond kuat. Masa menyusu anak paling best!!!! Makan la apa pun semuanya ditukarkan menjadi susu. Best, memang badan maintain slim.

Tapi lepas tak menyusu….badan mula sedikit comel….huwaaaa. Maka ibu pun pastikan makan Lecithin dengan sangat konsisten. Bayangkan bila nak jalan petang ngan abah, ibu akan makan Lecithin sebelum keluar rumah….kononnya nak block nafsu makan. Tapi ibu notice sebaliknya terjadi. Lepas setengah jam, perut mula memulas bukan nak ke tandas tapi isyarat perut perlu di isi. Ish ni tak boleh jadi. Nanti jika berterusan ianya tanda tak bagus. Sebab ibu perlu kawal selera makan bukan menambah selera.

Namun berkat terbaca surat khabar Mingguan Malaysia ada sesuatu yang menarik perhatian ibu seterusnya menjana idea dalam kepala ini untuk mengatasi masalah diet yang ibu  sedang lalui. Dalam artikel kesihatan tersebut menceritakan keperluan enzim dalam tubuh badan manusia. Paling menarik, ada pengetahuan baru yang ibu temui….pengambilan vitamin sebelum makan akan meningkatkan enzim metabolik. Berulang-ulang kali ibu baca untuk memahami statement tersebut….

No wonder la ibu cepat lapar….sebab glukos yang sedia ada dalam badan sangat cepat ditukarkan kepada tenaga maka penyebabnya perut cepat lapar sebab badan perlukan lebih bahan untuk dibakar menjadi tenaga.  

Oh TIDAK!!!!!!!!!!!!!!!! Maka selama ini ibu dah silap sebab makan  Lecithin sebelum makan. Bagi ibu yang menyusu memang tiada masalah makan sebelum makan sebab pembakaran lemak akan sentiasa berlaku atas keperluan badan untuk menghasilkan susuibu secara berterusan. Namun bagi ibu yang tidak menyusu badan ditambah kurang exercise adalah sangat bagus makan selepas makan.

Hmm patutlah ibu rasa macam tiada efek je makan Lecithin sebagai fungsi nak slim. Cuma kebaikan yang ketara adalah sangat senang dan lawas bila ke tandas. Sejak dari itu ibu menukar cara makan Lecithin. Makan selepas makan. Bagi orang yang baru mengenali Lecithin ibu cadangkan makan 3 selepas lunch dan 3 selepas dinner. Pastikan air diambil dengan banyak supaya penyingkiran toksin dapat dilakukan dengan lancar dan sangat baik.
———————————————————————————————-
Kalau anda perasan, pada setiap trial pack kami mmg dinyatakan makan vitamin2 tersebut SELEPAS makan..dan bagi yang beli fullpack pun mmg Adaa ade sertakan skali kan  cara makan..ha tgk elok2..hehe jadi, make sure ambil pada masa yang betul ye..

Nak tahu kelebihan Lecithin? Sini ye

Advertisements

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s