Tips Kurus Selepas Bersalin~

Rasanya kalau dikalangan ibu2 ni, inilah topik yang paling hangat..perempuan manalah yang taknak cantik kan? Not saying yang gemuk tu tak cantik, kalo fit , anjal,tegang, gemuk pon kiut tau..tapi kalau dah nama nye lepas bersalin, takda tegang nya..semua nya geleber..sebab tulah semuanya risau sangat2..kalau boleh nak dapatkan berat badan asal secepat mungkin kan?

Masa mengandung, kenaikan berat semuanya berbeza..ada yang 10kg, ada yang 20 kilo..wpon dari segi kesihatan kita cuma disarankan agar naik dalam lingkungan 10-12kg gtu, tapi biasalah..mesti ada yang terlajak..especially anak first..20-25 kilo pon ada..Adaa sendiri masa mengandungkan anak first, naik dalam 10kg at 38 weeks..pastu dah bersalin..anak kedua pulak 8-9kg at 40 weeks..so tak lah banyak sgt naiknye..dan after pantang terus dapat berat badan asal..tak banyak yang Adaa buat, cuma berpantang dengan Shaklee jerr hihi

Nak menghilangkan berat ni agak mencabar bagi ibu selepas bersalin sebab kita tak boleh diet sembarangan, apatah lagi senaman ikut suka je..lagi satu dengan adanya baby baru focus tuh dah ke tempat lain pulak kan..Jadi saat ni merupakan saat yang penting dan mencabar lah, kena pastikan badan sentiasa bertenaga walaupun diet.

Ok, enuf said..ni adaa nak share kan tips Kurus selepas bersalin..lepas tu baru Adaa share cara Adaa pulak :)

credit

Rawatan Pelangsingan Badan

Tak semua rawatan selamat dan sesuai tau, kena hati2 dan bijak memilih..contohnya yang selamat:
Skrub badan
Rawatan ini memang boleh dilakukan selepas bersalin dan amat digalakkan. Ia bertujuan untuk membuka pori-pori kulit jadi sel-sel kulit mati boleh ditanggalkan.

Jakuzi
Rawatan yang memberikan getaran kepada tubuh ibu membolehkan sel-sel lemak bergetar dan hancur sedikit demi sedikit. Ia boleh membuang toksik yang ada di dalam badan supaya senang dipecahkan.

Hot Blanket/Sauna
Ia bertujuan untuk proses detoksifikasi kerana ada wanita yang menjadi gemuk semasa hamil kerana terlalu banyak air (water retention). Jadi selepas proses ini air yang berlebihan akan hilang dan seterusnya ukuran inci badan akan berkurangan.

Urutan Pelangsingan
Setiap teknik urutan pelangsingan membolehkan sel-sel lemak di dalam badan diuraikan. Urutan yang berkesan akan menyebabkan ibu berasa gatal-gatal di bahagian yang diurut. Ia perkara normal kerana menunjukkan proses pemecahan lemak sedang berlaku.

G5 Rawatan Pelangsingan
Penggunaan mesin pelangsingan tidak berbahaya kepada ibu-ibu baharu melahirkan anak. Ia melibatkan teknik getaran yang bertujuan memecahkan lemak di dalam badan lebih pantas iaitu sepantas apabila melakukan 100 kali senaman sit-up dan 100 kali push-up.

*Tetapi perlu diingat rawatan menggunakan teknik ini hanya boleh dilakukan selepas 3 bulan bagi ibu melahirkan bayi secara normal dan 6 bulan yang melahirkan secara pembedahan caesarean.

Pengambilan Minuman
Bukan sebarang minuman herba boleh diambil oleh ibu kerana bimbang minuman teh herba tertentu boleh memberi kesan kepada susu badan yang diminum bayi. Justeru, minuman yang dibenarkan berasaskan halia dan limau nipis yang membantu membuang angin di dalam badan.

Namun, sebelum memilih mengikut program pelangsingan badan di spa, ada beberapa perkara mesti diambil kira :
Bagi para ibu yang masih menyusukan bayi secara eksklusif, pastikan bahawa produk pelangsingan yang digunakan adalah bebas daripada bahan kimia, pewarna tiruan dan bahan awet yang berbahaya dan memudaratkan.

Ibu yang bersalin secara normal, boleh memulakan program-program pelangsingan seawal 3 bulan selepas bersalin.

Ibu yang melahirkan anak secara pembedahan caesarean, hanya boleh memulakan program-program pelangsingan selepas 6 bulan kelahiran. Bagi para ibu yang masih menyusukan bayi, elakkan daripada mengambil ubat-ubatan pelangsingan yang berkaitan dengan proses detoksifikasi kerana ia akan menyebabkan bayi anda mengalami cirit-birit sehingga boleh menyebabkan dehidrasi.


Senaman

Senaman turut membantu anda mendapatkan kembali bentuk badan menarik namun mengambil jangka masa yang lama untuk melihat kesannya.

Beri masa kepada diri sendiri untuk mencapai berat badan ideal dalam tempoh enam hingga 12 bulan mengikut program senaman yang konsisten.

Senaman membantu proses penyembuhan dan pemulihan yang pantas selepas melahirkan bayi, peningkatan metabolisme dan pantas kembali ke bentuk badan sebelum hamil dan tahap kecergasan.

Antara senaman sesuai untuk selepas bersalin adalah :-
♦ Berenang dan Aqua aerobics
♦ Brisk walking
♦ Berbasikal
♦ Aerobik berkadar rendah

Walau apa juga cara yang anda pilih, basic rule kena ada..cnth, tak boleh guna ubat ubatan yang boleh menjejaskan penyusuan bayi, tak boleh guna produk2 yang ada bahan kimia, pengawet dan sbgnya..Jadi kena ingat, keutamaan kita adalah bayi yang baru lahir tadi..Jangan ingat kita je nak cantik ye sampai anak terjejas..no no no…

Adaa ni nak kata kurus mmg tak pun, haha mmg dari kecik chubby, tang pipi je dah 2 kilo..tapi apa yang adaa nak share macam mana boleh dapat berat badan asal right after berpantang. Adaa mmg susah turun berat sbb metabolisme rendah, tp masih berjaya lost all those baby fat..mcm mana? meh2 nak share..Adaa ni memang takda lah nak ke program pelangsingan ni..Pantang pon slalu ngelat (don’t follow that) hehe Jamu2 lagi tak ambil..badan tak lut..so just dengan Shaklee..YES 100% Shaklee

Apa yang adaa buat dalam pantang?

  1. Jaga makan (makan mcm biasa)
  2. Minum banyak air
  3. Menyusukan anak (tu pun memula dulu on off huhu)
  4. Makan Shaklee, shaklee shaklee

Selain vitamin wajib utk penyusuan dan tenaga (VITALEA BCOMPLEX, VITAMIN C, OSTEMATRIX) Adaa add on 3 perkara ni untuk menurunkan berat badan

 

Ini dan bila baby dah besar sikit adaa cuba OMEGA dan Herblax pulak..memang berbaloi.. :)

Alfalfa- Milk booster+detox

Lecithin- Pemecah lemak (totally love it)+ elak clog duct

ESP- Beri tenaga, luka cepat pulih, susu makin pekat, kenyang lebih lama

Bagi yang ingin mencuba, inilah masanya..Tawaran ESP masih lagi on!! Harga runtuh bulan ni..memang simpan sekotak (7 tin) pon boleh..well, ramai yang tahu betapa jimatnya beli sekotak dan jangan risau, expiry date JULY 2014..berkurun lagi..yang plg penting:

  1. Dapat FREE MEMBERSHIP
  2. FREE MYSTERY GIFT
  3. SAVE UP TO RM400++
  4. FREE CONSULTATION
  5. INVITATION TO SECERET GROUP FB
  6. JADUAL LENGKAP BERPANTANG DENGAN SHAKLEE

N many more!! Nak 2 3 tin? pun boleh…ade branch yang dah kekeringan ESP ni so sementara masih ade ni, boleh lah booked..n jangan nyesal ..rugi tak grab..pM NOW!


NOOR SYUHADA
ID 858777
adaainspiration@ymail.com
adaanoor@ymail.com
Teras Jernang bandar Baru Bangi
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::
About these ads

4 thoughts on “Tips Kurus Selepas Bersalin~

Sudi-sudilah memberi komen positif ye dan jangan lupa 'share' jika anda rasa ianya berguna , tQ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s